Alueelliset AM-tourit

Alueelliset Am-tourit toteutetaan aluevastaavien ja seurojen välisenä yhteistyönä. Seurat voivat muodostaa neljän osakilpailun alueellisia kiertueita, joille nimetään tour-vastaava. Aluevastaavat koordinoivat amatöörikiertueet alueillaan.

Tourin osakilpailut järjestetään neljällä eri radalla ja osakilpailujen järjestäjien toivotaan kaikkien olevan eri seuroja. Kilpailut pelataan aina vähintään 18-väyläisellä radalla yhden tai useamman päivän osakilpailuina. Kaikki pelaavat vähintään kaksi täyttä kierrosta.

Alueellisten amatöörikiertueiden haku tapahtuu seuraavasti:

 1. Seurat ja aluevastaava sopivat keskenään kiertueen järjestämisestä ja nimeävät keskuudestaan kiertuevastaavan sekä osakilpailujen TD:t. TD:llä tulee olla voimassa oleva PDGA-lisenssi sekä hyväksytysti suoritettu toimitsijakoe (saatetaan voimaan tarvittaessa)
 2. Kiertuevastaava lähettää kiertuehakemuksen sähköpostitse toiminnanjohtajalle. Hakemuksessa on nimettävä vähintään seuraavat kohdat: kiertuevastaavan yhteystiedot, osakilpailut (järjestävät seurat, ajankohdat, jokaisen TD:n yhteystiedot, nimetty vastuutaho loppupalkintojen ja verotustietojen osalta)
 3. Jokaisesta osakilpailusta tehdään oma kilpailuhakemuksensa: hakemuksen lisätietoihin kirjataan ”kilpailu pelataan osana [tourin nimi] amatöörikiertuetta”

AM-kiertueet 2023

Alueellisten AM-kiertueiden säännöt 2021-2022

§1 Rakenne

Alueelliset amatöörikiertueet koostuvat neljästä alueellisesta osakilpailusta, jotka järjestetään eri radoilla.

Amatöörikiertueen kunkin luokan voittaa eniten pisteitä kerännyt pelaaja. Yhteispisteisiin lasketaan kunkin pelaajan kolme parasta kilpailua.

Osakilpailut pelataan kukin yhdellä tai useammalla vähintään 18-väyläisellä radalla siten, että kaikki saavat pelata vähintään kaksi täyttä kierrosta.

§2 Luokat

Alueellisella amatöörikiertueella voidaan kilpailla seuraavissa luokissa:

* Advanced Women (FA1)
* Intermediate Women (FA2)
* Recreational Women (FA3)
* Novice Women (FA4)
* vähintään yksi FA-luokka järjestetään jokaisella kiertueella

* Advanced Amateur (MA1)
* Intermediate Amateur (MA2)
* Recreational Amateur (MA3)
* Novice Amateur (MA4)
* vähintään yksi MA-luokka järjestetään jokaisella kiertueella

* Tytöt 18 ja nuoremmat (FJ18)
* Tytöt 15 ja nuoremmat (FJ15)
* vähintään yksi FJ-luokka järjestetään jokaisella kiertueella

* Juniorit 18 ja nuoremmat (MJ18)
* Juniorit 15 ja nuoremmat (MJ15)
* vähintään yksi MJ-luokka järjestetään jokaisella kiertueella

* Advanced Master (MA40) – vapaavalintainen
* Advanced Master Women (FA40) – vapaavalintainen

Kiertueen jokaisessa osakilpailussa järjestetään samat luokat. Muita luokkia voidaan kiertueen osakilpailuissa järjestää vain hakemuksesta (SFL toiminnanjohtajalle).

Pro-pelaaja amatööriluokassa (pros playing am) on sallittu kaikissa osakilpailuissa, ei kuitenkaan junioriluokissa.

§3 Osallistuminen

Vuonna 2021 pelaajan kelpoisuusvaatimukset luokkiin ovat seuraavat:

FA1 (Advanced Women)

 • Luokkaan voivat osallistua kaikki naispelaajat.

FA2 (Intermediate Women)

 • Luokkaan voivat osallistua naispelaajat, joiden rating on alle 825.

FA3 (Recreational Women)

 • Luokkaan voivat osallistua naispelaajat, joiden rating on alle 775.

FA4 (Novice Women)

 • Luokkaan voivat osallistua naispelaajat, joiden rating on alle 725.

MA2 (Intermediate)

 • Luokkaan voivat osallistua kaikki pelaajat, joiden rating on alle 935.

