Järvenpäästä kotoisin oleva Janne Hirsimäki ei ollut ennen vuosikymmenen vaihdetta kuullutkaan lajista nimeltä frisbeegolf. Kaikki kuitenkin muuttui tovin kuluttua siitä, kun hän oli muuttanut nykyiseen kotikuntaansa Vihtiin vuonna 2009.
Kotikulmilla suoritettu juoksulenkki suuntautui sopivasti Vihdin ylpeyden, Kaatiksen radan tuntumaan.
”Eksyin tosiaan vuonna 2010 paikalliselle Kaatiksen radalle tässä kotimme lähellä ja päätin käydä tutustumassa, kun tiellä paikan kyltin näin. Lähdin kaverini kanssa kokeilemaan, mutta hän inhosi lajia ja kokeilu jäi siihen. Itse jäin kuitenkin heti koukkuun”, Hirsimäki muistelee.
”Nopeasti tutustuin sitten paikalliseen Nummelan Frisbeeseuraan ja huomasin siinä lajia enemmän kokeillessani, että hei, tämähän on aika helppoa minulle. Ensimmäiset kisani heitin samana syksynä Tammisaaren Västerbyn radalla. Ensimmäinen PDGA-kisani oli sitten seuraavana keväänä Kankaanpään Viidentien risteyksen kisassa.”
Vihdissä sijaitseva Kaatis tunnetaan hyvin lajiväen parissa. Frisbeegolfrata on rakennettu entisen kaatopaikan paikalle ja koko alue on pyhitetty vain ja ainoastaan frisbeegolfille. Voisi siis sanoa, että Hirsimäki valitsi oivallisen paikan aloittaa harrastuksensa.
”Rata enemmänkin valitsi minut. Siinä nousi rima heti korkealle. Ei pelkästään radan, vaan myös paikallisen seuran tekijöidenkin takia. Alueelta tulee myös useita Suomen huippuheittäjiä, kuten Leo Piironen, Arttu Sikanen, Teemu Nissinen ja Ilari Tuoma. Halusin heti tulla paremmaksi kuin he”, Hirsimäki sanoo.
Hirsimäellä on pitkä tausta pesäpallosta. Valtaosan peleistään hän pelasi miesten suomensarjassa, mutta muutama peli kertyi myös Ykköspesiksessä. Laji oli pitkään iso osa hänen elämäänsä, kunnes elämänmuutokset jättivät pallopelin pois kuvioista.
”Pesäpallo jäi pois siinä vuoden 2008 paikkeilla. Perheellisenä arki tiivistyi sen verran, ettei viikonloput kestäville pelireissuille enää löytynyt tarvittavaa aikaa. Kunnostakaan ei pystynyt pitämään riittävästi huolta, että kroppa olisi kuluttavaa pesäpalloa kestänyt”, Hirsimäki tuumaa.
”Frisbeegolf tupsahti sopivaan väliin elämässäni. Lapsilla alkaa olla jo enemmän ikää ja tätä lajia pystyy harjoittamaan juuri silloin, kun se itselle parhaiten sopii.”
Suomen mestaruudesta tulee iso tavoite
Hirsimäki kertoo asettaneensa alkuaikoina tavoitteekseen Suomen mestaruuden voittamisen kahdessa vuodessa. Kyseinen tavoite saattoi olla aavistuksen liian kova, sillä toistaiseksi Suomen mestaruus on kiertänyt vihtiläistä.
”Jotkin laji-ihmiset ovat aikanaan, ehkä hieman leikilläänkin, sanoneet, ettei Suomen mestaruutta voi voittaa ellei ole käynyt Meilahden radalla, mikä on tunnettu Suomen ensimmäisenä frisbeegolfratana. En ole siellä käynyt, enkä aiokaan ennen kuin mestaruus irtoaa. Seuramme ratamestari Jani Nevantausta totesi, että minun pitää joskus kumota tämä myytti”, Hirsimäki nauraa.
Lähelle hän on kuitenkin Suomen mestaruutta päässyt – välillä jopa riipaisevan lähelle. Tänä kesänä hän sijoittui SM-kisoissa hopealle yhden heiton erolla Piiroseen. Vuoden 2016 SM-kisoissa kävi myös samalla tavalla.
Tämän kesän SM-kisoissa Hirsimäellä oli mahdollisuus nousta Piirosen kanssa tasoihin viimeisellä väylällä, mutta muutaman metrin mittainen putti kolahti kohtalokkaasti alarautaan.
