
Frisbeegolf on mukava harrastus kaikenikäisille. Kuva: SFL/Heikki Saunanen.
Mikä frisbeegolf?
Frisbeegolf on mukava harrastus kaikenikäisille. Sitä voi harrastaa yksin tai kavereiden kanssa. Ratoja löytyy ympäri Suomen.
Frisbeegolfissa tarkoituksena on heittää frisbee maalikoriin mahdollisimman vähillä heitoilla. Peliväylä aloitetaan heittämällä avausheitto. Seuraava heitto suoritetaan aina siitä paikasta, mihin edellinen heitto pysähtyi. Väylä on pelattu loppuun kunnes frisbee on maalikorissa. Kun väylä on pelattu loppuun, siirrytään seuraavalle väylälle. Frisbeegolfrataan kuuluu yleensä 9 tai 18 väylää. Pelin on voittanut se pelaaja, joka on kiertänyt koko radan vähimmillä heitoilla.
Kuten muissakin harrastuksissa, myös frisbeegolfissa lapset ja nuoret
tarvitsevat aikuista:
- kuljettamaan radoille, kilpailuihin ja harjoituksiin
- kustantamaan varusteita ja kilpailumaksuja
- kannustamaan onnistumisen ja tappion hetkillä
Lajia aloitteleva pärjää hyvin 1-3 kiekolla. Jos haluat ostaa huollettavallesi vain yhden kiekon, kannattaa hankkia midrange- tai ns. multipurpose-kiekko. Se soveltuu kohtalaisen hyvin kaikkiin frisbeegolfissa eteen tuleviin tilanteisiin. Jos haluat panostaa useampaan kiekkoon, voit myös putterin (hidas kiekko joka soveltuu puttaamiseen) sekä mahdollisesti vielä driverin (nopea kiekko). Kannattaa aloittaa heittely kuitenkin hitailla kiekoilla, sillä niiden lentoa on helpoin hallita eikä niiden heittämiseen tarvita niin paljoa voimaa.
Lisätietoja frisbeegolfpelistä: Harrastuksen aloittaminen
Frisbeegolfissa noudatetaan frisbeegolfaajan etikettiä, jota seuraamalla radoilla heittäminen sujuu ongelmitta:
Voit lukea lisää etiketistä täältä: Frisbeegolfaajan etiketti
Suomen frisbeegolfliitolla on yli 210 jäsenseuraa ympäri Suomea. Moni seura tarjoaa junioreille suunnattua fribatoimintaa kesäkaudella tai ympärivuotisesti. Kannattaa tutustua lähimpien frisbeegolfseurojen tai -jaostojen tarjontaan seurojen nettisivuilla, ja kysyä rohkeasti lisää seuralta. Lisätietoja seuraan liittymisestä löydät täältä: Liity seuraan
SFL:n jäsenseurat löydät täältä: Jäsenseurat

Monet seurat tarjoavat ympärivuotista toimintaa, jossa frisbeegolfia pääsee harrastamaan yhdessä muiden kanssa. Kuva: Lakeus Disc Golf.
Kilpaileminen
Kun kilpaileminen alkaa kiinnostaa, kannattaa sitä harjoitella ensimmäiseksi viikkokilpailuissa. Useimmat frisbeegolfseurat järjestävät kilpailuja kesäkaudella. Kilpailuja mainostetaan seurojen somekanavissa ja ne löytyvät yleensä myös Discgolf Metrixistä, joka on netistä löytyvä ilmainen järjestelmä. Käyttö vaatii rekisteröitymisen.
SFL:n alaisiin PDGA-kilpailuihin osallistuminen vaatii SFL:n kilpailulisenssin hankkimisen. Kilpailulisenssin hankkimista ennen pelaajan tulee olla jonkin SFL:n jäsenseuran jäsen. Löydät ohjeet juniorilisenssin hankkimiseen täältä: Jäsenyys, lisenssi ja vakuutus 2025
Ennen kilpailua
Kilpailuun ilmoittaudutaan Disc Golf Metrix -järjestelmässä. Kilpailin infosivulta löytyvät kyseisen kilpailun tarkemmat ohjeet.
Kisamaksu kannattaa maksaa ilmoittautumisen yhteydessä, jotta se ei unohdu. Jos maksat maksun lapsen puolesta, ole yhteydessä kilpailunjärjestäjään, jotta maksu osataan merkitä oikealle pelaajalle.

Frisbeegolfrataa kierretään useimmiten pienessä ryhmässä, mikä opettaa lasta toimimaan ryhmässä, noudattamaan sääntöjä ja kannustamaan muita pelaajia. Pelikavereita voi kysellä frisbeegolfseurasta. Kuva: SFL.
Kilpailun aikana
Jokaisella pelaajalla saa olla yksi caddie, eli laukunkantaja mukana kierroksella. Jos pelaaja on alle 13-vuotias, hänellä pitää olla aikuinen mukana.
Caddie tai huoltaja ei saa puuttua peliin millään tavalla, vaan pelaajat tekevät itse päätökset radalla. Ongelmatilanteissa tilanne voidaan pelata kahdella tavalla ja kysyä neuvoa kilpailunjohtajalta (TD = tournament director) kierroksen jälkeen.
Jokainen pelaaja merkitsee tulokset jokaisen väylän jälkeen. Tuloksia voi seurata livenä Disc Golf Metrixistä tai PDGA-livestä (saatavilla puhelimeen sovelluksena).
Kilpailun jälkeen
Kilpailun jälkeen tulokset ovat näkyvillä Metrixissä ja PDGA:n kilpailun sivulla. Jokaisesta kilpailukierroksesta pelaajalle muodostuu PDGA-ratingluku. Joka kuukauden toinen tiistai PDGA päivittää pelaajien ratingin, eli vertailuluvun. Rating perustuu pelaajan pelaamiin kierroksiin ja amatööriluokissa se määrittää, mihin kilpailuluokkiin pelaaja saa osallistua.

Monet frisbeegolfseurat järjestävät junioreille harjoitustoimintaa. Frisbeegolfin harrastaminen on edullista verrattuna moneen muuhun lajiin. Kuva: Jyväskylän Liitokiekkoilijat.
Voit halutessasi avata oppaan pdf:nä tulostusta varten: Huoltajan opas (pdf)