Naisille suunnatut fribatapahtumat kannustavat osallistumaan seuratoimintaan – kokemuksia AX Disc Golfista ja Joen Liitokiekosta

Yhteisöllisyyttä ja rentoja kokoontumisia naisten kesken Ahvenanmaalla

– Parasta seurassamme on yhteisöllisyys.
 
Näin kuvailee Jessica Hinkka Ahvenanmaalla Maarianhaminassa vaikuttavaa 107 jäsenen kotiseuraansa AX Disc Golfia, johon Hinkka liittyi vuonna 2021. 
 
– Muutin Ahvenanmaalle yksin työn perässä vuonna 2020, en tuntenut täällä silloin ketään, mutta yhdistyksen kautta olen saanut uusia ystäviä, kertoo seurassa aktiivisesti toimiva Hinkka. Hinkka on järjestänyt monenlaisia kilpailuja ja koulutuksia ja osallistunut itsekin kilpailuihin. 
 

Jessica Hinkka parikisassa Lappon saarella sijaitsevalla Lappo DiscGolfPark-radalla. Kuva: AX Disc Golf.

 
Nelisen vuotta sitten perustettu AX Disc Golf kuuluu 12 suurimman SFL:n jäsenseuran joukkoon kun suuruutta mitataan naisjäsenten määrällä (17 naisjäsentä). Prosentuaalisesti seurassa on tästä kyseisestä joukosta peräti toiseksi eniten naisjäseniä, lähes 16 %. Lohjan Liitokiekkoilijat ovat prosentuaalisia osuuksia tarkasteltaessa vain niukasti edellä. Miten seura on onnistunut saamaan naisjäseniä?
 
– Seuran perustamisen jälkeen järjestettiin monia matalan kynnyksen kilpailuja, parikisoja ja kilpailuja ilman luokitusta, jotta mahdollisimman moni mies- ja naisfribaaja uskaltaisi osallistua. Näihin kilpailuihin osallistuneiden naisten kanssa perustimme sitten oman Facebook-ryhmän (Discgolf Ladies Åland) tavoittaaksemme muita naisia, jotka pelaavat tai olivat kiinnostuneita aloittamaan pelaamisen täällä Ahvenanmaalla, kertoo Hinkka.
 
Seura on panostanut viime vuosien aikana useaan naisille suunnattuun tapahtumaan. Jo pitempään pelanneet naisjäsenet ovat järjestäneet sekä aiemmin pelanneille että aloittelijoille suunnattuja kokoontumisia, joissa käydään yhdessä heittelemässä. Samalla on käyty läpi erilaisia tekniikoita, frisbeegolfin termistöä ja sääntöjä. Naisheittäjille on järjestetty myös omia kilpailuja, joissa on pelattu helpommilla radoilla ilman luokitusta, ja nautittu pelin jälkeen yhteisestä kahvihetkestä. 
 
– Tapahtumissa on ollut enemmänkin kyse muiden samasta asiasta kiinnostuneiden tapaamisesta, seurustelusta ja pelaamisesta, koska se on hauskaa eikä siihen liity suoritusvaatimuksia, pohtii Hinkka.
 

Naisten yhteiset heittotreenit Vesterkalmare DiscGolfParkissa. Kuva: AX Disc Golf.

 
Lady Tour järjestettiin seuran toimesta tänä vuonna kolmatta kertaa peräkkäin, Hinkka osallistui tapahtumaan kuuden muun naispelaajan joukossa. Viikkokilpailuissa naisille tarjotaan oma kilpailuluokka. 
 
Palaute naisille suunnatuista tapahtumista on ollut hyvää, ja seura onkin saanut useita pyyntöjä järjestää koulutuksia, joissa käydään läpi tekniikoita, kiekkoja ja heittoja. Heittoharjoituksia ja kilpailuja itsekin järjestäneenä Hinkka näkee, että tällaiset matalan kynnyksen koulutukset ja kokoontumiset, joissa harjoitellaan heittämistä ja käydään läpi termistöä, voisivat lisätä muissakin seuroissa naisjäsenten määrää.
 
