SFL:n kurinpitolautakunta ottaa nyt vastaan kurinpitoilmoituksia – Whistleblowing ja ILMO kanavia epäeettisestä tai epäilyttävästä toiminnasta ilmoittamiseen

SFL:n kurinpitolautakunta perustettiin syyskokouksessa 2024 ja lautakunta on aloittanut toimintansa. Lue artikkelistamme lautakunnan toiminnasta ja ohjeet kurinpitoilmoituksen tekemiseen.

Olympiakomitean uusi Whistleblowing-ilmoituskanava on tarkoitettu seuran, lajiliiton tai Olympiakomitean epäeettisestä toiminnasta ilmoittamiseen.

Artikkelissa kerrotaan lyhyesti myös ILMO-kanavasta.

Toimiva kurinpitoprosessi lisää urheilutoiminnan vastuullisuutta

Urheilun ja frisbeegolfin maailmassa vastuullisuus, eettisyys ja reilu peli ovat nousseet keskeisiksi arvoiksi, jotka ohjaavat toimintaa niin kansallisella kuin paikallisellakin tasolla. Suomen frisbeegolfliitto (SFL) on sitoutunut edistämään näitä arvoja kaikessa toiminnassaan. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että liitto pyrkii varmistamaan, että kaikki kilpailut ja tapahtumat järjestetään vastuullisesti ja eettisesti, ja että kaikilla osallistujilla on yhtäläiset mahdollisuudet menestyä. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi SFL on perustanut vuonna 2024 kurinpitolautakunnan käsittelemään liiton toiminnassa ilmeneviä kurinpitoasioita. SFL:n kurinpitolautakunta pyrkii varmistamaan, että kaikki kurinpitoasiat käsitellään oikeudenmukaisesti ja asianmukaisesti, edistäen samalla frisbeegolfin reilun pelin periaatteita.

Liiton kurinpidon piirissä ovat liiton jäsenseurat ja niiden jäsenet, kilpailunjärjestäjälisenssin omaavat tahot, jäsenseurojen hallitusten ja johtokuntien ja näiden asettamien elinten jäsenet, toimihenkilöt ja urheilijan tukihenkilöt, ne henkilöt ja yhteisöt, jotka ovat kirjallisesti sitoutuneet noudattamaan näitä määräyksiä tai ovat lunastaneet liiton kilpailulisenssin sekä voimassa olevan antidopingsäännöstön alaiset henkilöt ja yhteisöt.

Kurinpitolautakunnan kokoonpano

Penttala toimii kurinpitolautakunnan puheenjohtajana seuraavan kaksivuotiskauden. Kuva: SFL/Toni Laitiala.

 

Kurinpitolautakunta koostuu liiton kurinpitosääntöjen mukaisesti puheenjohtajasta ja kahdesta varsinaisesta jäsenestä, joista vähintään yhdellä on oikeustieteellinen tutkinto. Ensimmäinen kurinpitolautakunta valittiin liiton syyskokouksessa 2024. Jäseniksi valittiin Ari Penttala, jonka lautakunta valitsi keskuudestaan puheenjohtajaksi, Terhi Kytö ja Tommy Backman. Frisbeegolfin aktiivikauden käynnistyessä Suomessa haluamme esitellä lautakunnan jäsenet lyhyesti ja kertoa, miten SFL:n kurinpitoprosessi toimii.

Kurinpitolautakunnan puheenjohtaja Ari Penttala on tuttu hahmo kotimaisessa frisbeegolfissa. Aktiivisen peliuran lisäksi Ari on Nummelan Frisbeeseuran pitkäaikainen puheenjohtaja. Lisäksi hän on toiminut aikaisemmin useita vuosia SFL:n hallituksessa ja myös kaksi kautta liiton puheenjohtajana.

Terhi Kytö. Kuva: Marika Salmi.

 

Lautakunnan oikeustieteellisen tutkinnon omaava jäsen on Terhi Kytö. Terhillä on useita luottamustehtäviä urheilun ja frisbeegolfin parissa. Hän on Urheilun oikeusturvalautakunnan jäsen ja hänet valittiin viime vuonna PDGA Globalin hallitukseen ensimmäisenä suomalaisjäsenenä.  Terhi on tuttu frisbeegolfpiireissä myös yhtenä NBDG:n omistajista.

