Kilpailun haku ja järjestäminen

Tukimateriaalia

Kilpailun ajankohtaa valittaessa kannattaa huomioida erityisesti lähialueella käytävät kilpailut, joissa järjestetään samoja kilpaluokkia. 

Kilpailusuunnittelukalenteri 2023


Kilpailuhakemuskaavake ja sen lähettäminen

Vuoden 2023 kilpailut voi hakea: kilpailuhakemuspohjaa käyttäen. 

Major-kilpailut sekä PDGA Europen tour-kilpailut haetaan suoraan PDGA:lta. Kaikki muut Suomessa järjestettävät PDGA:n alaiset kilpailut myöntää Suomen frisbeegolfliitto. SFL huolehtii myös kilpailun sanktioimisesta kansainväliselle liitolle PDGA:lle.

SFL sanktioi kaikkia vuonna 2023 järjestettäviä kilpailuja.

Voit täydentää hakemuksen tietoja sähköpostitse (sihteeri@frisbeegolfliitto.fi) niiltä osin, kuin tiedot eivät ole sisällytettävissä hakemukseen. Lähetä lisätiedot sähköpostitse.

Seuran sisäiseen käyttöön tai muuten hakulomakkeen harjoitteluun voi käyttää tätä harjoituslomaketta. Tästä lähtee kopio lähettäjälle, mutta sitä ei käsitellä liitossa.

Sanktiointimaksut

SFL:n ja sitä kautta PDGA:n alaisista kilpailuista peritään International Program Guiden mukaiset sanktiointilaskut. SFL laskuttaa sanktiointimaksun kilpailunjärjestäjältä jälkikäteen. Poikkeuksena ovat kilpailut, joissa järjestetään vain juniori- ja/tai naisten luokkia. Näiden kilpailuiden sanktiointimaksut (ja PDGA-liigojen osalta PDGA:n osallistumismaksuosuudet) maksaa SFL järjestäjän puolesta.

Sanktiointimaksut ovat: A-tier: 100 €, B-tier: 75 €, C-tier: 50 € ja PDGA-liigasta: 25 €. 

Huomioithan, että PDGA-liigoista peritään myös 1 dollari kustakin liigan osallistumismaksusta. Nämä osallistumismaksut PDGA laskuttaa suoraan kilpailunjärjestäjältä. TD saa maksulinkin kun lähettää raportin liigasta PDGAlle (laskun maksaminen on TD:n vastuulla, laskusta ei tule automaattista muistutusta). PDGA-liigan sanktiointimaksun laskuttaa sen sijaan muiden kilpailuiden tapaan SFL. 

Kilpailutyypit lyhyesti

 • Eri SM-kilpailuiden sekä frisbeegolfin kotimaisen kärkikiertueen (Pro tour) järjestäjät haetaan erillisillä hauilla (kts. alempana).
 • Amatööritour ja Junioreiden SM-karsinnat ovat amatööri- ja junioriluokissa pelaaville suunnattuja kaksipäiväisiä kilpailuita. Masterstour on masters-luokkien oma kilpailukiertue. Amatööritourilla ja Junioreiden SM-karsinnoissa on jaossa kilpailupaikkoja amatöörien ja junioreiden SM-kilpailuihin. Kilpailuiden haku on käynnissä erikseen ilmoitettavana ajankohtana.
 • Erilliskilpailut ovat yleisimpiä liiton alaisia kilpailuja, jotka vaihtelevat kestoltaan, kierrosmäärältään, pelaajamäärältään ja luokiltaan.
 • Alueelliset AM-tourit ovat SFL:n aluevastaavien koordinoimia, alueellisia kiertueita. Aluevastaavat tukevat alueellaan kiertueen osakilpailun järjestäviä seuroja ja kilpailunjohtajia. AM-toureilla pelataan amatööri- ja junioriluokissa. Halukkuudestasi olla mukana järjestämässä alueellisen tourin osakilpailua voit ilmoittaa oman alueesi aluevastaavalle.
 • PDGA-liigat ovat sanktioitavia liigoja. Liigat ovat kestoltaan 6-10 viikkoa (vähintään kuusi peräkkäistä samaa viikonpäivää). Liigassa pelataan yhtenä päivänä viikossa yksi pelikierros. Liiga voidaan järjestää siis esimerkiksi kahden kuukauden ajan siten, että osakilpailut ovat jokaisen kisaviikon tiistaina.
 • Myös joukkue- ja parifrisbeegolfkisoja voi järjestää normaalisti sanktioituina kilpailuina

Suositus kilpailuihin ilmoittautumisen avautumisajankohdalle

 • A-tier: ilmoittautuminen kilpailuun avataan 3-6 kk ennen kilpailua
 • B-tier: ilmoittautuminen kilpailuun avataan 2-3 kk ennen kilpailua
 • C-tier: ilmoittautuminen kilpailuun avataan 1-2 kk ennen kilpailua

Näihin kaikkiin kilpailuihin voi ilmoittautua myös lyhyemmällä aikavälillä, eli suositus ei liity ilmoittautumisten päättymisajankohtaan.


