Fribastore Masters Tour

Masters-luokkien oma kilpailukiertue kilpaillaan ensimmäistä kertaa vuonna 2022. Kilpailukiertueen organisoi Fribastore yhteistyössä paikallisten seurojen kanssa.

Tourin aikataulu päivämäärineen ja paikkakuntineen, taustalla logo vaalealla liilalla.

Kiertueen sivut Disc Golf Metrixissä:

https://discgolfmetrix.com/2038785

Kiertue pähkinänkuoressa:

 • viisi kaksipäiväistä osakilpailua, 1 kierros per päivä kaikille luokille
 • 12 ikäluokkaa
 • kilpaillaan osakilpailu- ja kiertuemestaruuksista
 • PDGA B-tier

Kilpailukalenteri 2022

14. – 15.5. Vihti, Kaatis
11. – 12.6. Jyväskylä, Vesalan monttu
13. – 14.8. Riihimäki, Riutta
3. – 4.9. Lahti, Mukkula
15 .- 16.10. Tampere, Epilä (pvm muuttui pariin kertaan, varmistunut ajankohta 15.-16.10.)

Fribastore Masters Tour 2022 -kiertueen säännöt

SFL pidättää oikeudet muutoksiin.

1 Kiertue- ja osakilpailumuodot

Fribastore Masters Tour koostuu viidestä kaksipäiväisestä osakilpailusta. Jokaisesta osakilpailusta annetaan pisteitä parhaiten sijoittuneille. Tourin yhteispisteissä kunkin luokan voittaa  osakipailuissa eniten pisteitä kerännyt pelaaja. Kiertueen yhteispisteisiin lasketaan kunkin pelaajan neljä parasta osakilpailua. Mikäli tourilla pystytään pelaamaan vain 4 kilpailua, yhteispisteisiin lasketaan 3 parasta kilpailua. Mikäli pelataan vain 3 kisaa, lasketaan 2 parasta kilpailua. Jos pelataan vain 2 tai vähemmän, yhteispisteitä ei lasketa ja kiertueen bonuspalkinnot siirtyvät seuraavalle vuodelle.

Osakilpailut pelataan yhdellä 18-väyläisellä radalla siten, että kaikki saavat pelata vähintään kaksi täyttä kierrosta. Eri luokilla on voi olla eri ratalayout. Kierrokset pelataan joko väliaikalähdöillä tai yhteislähdöillä.

Tourilla voidaan järjestää osakilpailulle karsintakilpailu, joka voi olla PDGA-kilpailu tai sanktioimaton kilpailu. SFL hallitus käsittelee PDGA-karsintakilpailuhakemukset tapauskohtaisesti. Mikäli karsintakilpailu järjestetään, se kilpaillaan tour-osakilpailun radalla edeltävänä viikonloppuna yhteislähdöin tai väliaikalähdöin.

Mikäli kilpailun yhteydessä ei pelata karsintakilpailua, on osakilpailujärjestäjällä käytössään harkintansa mukaisesti enintään kolme villiä korttia. Lisäksi kiertueen organisoijalla on jaettavanaan kuhunkin osakilpailuun kolme villiä korttia.

2 Luokat

Masterstour kilpaillaan seuraavissa luokissa:

 • MP40 
 • FP40
 • MP50 
 • FP50
 • MP55
 • FP55 
 • MP60 
 • FP60 
 • MP65 
 • FP65
 • MP70
 • FP70 

Edellä mainitut luokat järjestetään jokaisessa osakilpailussa riippumatta osallistujamäärästä. Muita luokkia ei osakilpailuissa järjestetä.

3 Osallistuminen

Vuoden 2022 tourille osallistuminen on avoin kaikille pelaajille, jotka täyttävät luokkakohtaisten ikä- ja sukupuolivaatimusten lisäksi seuraavat ehdot:

Suomalaiset pelaajat: SFL:n kilpailulisenssi, joka tulee olla voimassa kilpailuun ilmoittauduttaessa ja kilpailun aikana. PDGA sääntökoe (CO-testi) suoritettuna ja voimassa kilpailuhetkellä ja koko kilpailun ajan.