Lautakunnan kolmas jäsen Tommy Backman tulee Pohjanmaalta ja toimii Foot Fault Frisbee -seuran puheenjohtajana. Tommy on aikaisemmin toiminut muun muassa SFL:n aluevastaavana ja on pitkäaikainen aktiivinen kilpailunjärjestäjä.

Tommy Backman on lautakunnan kolmas jäsen. Kuva: Tommy Backman.

 

Uusi kurinpitolautakunta pitää vastuullisuutta ja reilua peliä suuressa arvossa frisbeegolfissa. Lajin kasvaessa on tärkeää, että kurinpitoa vaativat asiat käsitellään huolellisesti ja viipymättä. Toimiva kurinpitoprosessi tuo lajille myös uskottavuutta ja on edellytys sille, että frisbeegolf jatkaa kehittymistään oikeaksi urheiluksi.

Kurinpitoilmoituksen tekeminen selkeytyy

SFL lanseeraa uuden lomakkeen kurinpitoilmoitusten tekemistä varten. Jatkossa ilmoituksen voi tehdä liiton sivuilta löytyvien lomakkeiden kautta joko suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Lomakkeen tarkoitus on helpottaa ilmoittamista ja varmistaa, että jokaiseen ilmoitukseen on kysytty samat perustiedot.

Ilmoitus menee suoraan tiedoksi lautakunnan jäsenille ja liiton puheenjohtajalle. Lautakunta hankkii asian ratkaisemiseksi tarvittavat tiedot, käsittelee asian ja tekee siitä päätösesityksen SFL:n hallitukselle. Hallitus tekee päätöksen kurinpitoasiasta, jonka jälkeen päätös annetaan tiedoksi asianosaisille. ”Päätösvalta kurinpitoasioissa haluttiin jättää vielä hallitukselle, koska sääntöjen muutoksen yhteydessä meillä ei ollut vielä varmuutta siitä, saadaanko lautakuntaan jäsenet ja miten toiminta lähtee liikkeelle. Koska päätöksen tekee hallitus, toimii kurinpitoprosessi, vaikka lautakunta ei olisi täysimääräinen. Tulevaisuudessa sääntöjä voidaan tarvittaessa muuttaa niin, että kurinpitolautakunta voi tehdä päätökset asioista suoraan itse”, kommentoi liiton puheenjohtaja Laura Heikkilä.

Kaikki ilmoitukset käsitellään luottamuksellisesti. Asian käsittely ja sen yhteydessä esitetyt asiakirjat ovat salassapidettäviä. Ilmoituksen tekijän, ilmoituksen kohteen ja lisätietojen antajan on kuitenkin hyvä tietää, että salassapito ei koske asianosaisia, eli jokaisella asianosaisella on halutessaan oikeus saada nähtäväkseen asiaan liittyvät asiakirjat.

Kurinpitolautakunta kannustaa tekemään ilmoituksia matalalla kynnyksellä. Ensisijaisesti neuvomme selvittämään erilaiset kiistat henkilökohtaisesti, mutta on parempi selvittää asiat virallisesti, kuin pohtia niitä yksinään tai somessa.

Kurinpitoprosessi pähkinänkuoressa

  •         Täytä www-sivuilta löytyvä lomake: Ilmoitus rikkomusepäilystä kurinpitolautakunnalle.

o   Mikäli ilmoitus koskee PDGA:n saktioidussa kilpailussa tapahtunutta asiaa, ohjataan ilmoitus SFL:n hallituksen kautta PDGA:n kurinpitoprosessiin liiton kurinpitosääntöjen mukaisesti.