MA3 (Recreational)

 • Luokkaan voivat osallistua kaikki pelaajat, joiden rating on alle 900.

MA4 (Novice)

 • Luokkaan voivat osallistua kaikki pelaajat, joiden rating on alle 850.

FJ18 (Junior Girls 18)

 • Luokkaan voivat osallistua kaikki alle 18-vuotiaat ja 18 vuotta vuonna 2021 täyttävät tytöt, joilla ei ole PDGA:n pro-statusta.

FJ15 (Junior Girls 15)

 • Luokkaan voivat osallistua kaikki alle 15-vuotiaat ja 15 vuotta vuonna 2021 täyttävät tytöt, joilla ei ole PDGA:n pro-statusta.

MJ18 (Junior Mixed 18)

 • Luokkaan voivat osallistua kaikki alle 18-vuotiaat ja 18 vuotta vuonna 2021 täyttävät, joilla ei ole PDGA:n pro-statusta.

MJ15 (Junior Mixed 15)

 • Luokkaan voivat osallistua kaikki alle 15-vuotiaat ja 15 vuotta vuonna 2021 täyttävät , joilla ei ole PDGA:n pro-statusta.

MA40 (Amateur Master 40+)

 • Luokkaan voivat osallistua kaikki yli 40-vuotiaat ja 40 vuotta vuonna 2021 täyttävät pelaajat.

FA40 (Amateur Master Women 40+)

 • Luokkaan voivat osallistua kaikki yli 40-vuotiaat ja 40 vuotta vuonna 2021 täyttävät naispelaajat.

Suomalaiset pelaajat

 • Ilmoittautumishetkellä voimassa oleva SFL:n kilpailulisenssi

Ulkomaalaiset pelaajat

 • Ilmoittautumishetkellä voimassa oleva PDGA-jäsenyys

§4 Pisteiden lasku

AM2-tourin yhteispisteisiin lasketaan kultakin pelaajalta maksimissaan kolmen osakilpailun pisteet. Jos pelaaja on osallistunut neljään osakilpailuun, lasketaan hänen yhteispisteensä niistä kolmesta osakilpailusta, joissa hän on saanut eniten pisteitä.
Kunkin luokan voittaa pelaaja, jonka yhteispistemäärä on tourin päätyttyä suurin. Maksimipistemäärä on 300 pistettä.

Osakilpailuissa pisteitä jaetaan seuraavasti:

Sija 1 100 Sija 16 45
Sija 2 93 Sija 17 42
Sija 3 87 Sija 18 39
Sija 4 82 Sija 19 36
Sija 5 78 Sija 20 33
Sija 6 75 Sija 21 30
Sija 7 72 Sija 22 27
Sija 8 69 Sija 23 24
Sija 9 66 Sija 24 21
Sija 10 63 Sija 25 18
Sija 11 60 Sija 26 15
Sija 12 57 Sija 27 12
Sija 13 54 Sija 28 9
Sija 14 51 Sija 29 6
Sija 15 48 Sija 30 3

Jos kaksi tai useampia pelaajia päätyy kilpailussa tasatulokseen, saa kukin näistä pelaajista heidän yhteisesti kattamiensa sijoitusten yhteenlasketut pisteet jaettuna tasatuloksissa olevien pelaajien lukumäärällä.

Jaetuista sijoista saadut pisteet lasketaan tarvittaessa yhden desimaalin tarkkuudella, pyöristettynä normaalien pyöristyssääntöjen mukaan.

Jos esimerkiksi MA2-luokan osakilpailussa sijalla 29 on neljä pelaajaa, pelaajat jakavat sijat 29, 30, 31, 32 ja pisteet 6, 3, 0, 0. Pisteet lasketaan yhteen ja jaetaan pelaajien lukumäärällä: 9/4 = 2,25. Sijan 29 jakavat pelaajat saavat pyöristyksen jälkeen kukin 2,3 pistettä. Seuraavaksi sijoittunut pelaaja saa 0 pistettä ja merkitään 33. sijalle.

Kilpailun keskeyttäneille ei jaeta pisteitä.

Kaikissa luokissa ratkaistaan aina voittaja sudden death -menetelmällä, jossa pelataan väylä kerrallaan ja kilpailu päättyy heti eron tullessa. Heittojärjestys “sudden death” –menetelmässä määräytyy seuraavasti: paremman viimeisimmän kierroksen pelannut pelaaja aloittaa ensimmäisen “sudden death” -väylän. Heittojärjestys on kiertävä, jossa ensimmäisen väylän avaaja heittää seuraavalla väylällä viimeisenä, jos ratkaisua ei ole syntynyt.