Ulkomaalaiset pelaajat: PDGA:n jäsenyys, joka tulee olla voimassa kilpailuun ilmoittauduttaessa. PDGA sääntökoe (CO-testi) suoritettuna ja voimassa kilpailuhetkellä ja koko kilpailun ajan.

4 Pisteiden lasku

Tourin yhteispisteisiin lasketaan kultakin pelaajalta maksimissaan neljän osakilpailun pisteet. Jos pelaaja on osallistunut viiteen osakilpailuun, lasketaan hänen yhteispisteensä niistä neljästä osakilpailusta, joissa hän on saanut eniten pisteitä. Mikäli tourilla pystytään pelaamaan vain 4 kilpailua, yhteispisteisiin lasketaan 3 parasta kilpailua. Mikäli pelataan vain 3 kisaa, lasketaan 2 parasta kilpailua. Jos pelataan vain 2 tai vähemmän, yhteispisteitä ei lasketa ja kiertueen bonuspalkinnot siirtyvät seuraavalle vuodelle.

Kunkin luokan voittaa pelaaja, jonka yhteispistemäärä on tourin päätyttyä suurin. Maksimipistemäärä on 400 pistettä. Osakilpailuissa pisteitä jaetaan seuraavasti:

MP40 (TOP30)

Sija 1                   100                      Sija 16                45

Sija 2                   93                        Sija 17                42

Sija 3                   87                        Sija 18                39

Sija 4                   82                        Sija 19                36

Sija 5                   78                        Sija 20                33

Sija 6                   75                        Sija 21                30

Sija 7                   72                        Sija 22                27

Sija 8                   69                        Sija 23                24

Sija 9                   66                        Sija 24                21

Sija 10                 63                        Sija 25                18

Sija 11                60                        Sija 26                15

Sija 12                57                        Sija 27                12

Sija 13                54                        Sija 28                9

Sija 14                51                        Sija 29                6

Sija 15                48                        Sija 30                3

MP50 (TOP 15)

Sija 1                   100                      Sija 9               42

Sija 2                   90                        Sija 10                36

Sija 3                   82                        Sija 11                30

Sija 4                   74                        Sija 12                24

Sija 5                   67                        Sija 13                18

Silja 6                  60                        Sija 14                12

Sija 7                   54                        Sija 15                6

Sija 8                   48            

Muu luokat (TOP 4)

Sija 1                   100                     

Sija 2                   60                       

Sija 3                   40                      

Sija 4                   30                                       

 

Jos kaksi tai useampia pelaajia päätyy kilpailussa tasatulokseen, saa kukin näistä pelaajista heidän yhteisesti kattamiensa sijoitusten yhteenlasketut pisteet jaettuna tasatuloksissa olevien pelaajien lukumäärällä.

Ratkaisupelin kautta osakilpailun voittanut kilpailija saa täydet 100 tour-pistettä. Muiden ratkaisupelissä osakilpailuvoitosta olleiden kilpailijoiden pisteet määräytyvät (jaetun) 2. sijan mukaisesti.

Jaetuista sijoista saadut pisteet lasketaan tarvittaessa yhden desimaalin tarkkuudella, pyöristettynä tavanomaisten pyöristyssääntöjen mukaan.

Jos esimerkiksi MP40-luokassa sijalla 29 on neljä pelaajaa, pelaajat jakavat sijojen 29, 30, 31 ja 32 pisteet 6, 3, 0 ja 0. Pisteet lasketaan yhteen ja jaetaan pelaajien lukumäärällä: 9/4=2,25. Sijan 29 jakavat pelaajat saavat siis kukin 2,3 pistettä. Seuraavaksi sijoittunut pelaaja saa 0 pistettä ja merkitään 33. Sijalle.

Kilpailun keskeyttäneille ei jaeta pisteitä.

Kaikissa luokissa ratkaistaan aina voittaja sudden death -menetelmällä, jossa pelataan väylä kerrallaan ja kilpailu päättyy heti eron tullessa.

5 Yhteispisteet

Jos kaksi tai useampia pelaajia päätyy kiertueen yhteispisteissä tasatulokseen sijalle 4. tai heikommin, sijoitus jaetaan.