– Olemme myös saaneet palautetta siitä, että jotkut viikoittaisten kilpailujen radat tuntuvat liian vaikeilta naisille, jos radalla joudutaan pelaamaan samalla layoutilla kuin miehet. Olemme vastanneet palautteeseen siirtämällä tiitä ja tarjoamalla täten naisille lyhyempiä heittoväyliä radoilla, joilla se on mahdollista.
 

Esimerkkejä maalatuista kiekoista. Vinkkejä kiekkojen maalaamiseen on jaettu ahvenanmaalaisten naisfribaajien omassa Facebook-ryhmässä. Kuva: AX Disc Golf.

 

Naisten valmennusryhmä kokoaa naisheittäjiä Joensuussa

Joensuun alueella 20 vuotta vaikuttanut Joen Liitokiekko panostaa AX Disc Golfin tapaan naisille suunnattuihin tapahtumiin. Reilun 260 jäsenen seura (23 naisjäsentä) käynnisti helmikuussa naisille suunnatun valmennusryhmän, johon osallistui seitsemän innokasta naista. Ryhmä kokoontui kerran viikossa huhtikuuhun saakka. Ryhmän vetäjänä toimineen seuran puheenjohtajan Sammy Pylkin mukaan vastaava valmennusryhmä pyritään saamaan kokoon myös ensi talvena ja kesällä.
 
– Valmennuksessa harjoiteltiin rysty- ja kämmenheittämisen perusteita, lisäksi harjoiteltiin lähipelaamista jonkun verran. Naisia kannustettiin osallistumaan seuran toimintaan, viikkokisoihin ja muihin tapahtumiin. 
 

Tiina Räsänen ja Anni Varis valmennuksessa. Kuva: Joen Liitokiekko.

 
Seurassa on kesän aikana pyörinyt myös avoin valmennusryhmä. Seuran jäsen Tiina Räsänen osallistui molempiin ryhmiin. 
 
– Molemmat ryhmät ovat olleet kivoja. Valmennuksesta on ollut paljon hyötyä, oma heittäminen on mennyt hurjasti eteenpäin viime kesästä. 
 
Valmennusryhmään osallistuminen rohkaisi Räsästä osallistumaan ensimmäistä kertaa PDGA-kisoihin, ja tuomisina olikin heti FA3-luokan voitto. Joen Liitokiekon jäsenet ovat Räsäsen mukaan kannustaneet naisia osallistumaan viikkokisoihin ja omalle tasolle sopiviin kisoihin. Kaiken kaikkiaan Räsänen on kokenut seuran ilmapiirin kannustavana ja suosittelee seuraan liittymistä muillekin. 
 

Valmennusryhmään osallistuminen rohkaisi Räsästä (keskellä) osallistumaan ensimmäistä kertaa PDGA-kisoihin. Kuva: Joen Liitokiekko.

 
Seuran jäseneksi niin ikään liittynyt Anni Varis osallistui Räsäsen tavoin naisille suunnattuun valmennusryhmään keväällä ja kokee ryhmän rohkaisseen seuratoimintaan.
 
-Valmennuksesta on ollut paljon hyötyä. Naisten oma valmennusryhmä madalsi kynnystä aloittaa seuran toiminnassa ja tiedon ja taitojen lisääntyminen on motivoinut jatkamaan lajin parissa. Nyt kun toiminta ja ihmiset ovat tulleet tutummaksi, on kesän kaltainen sekaryhmä myös oikein toimiva. 
 
Varis kokee, että naisille suunnatulla toiminnalla, esimerkillä ja asenteella on merkitystä kun halutaan kasvattaa naisfribaajien määrää seuroissa.
 
-Naisjäseniä saadaan naisille tarkoitetuilla ryhmillä ja toiminnalla, muiden naisten esimerkillä ja pitämällä seuran tapahtumissa hyvä ja positiivinen asenne naisosallistujia kohtaan. 
 
Artikkeli julkaistaan osana SFL:n #Liityfribaseuraan -jäsenhankintakampanjaa. Lisätietoja kampanjasta löydät täältä: #Liityfribaseuraan – SFL:n jäsenhankintakampanja tarjoaa uusia jäsenetuja sekä nostaa esille seuratoiminnan merkitystä