  •         Lautakunta käsittelee ilmoituksen ja päättää sen käsittelyyn ottamisesta kahden viikon kuluessa. Ilmoittajaan ollaan yhteydessä.
  •         Mikäli ilmoitus otetaan käsittelyyn, lautakunta pyytää tarvittavat selvitykset asian ratkaisemisen kannalta merkityksellisiksi katsotuilta tahoilta.
  •         Lautakunta tekee päätösesityksen asiasta SFL:n hallitukselle.
  •         SFL:n hallitus tekee kokouksessaan päätöksen kurinpitoasiasta lautakunnan esityksen perusteella.
  •         Päätös annetaan tiedoksi asianosaisille.
  •         Päätös julkaistaan, ellei ole erityisen painavaa syytä olla julkaisematta sitä.
  •         Mikäli asiassa jaetaan rangaistuksia, on rangaistulla oikeus valittaa päätöksestä Urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Lomakkeet ja kurinpitosäännöt

Lomake suomeksi: https://forms.gle/Mb8SRVSw8F6YATwK8

Lomake ruotsiksi: https://forms.gle/gjafWYt7vfER9eoL9

Lomake englanniksi: https://forms.gle/VKAb4DRQLTKjmq8Q7

Kurinpitosäännöt: Kurinpitosäännöt – Suomen frisbeegolfliitto

Kurinpitolautakuntaa koskevat tiedot löytyvät myös liiton sivustolta: SFL:n kurinpitolautakunta – Suomen frisbeegolfliitto

Lisätietoja: kurinpitolautakunta@frisbeegolfliitto.fi

Whistleblowing – kanava seuran, lajiliiton tai Olympiakomitean epäeettisestä toiminnasta ilmoittamiseen

Olympiakomitea on ottanut käyttöön uuden ilmoituskanavan nimeltä Whistleblowing. SFL on mukana tässä ilmoituskanavassa noin 20 muun liikunta- ja urheilujärjestön kanssa.

Whistleblowing-ilmoituskanava on tarkoitettu seuran, lajiliiton tai Olympiakomitean epäeettisestä toiminnasta ilmoittamiseen.

Ilmoitukset käsitellään luottamuksellisesti ja ilmoituksen voi halutessaan tehdä myös nimettömästi. 

Ilmoituskanavan löydät täältä: Urheiluyhteisö – Ilmoituskanava

ILMO-palveluun ilmoitukset urheilijan tai muun toimijan epäilyttävästä toiminnasta

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry ylläpitää ILMO-palvelua, jossa voi tehdä ilmoituksen urheilijan tai muun toimijan epäilyttävästä toiminnasta koskien doping-, kilpailumanipulaatio- tai katsomoturvallisuusrikkomusta tai muuta vakavaa eettistä rikkomusta urheilussa.

Puuttumalla rikkomuksiin autat suojelemaan urheilijoita ja urheilua sekä turvaamaan tasavertaiset ja turvalliset lähtökohdat kaikille urheilijoille.

Ilmo-palvelun sivujen kautta voi antaa tietoa urheilurikkomuksista nimettömästi tai omalla nimellä. Ilmoituksen sisältö käsitellään luottamuksellisesti. Ilmoitukseen voi lisätä myös tiedostoja ja kuvia. Kaikki saatu tieto analysoidaan mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten.

Mikäli päädyt antamaan tietosi nimettömästi, voit rekisteröityä suojattuun viestipalveluun, jonka kautta SUEK voi pyytää tarvittaessa sinulta lisätietoja. Tällöin saat henkilökohtaisen suojatun koodin, jonka avulla SUEK voi pyytää sinulta lisätietoja tapauksen selvittämisessä. Tallennathan osoitteen ja koodin, jotta ne jäävät sinulle talteen. 

Dopingrikkomuksesta, kilpailumanipulaatiosta, turvallisuusrikkomuksesta ja eettisistä rikkomuksista löytyy lisätietoa ILMO-palvelun sivuilta. SUEK on vastannut vakavien eettisten asioiden tutkinnasta vuoden 2022 alusta lähtien.

Dopingrikkomuksesta, kilpailumanipulaatiosta, turvallisuusrikkomuksesta ja eettisistä rikkomuksista voi tehdä ilmoituksen ILMO-palvelun sivuilla. Kuva: https://ilmo.suek.fi/