Jos kaksi tai useampia pelaajia päätyy tourin lopuksi tasapisteisiin sijoille 1-3, verrataan pelaajien sijoituksia niissä osakilpailuissa, joista heille lasketaan pisteet yhteispisteisiin. Paremman loppusijoituksen saavuttaa pelaaja, jolla on enemmän osakilpailuvoittoja. Jos ollaan edelleen tasatilanteessa, verrataan kakkossijoja, sitten kolmossijoja jne. Jos pelaaja on sijoittunut tarkasteltavassa osakilpailussa jaetulle sijalle, niin vertailussa sija katsotaan samanarvoiseksi kuin jos pelaaja olisi yksin saavuttanut kyseisen sijan.

Mikäli tourin yhteispisteissä sijoille 1.-3. sijoittuneet pelaajat ovat saavuttaneet täsmälleen samat sijoitukset, lopullinen sijoitus jaetaan tasapisteisiin päätyneiden kesken.

6 Osakilpailun järjestäminen

SFL:n, kiertueorganisoijan ja järjestävän jäsenseuran keskinäisiä vastuita, velvollisuuksia ja oikeuksia on määritelty SFL:n kilpailukiertueiden toimintakäsikirjassa ja vaatimusmäärittelyssä.

Kaupalliset oikeudet ja velvollisuudet

SFL ja kiertueorganisoija varaavat kiertueen ja kaikkien osakilpailujen kaupalliset oikeudet ja mediaoikeudet. Kaupalliset oikeudet sisältävät pääyhteistyökumppanuuden, yksinoikeuden myyntiin osakilpailupaikoilla sekä mainostilat. Osakilpailuiden järjestäjät voivat hankkia omia yhteistyökumppaneita, mutta näistä tulee sopia kiertueen organisoijan kanssa. Osakilpailun yhteistyökumppanit eivät voi olla frisbeegolfin välinejälleenmyyjiä. Myös seuran omista myyntipisteistä, kuten kahvipisteistä on sovittava kiertueen organisoijan kanssa.

Mediaoikeuksien käytöstä ja luovutuksesta on sovittava erikseen SFL:n, kiertueorganisoijan ja osakilpailujärjestäjän kesken. Mediaoikeuksista ja -vaatimuksista määrätään kiertuesopimuksessa, toimintakäsikirjassa sekä vaatimusmäärittelyssä sekä SFL:n mediapolitiikassa.

Kiertueorganisoijalla on yksinoikeus kiertueen videotuotantoon.

Osallistumismaksu ja ilmoittautuminen

Osallistumismaksu on 60 euroa kaikissa kilpailuluokissa.

Pelaajien on ilmoittauduttava osakilpailuun Metrixissä vaadittuun määräaikaan mennessä. Osallistumismaksu on maksettava ennakkoon osakilpailun järjestäjän ilmoittamalle pankkitilille. Palkinnon maksua varten pelaajan on toimitettava kilpailunjärjestäjälle vaadittavat tiedot kirjallisesti.

Alustavat pelaajamäärät luokittain (luokkien perässä suluissa kiintiöpaikat 2., 3., 4. ja 5. kisaan sijoitusten perusteella):

Vuonna 2022 käytössä alustava luokkakohtainen kiintiöjako. Ensimmäisten kilpailujen jälkeen luokkakiintiöitä voidaan muuttaa, mikäli tilanne sitä vaatii. 

 • MP40 40 (12)
 • FP40 9 (3)
 • MP50 28 (6)
 • FP50 9 (3)
 • MP55 8 (3)
 • FP55 6 (2)
 • MP60 6 (2)
 • FP60 4 (2)
 • MP65 4 (2)
 • FP65 4 (2)
 • MP70 4 (2)
 • FP70 4 (2)

Lisäksi 6 villiä korttia osakilpailua kohden kiertueorganisoijan ja kilpailujärjestäjän valitsemalla tavalla.

Tourin toiseen, kolmanteen ja neljänteen osakilpailuun varataan henkilökohtaisia paikkoja, joilla varmistetaan että tourin yhteispisteissä parhaat pääsevät varmasti mukaan kilpailuun niin halutessaan. Mikäli näitä paikkoja ei käytetä tai oikeutetut pelaajat muutenkin mahtuvat normaalissa ilmoittautumisessa sisään, ne jaetaan seuraaville normaaliin tapaan.