§5 Yhteispisteet

Jos kaksi tai useampia pelaajia päätyy kiertueen lopuksi tasapisteisiin sijoille 1-3, verrataan pelaajien sijoituksia niissä osakilpailuissa, joista heille lasketaan pisteet yhteispisteisiin. Paremman loppusijoituksen saavuttaa pelaaja, jolla on enemmän osakilpailuvoittoja. Jos ollaan edelleen tasatilanteessa, verrattaan kakkossijoja, sitten kolmossijoja jne.

Jos pelaaja on sijoittunut osakilpailussa jaetulle sijalle, niin vertailussa sija katsotaan samanarvoiseksi kuin jos pelaaja olisi yksin saavuttanut kyseisen sijan. Mikäli pelaajat ovat saavuttaneet täsmälleen samat sijoitukset, kiertueen voitto jaetaan.

§6 Osakilpailun järjestäminen

Osallistumismaksu ja ilmoittautuminen

Osallistumismaksun suositus on 10 € kaikissa luokissa. Pelaajien on ilmoittauduttava kuhunkin osakilpailuun kilpailunhallintajärjestelmässä ilmoitettuun määräaikaan mennessä. Osallistumismaksu on maksettava ennakkoon SuomiSportissa tai osakilpailun järjestävän seuran ilmoittamalle pankkitilille ja maksun tulee näkyä tilillä määräaikaan mennessä.

Järjestäjä organisoi aikataulun ja pelitavan niin, että kisaan mahtuu vähintään 72 pelaajaa.

Lähtökohtaisesti osallistumisoikeudet jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Kiertuetta haettaessa voidaan sopia erikseen muista käytännöistä (esim. kiintiöt kiertueen kokonaispistetilanteessa parhaille).

Palkinnot

Amatöörikiertueen osakilpailuissa kaikissa luokissa jaetaan aina muistopalkinnot kolmelle parhaalle.

 • Kunkin osakilpailun osallistumismaksu ohjataan osakilpailun palkintoihin ja järjestävälle seuralle sekä  kiertueen loppupalkintoihin.
 • Kiertuevastaava ja osakilpailujärjestäjät päättävät yhdessä kiertueen kokonaispalkintojen jakamisesta kiertueella kertynein varoin. Kiertueen loppupalkintojen ja osakilpailupalkintojen saajien tiedot kirjataan tulorekisteriin.
 • Kaikissa palkitsemisissa noudatetaan SFL:n ohjeistusta palkintojen maksimisummien osalta. Tämä koskee sekä osakilpailupalkintoja että kiertueen loppupalkintoja.
 • Kiertueen loppupalkintojen maksimi määräytyy seuraavasti: osakilpailut x osallistumismaksut x 2

Jo jaetuilla osakilpailupalkinnoilla ei ole vaikutusta kiertueen loppupalkintoja määrittäessä. Suositeltavaa on jakaa kiertueen loppupalkinnot maltillisina ja mahdollisimman laajalle joukolle pelaajia.

Kiertueen loppupalkinnoille päästäkseen pelaajan tulee kilpailla vähintään kaksi kiertueen osakilpailua loppuun asti.

§7 Muita sääntöjä

Alueellisella amatöörikiertueella pelataan PDGA:n voimassa olevilla säännöillä.

Kaikkien tupakkatuotteiden (tupakka, sikari, piippu, nuuska, purutupakka, sähkötupakka) käyttö on pelaajakokouksessa ja kierroksen aikana kielletty. Kierroksella kielto on voimassa 2 min ilmoituksesta aina tuloskortin palautukseen saakka.

Jos kilpailija keskeyttää kilpailun, on hänen ilmoitettava siitä viipymättä kilpailunjohtajalle. Ilmoitus on tehtävä viimeistään tuntia ennen seuraavan kierroksen alkamista.

Protesti osakilpailusta pitää tehdä kirjallisena viimeistään vuorokauden sisällä osakilpailun tulosten julkaisemisesta liiton hallitukselle tai kyseisen amatöörikiertueen vastaavalle. Väärin ilmoitetut osakilpailutulokset tai pisteet korjataan.

Järjestäjän on raportoiva ja toimitettava virallinen PDGA:n kisaraportti PDGA:lle ja SFL:n PDGA-maakoordinaattorille viikon sisällä osakilpailun päättymisestä. SFL:n toimihenkilöt sekä maakoordinaattori auttavat tarvittaessa raportin asianmukaisessa täyttämisessä.

 

SFL:n hallitus pidättää oikeudet muutoksiin.