”Sain sen putin käsiteltyä nopeasti kisan jälkeen. Seuraavana yönä pyörittelin asiaa ja tunteet olivat pinnassa, mutta ne laantuivat nopeasti. Jotain pientä vielä puuttui, ettei mestaruutta tullut. Tosin, Leolle jos kenelle voiton suon, jos hävitä pitää. Hän on sen verran iso esikuva lajille. Olen monestikin hänelle yhdellä heitolla hävinnyt, mutta onneksi olen onnistunut napsimaan myös voittoja.”
Loukkaantumiset ja kokemus ovat pistäneet ajattelutavan uusiksi
Hirsimäki toteaa SM-kisoista muodostuneen hänelle aikanaan tietynlainen rasite. Hän alisuoritti kyseisissä karkeloissa useana vuonna, sillä itselle kasatut paineet olivat vain haitaksi.
”Vuodet ovat onneksi tuoneet armollisuutta ja varsinkin kaikkien vammojen jälkeen pelaamisesta nauttiminen on noussut isompaan rooliin. Totta kai se harmittaa, jos ei heitä niin kuin parhaimmillaan osaisi, mutta saan nykyään paremmin purettua vastoinkäymiset osiin ja analysoitua omaa tekemistäni”
”Joku viisas on aikanaan todennutkin, että elämässä pitäisi pyrkiä tilanteeseen, jossa asioiden tekeminen on tärkeämpää kuin menestyminen. Välillä tuntuu, että laji on vaan yksinkertaisesti todella siistiä, ja siitä nauttii. En koe olevani vieläkään urani huipulla, ja se potkii minua eteenpäin”, Hirsimäki linjaa.
Hirsimäki on joutunut painimaan jo vuosia selkäongelmien kanssa. Hän tuumaa kaiken juontavan mahdollisesti juurensa aiempien vuosien vajavaiseen lihashuoltoon ja jo vuonna 2002 tulleeseen ensimmäiseen selkävamman, jonka kuntoutus jäi hieman vajaaksi.
”Ensimmäiseen kuuteen vuoteen en tehnyt juuri lainkaan lihashuoltoa, vaan ainoastaan heitin. Huomasin, ettei homma etene ja paikat ovat aina jumissa. Viimeiset kolme kautta olen kiinnittänyt enemmän huomiota tähän puoleen ja tällä hetkellä on hyvä fiilis fyysisen puolen suhteen.”
Muun muassa näitä oppeja hän yrittää nyt oman kehittymisensä lisäksi jakaa muillekin. SFL:n huippu-urheiluyksikössä (Ford Disc Golf Team) Hirsimäen titteli on lajivalmentaja, mutta hän mieltää kyseisen toimenkuvansa varsin monipuoliseksi.
”Kävimme kevään aikana jokaisen ryhmän jäsenen luona tutustumassa heidän harjoitteluolosuhteisiinsa. Talvikauden aikana on tarkoitus ajaa kaikille halukkaille sisään fysiikkatreeniohjelmat ja leireillä lisää yhdessä. Oman roolini näen teknisten asioiden lisäksi henkisen puolen parantamisessa yhdessä Kari Lehtisalon ja Anne Matilaisen kanssa. Sparraamme toisiamme ja jaamme ajatuksia. Tarkoitus on mahdollistaa ja järjestää.”
KUKA?
Janne Hirsimäki
- Syntynyt 18.7.1978
- Asuinpaikka: Vihti
- Aloitti frisbeegolfin vuonna 2010. Samana syksynä hän heitti myös ensimmäiset kisansa. Edustaa Nummelan frisbeeseuraa.
- Sijoittui tänä kesänä SM-kisoissa avoimen luokan hopealle. Vuoden 2016 SM-kisoissa sijoitus oli kolmas.
- Tämän vuoden elokuussa järjestetyissä EM-kisoissa Hirsimäki nappasi hopeaa MP40-luokassa
- Vuoden 2016 European Openissa sijoitus oli hienosti kymmenes
- Hirsimäen sisko Jenna on myös aktiivinen lajin harrastaja.
- Työelämän puolella Hirsimäki tienaa leipänsä myyntipäällikkönä muun muassa erilaisia tietoliikenne- ja teollisuuskaapeleita valmistavassa yrityksessä
Teksti: Markus Viljanen