Vapaaksi jääneet luokkakohtaiset kiintiöpaikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä kolmannen vaiheen jälkeen.

Ilmoittautuminen ja tulospalvelu

Kilpailun ilmoittautuminen ja tulospalvelu järjestetään Disc Golf Metrixissä. Ilmoittautuminen on nelivaiheinen. Mikäli järjestetään karsintakilpailu, siinä jaettavat paikat varataan villikorttikiintiönä.

Huom, rajoja voidaan tarkentaa kiertueen aikana tarvittaessa.

Vaihe 1

a) henkilökohtaiset kiintiöpaikat

 • MP40 (12)
 • FP40 (3)
 • MP50 (6)
 • FP50 (3)
 • MP55 (3)
 • FP55 (2)
 • MP60 (2)
 • FP60 (2)
 • MP65 (2)
 • FP65 (2)
 • MP70 (2)
 • FP70 (2)

b) Ratingrajat:

 • MP40 960
 • FP40 840
 • MP50 930
 • FP50 –
 • MP55 915
 • FP55 –
 • MP60 900
 • FP60 –
 • MP65 –
 • FP65 –
 • MP70 –
 • FP70 –

maksun tulee näkyä järjestävän seuran ilmoittamalla tilillä järjestäjän ilmoittamaan määräaikaan mennessä. Määräajan umpeuduttua TD tarkistaa maksut ja poistaa maksamattomat paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä

Vaihe 2

Ratingrajat:

 • MP40 940
 • FP40 820
 • MP50 910
 • FP50 –
 • MP55 895
 • FP55 –
 • MP60 880
 • FP60 –
 • MP65 –
 • FP65 –
 • MP70 –
 • FP70 –

maksun tulee näkyä järjestävän seuran ilmoittamalla tilillä järjestäjän ilmoittamaan määräaikaan mennessä. Määräajan umpeuduttua TD tarkistaa maksut ja poistaa maksamattomat paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä

Vaihe 3

Ratingrajat: ei rajoituksia. Ilmoittautuminen auki kaikille kaikissa luokissa

kiintiöt puretaan kolmannen vaiheen jälkeen

Vaihe 4

Ratingrajat: ei rajoituksia. Ilmoittautuminen auki kaikille kaikissa luokissa

paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä

Palkinnot

Kaikissa luokissa jaetaan rahapalkinnot.

Osakilpailujen palkintorakenteena noudatetaan PDGA Europen top 25 % -ohjetta.

Kunkin pelaajan osallistumismaksusta (60 €) jaetaan osakilpailussa:

 • 10 € % kilpailun järjestäjälle (~17 %)
 • 8 € tourin loppupottiin (~13 %)
 • 42 € osakilpailun palkintopottiin (70 %)

Pääyhteistyökumppani maksaa lisäksi vähintään 500 € per osakilpailu lisättyä palkintorahaa, joten kilpailun kokonaispayout on ~75 % osallistumismaksuista. 

Amatööripelaaja, joka pelaa pro-luokassa ei saa ottaa rahapalkinnon sijasta tuotepalkintoa. Amatööri voi vastaanottaa mahdollisen muistopalkinnon.

SFL jakaa kunkin luokan yhteispisteissä kolmelle parhaalle muistopalkinnot ja parhaiten sijoittuneille rahabonuksia.

7 Muita sääntöjä

Tour pelataan PDGA:n voimassa olevilla säännöillä ja osakilpailut järjestetään PDGA International B-tier-kilpailuina.

Masterstourin tuloskirjaukseen käytetään Disc Golf Metrixiä. Osakilpailuissa käytetään moninkertaista kirjausta, jossa jokainen pelaaja kirjaa kaikkien ryhmän pelaajien tulokset. Vähintään yksi pelaaja kirjaa Metrixiin ja muut paperille tai muulla tavalla.

Tourilla noudatetaan kaikkia SUEK:in eettisiä periaatteita, kuten antidopingsäännöstöä. Lisäksi kaikkien tupakkatuotteiden (tupakka, sikari, piippu, nuuska, purutupakka, sähkötupakka) käyttö on kierroksen aikana kielletty. Kielto on voimassa 2 min varoituksesta aina tuloskortin palautukseen saakka. Tupakointi on kielletty lähtöalueen ja kisakeskuksen välittömässä läheisyydessä.