Oikeus kilpailuiden järjestämiseen

SFL:n alaisten kilpailuiden järjestäminen on liiton jäsenseurojen ilmainen jäsenetu. Yritykset ja oikeustoimikelpoiset yhteisöt voivat järjestää SFL:n kilpailuja kilpailunjärjestäjän lisenssin lunastamalla.

Lisätietoja kilpailunjärjestäjän lisenssistä löydät hakulomakkeelta. Hakemukset pyydetään toimittamaan frisbeegolfliiton toiminnanjohtajalle (toiminnanjohtaja@frisbeegolfliitto.fi). Hakemusten hyväksymisestä vastaa SFL:n hallitus.

License application in English.

Kilpailunjärjestäjän lisenssit 2023

 • Get More Group Oy (Natural Born Disc Golfer)
 • DisCats Oy
 • Discooter Finland Osk
 • Spin18 Oy

Vaatimukset kilpailun järjestäjille

Kaikkien SFL:n alaisten kilpailujen TD:llä sekä apu-TD:llä on oltava hyväksytysti suoritettuna ja voimassa PDGA:n virallinen toimitsijakoe sekä voimassaoleva PDGA-jäsenyys sekä SFL:n jäsenseuran jäsenyys.

Toimitsijakokeessa käydään lävitse yleisimpiä sääntötulkintoja ja se suoritetaan sähköisesti, apuna saa käyttää PDGA:n sääntö- ja kilpailuopasta. Hyväksytysti suoritettu toimitsijakoe on voimassa kolme vuotta.

Huom! TD:n ja nimetyn apu-TD:n toimitsijakoe sekä PDGA-jäsenyys tulee olla voimassa 1) ennen kuin kilpailu lisätään järjestelmiin (käytännössä kilpailua hakiessa) sekä 2) kilpailun aikana.

Kilpailuhakemuksessa nimetyt kilpailunjohtajat voivat ottaa yhteyttä suoraan PDGA:n Suomen maakoordinaattoriin ja kysellä tunnuksia kokeisiin, mikäli sääntökoe on suorittamatta. Kaikille SFL:n alaisten kilpailun TD:ille ja apulais-TD:ille myönnetään ilmainen sääntökoe.

PDGA:n Suomen maakoordinaattori
Tapani Aulu
pdga@frisbeegolfliitto.fi


SM-kilpailuiden järjestäjähaku

SM-kisoja voi hakea SFL:n jäsenseura tai lisensoitu kilpailunjärjestäjä. Myös yhteishakemukset seurojen tai lisensoitujen kilpailunjärjestäjien kanssa ovat tervetulleita.

Haku aukeaa vuosittain syyskuussa ja valinnat tehdään ja julkaistaan loka-marraskuussa. Valinnat perustuvat hakemusten meriitteihin ja alueelliseen kattavuuteen.

Frisbeegolfin SM-kisojen rakenne, säännöt, vaatimusmäärittelyt, järjestämisprosessi sekä eri toimijoiden vastuut prosessissa kuvataan SM-kisojen toimintakäsikirjassa. Toimintakäsikirja toimii pohjana kilpailunjärjestäjän oman projektisuunnitelman laatimisessa, ja muistilistana projektin aikana.

Lue toimintakäsikirja tästä linkistä


Teosto ja Gramex – musiikin julkinen esittäminen

SFL on liittynyt Olympiakomitean kautta musiikin julkisen esittämisen sopimuksen piiriin.

Sopimukset antavat liitoille ja seuroille oikeuden käyttää musiikkia järjestämässään:

 • liikunta-ja urheilutoiminnassa, esimerkiksi kilpailuissa, harjoituksissa, kilpailu-ja harjoitusalueella sekä liikunta-ja urheilutapahtumissa
 • pienimuotoisissa oheistapahtumissa, esimerkiksi myyjäisissä, juhlissa ja illanvietoissa, näytöksissä sekä leiritilaisuuksissa

Sopimukset edellyttävät, että on kyse:

 • yhteensä alle 15 000 hengen liikunta- ja urheilutapahtumasta
 • yhteensä alle 200 hengen oheistapahtumasta
 • liiton, seuran tai joukkueen järjestämästä tapahtumasta, toiminnasta tai tilaisuudesta

Huom. Sopimukset eivät kata kaikkea musiikin esittämistä, esimerkiksi elinkeinotoimintaa, ammattimaisia esiintyjiä, musiikin verkkokäyttöä, suoratoistopalveluita (esim. Spotify) eikä huvitilaisuuksia.

Striimaus urheilujärjestöjen sopimuksella ei ole mahdollinen. Teostolla ja Gramexilla on omat, toisistaan eroavat ohjeistukset striimaukseen. Tarkista aina ajankohtainen tilanne Teoston sivuilta. Lue Teoston ohje täältä. Gramexin sivuilla on oma ohjeistus. Lue lisää Gramexin sivuilta. 

Olympiakomitean Help Desk antaa lisätietoja musiikkisopimuksista. Ota yhteyttä Help Deskiin (lomake).