Protesti osakilpailusta pitää tehdä kirjallisena vuorokauden sisällä osakilpailun tulosten julkaisemisesta SFL:n hallitukselle. Protesti tulee jättää liiton toiminnanjohtajalle tai tour-vastaavalle: toiminnanjohtaja@frisbeegolfliitto.fi / pdga@frisbeegolfliitto.fi. Väärin ilmoitetut osakilpailutulokset tai pisteet korjataan.

Järjestäjän on raportoitava ja täytettävä PDGA:n TD-raportti 2 päivän sisällä osakilpailun päättymisestä PDGA:n International guiden mukaisesti. 

Kiertueen koronasuunnitelma

SFL:n hallitus pidättää oikeudet muutoksiin.

Fribastore Masters Tour noudattaa kaikkia SFL:n, PDGA:n, Olympiakomitean, THL:n, AVI:n sekä Valtioneuvoston ohjeita, suosituksia ja määräyksiä.

Lue SFL:n ohjeistus täältä: https://frisbeegolfliitto.fi/koronavirusinfo/

Tämän lisäksi PFribastore Masters Tour noudattaa seuraavaa suunnitelmaa kilpailujen turvalliseksi läpiviemiseksi.

Ennen kilpailua

60 päivää ennen kisaa:

Tarkistetaan kilpailupaikkakunnan tilanne yhdessä kisajärjestäjän kanssa. Mikäli tilanne näyttää tässä vaiheessa kilpailunjärjestäjän kannalta mahdottomalta, kilpailu perutaan. Lähtökohtaisesti yritetään etsiä uusi päivämäärä yhteistyössä kilpailunjärjestäjän, Fribastoren ja SFL:n kanssa, mutta myös peruuttaminen on mahdollista.

30 päivää ennen kisaa:

Tarkistetaan tilanne uudestaan. Mikäli näyttää, että kilpailu voidaan järjestää, arvioidaan voidaanko kilpailuun ottaa yleisöä tai tarvitaanko muita rajoituksia. Avataan kilpailun tiedot Metrixissä viimeistään tässä kohdassa ja päivitetään tarvittavat tiedot.

3 viikkoa ennen kisaa:

avataan ilmoittautuminen. Kolmivaiheisen ilmoittautumisen vaiheet kestävät 5 päivää, jolloin ilmoittautuminen päättyy noin viikko ennen kilpailua.

Seurataan tilannetta aina kilpailun alkuun asti. Viimeisimmät ja ajan tasalla olevat viranomaisten, Suomen frisbeegolfliiton ja PDGA:n asettamat ohjeistukset, rajoitukset ja määräykset päivitetään kilpailun virallisiin tiedotuskanaviin viimeistään kilpailuviikon alussa.

Kilpailun aikana

 • Kilpailuissa käytetään rajoitettua pelaajamäärää
 • Käytetään 15 minuutin lähtövälejä
 • Pelaajakokoukset järjestetään sähköisesti
 • Noudatetaan hyvää käsi-, yskimis- ja niistämishygieniaa
 • Vältetään kaikkia lähikontakteja, kuten kättelyitä ja ylävitosia
 • Kosketaan vain omiin pelivälineisiin
 • Pidetään 2 metrin turvaväli kierroksen aikana, kilpailukeskuksen alueella ja rata-alueella
 • Vältetään turhaa oleskelua kilpailukeskuksessa

Osallistuminen kilpailuun on kiellettyä, mikäli

 • Sairastat koronaviruksen aiheuttamaa tautia
 • Sinulla on koronavirukseen aiheuttamaan tautiin viittaavia oireita
 • Sinut on määrätty karanteeniin tai eristykseen altistumisen tai sairastumisepäilyn vuoksi
 • Olet saapunut Suomeen ulkomailta 14 päivän sisällä ja olet omaehtoisessa karanteenissa (voit lyhentää karanteenia 2 testillä THL:n ohjeiden mukaisesti)

Osallistumalla kilpailuun kilpailija sitoudut noudattamaan PDGA:n vastuulauseketta (https://www.pdga.com/event-director-covid-19-acknowledgement)

Päivitetty viimeksi 11.4.2022