Yläkoululeiriltä oppia urheilijan elämästä ja lajiharjoittelusta sekä uusia kavereita

Yläkoululeirit sisältävät monipuolisen päiväohjelman. Iida Lehtomäen mukaan mukavinta olivat lajiharjoitukset, kierrokset frisbeegolf-radoilla ja uudet kaverit.

Frisbeegolfin yläkoululeiritykseen voi hakea Tanhuvaaraan 27.8. saakka ja Varalaan 10.9. saakka.

Tavoitteellinen urheileminen vaatii monenlaisia tietoja ja taitoja. Oman urheilulajin tunteminen ei riitä, vaan tarvitaan tietämystä myös ravinnosta, levosta, arjen hallinnasta sekä esimerkiksi fyysisten ominaisuuksien kehittämisestä. Parasta on, jos näitä tietoja ja taitoja voi kartuttaa yhdessä samanikäisten, samasta urheilulajista innostuneiden kanssa. Frisbeegolfin yläkoululeiritys tarjoaa kaikkea tätä, ja paljon muuta. 

Frisbeegolfin yläkoululeiritys toimi viime kaudella toista vuotta peräkkäin Varalan Urheiluopistolla. Yläkoululeiritys on suunnattu 7-9-luokkalaisille, tavoitteellisesti urheiluun suuntautuville pojille ja tytöille. SFL:n nuoriso- ja koulutuskoordinaattori Leo Piirosen johdolla Tampereelle kokoontui yhteensä neljälle eri leirille 14 nuoren frisbeegolfaajan innokas porukka. 

Leireillä monipuolinen päiväohjelma

Yläkoululeireillä tehdään monipuolisia lajiharjoituksia. Kuva: SFL.

Leirien ohjelma koostuu aamupäivisin sisällä ja ulkona tehtävästä lajiharjoittelusta. Putti- ja draiviharjoitusten lisäksi leireillä tehdään erilaisia liikkuvuusharjoituksia. 

– Aika paljon panostetaan leireillä liikkuvuusharjoituksiin ja ollaan myös käyty kuntosalilla. Liikkuvuus- ja kehonpainoharjoittelu kuitenkin näyttelee isointa roolia fyysisten ominaisuuksien kehittämisessä, kertoo Piironen.

Nuoret pääsevät leirien aikana testaamaan ja soveltamaan yhdessä harjoiteltuja juttuja pelikierroksilla. Iltapäivällä ohjelmaan on varattu aikaa koulutehtävien tekemisen lisäksi elämäntaitoihin keskittyviin luentoihin. Psyykkisen valmennuksen tarkoituksena on antaa tietoa ravinnosta, palautumisesta ja urheiluun väistämättä liittyvistä henkisen puolen asioista. Illalla jää aikaa rentoon yhdessäoloon. Junnufriba.fi -sivuston pelit ja leikit antavat myös oman mukavan lisämausteensa päivän kulkuun. 

Uuden oppiminen palkitsee

Iida Lehtomäki harjoittelee frisbeegolfia päivittäin. Kuva: Lehtomäen perhealbumi.

Petäjävedellä asuva Iida Lehtomäki osallistui viime kauden yläkoululeiritykseen. Pian 14-vuotta täyttävälle Lehtomäelle yläkoululeiritys opetti urheilijan elämästä ja siitä, mitä kaikkea siihen sisältyy. Lehtomäki kokee oppineensa leireillä paljon myös tekniikkaan ja puttaamiseen liittyviä asioita. Mieleen jäivät myös fysiikkaohjelmat eli liikkuvuus- ja kehonpainoharjoitukset sekä ruokavalioon liittyvät vinkit. 

– Mukavinta olivat lajiharjoitukset, kierrokset frisbeegolf-radoilla ja uudet kaverit. Ruoka oli myös hyvää, muistelee Lehtomäki kokemaansa.

Lehtomäki myöntää, että leiritykseen lähteminen jännitti alussa. Ainoana tyttönä leirille lähtenyt yllättyi kuitenkin siitä, miten hyvin kaikki ottivat porukkaan mukaan. Toisaalta leireillä yllätti myös se, miten paljon urheilijan fysiikkaan liittyy erilaisia osa-alueita.

– Uskon, että jännittää mennä porukkaan jossa on todennäköisesti vain poikia joista et tunne ketään, ja niin jännitti minuakin, mutta lopulta sain paljon uusia kavereita ja oli tosi hauskaa. Rohkeasti mukaan ja oppimaan uutta, kannustaa Lehtomäki.

Noin kaksi ja puoli vuotta sitten frisbeegolfin aloittanut Lehtomäki harjoittelee nykyisin päivittäin frisbeegolfia. Innostus frisbeegolfiin sai alkunsa koululiikunnasta sekä kaveripiiristä. Seuraavaksi tuore FJ15-luokan SM-mitalisti nähdään Tallinnan EM-kisoissa edustamassa Suomea alle 19-vuotiaiden tyttöjen luokassa. 

Piirosen mukaan nuoret ovat olleet hyvin vastaanottavaisia vinkeille ja uuden oppimiselle. Leiriläiset ovat myös rohkeita esittämään paljon kysymyksiä.

– Parasta leireissä on nähdä nuorten innostus lajia ja oppimista kohtaan. Myös onnistumisten ja oppimisen ilon jakaminen heidän kanssaan on mahtavaa, summaa Piironen.

Yläkoululeiritykseen hakeminen

Varalan Urheiluopisto Tampereella

Leiriviikot 2023-2024

  1. leiri 2.-5.10.2023

  2. leiri 27.-30.11.2023

  3. leiri 19.-22.2.202

  4. leiri 20.-23.52024

Hinta kaudella 2023-2024 298 € / leiri. Hinnat sisältävät täysihoidon, valmennuksen ja ohjauksen sekä yövalvonnan.

Haku on auki 10.9. asti. Hakulinkin ja lisäinfot löydät täältä: Yläkoululeiritys – Varalan Urheiluopisto

Tanhuvaaran Urheiluopisto Savonlinnassa

Leiriviikot 2023-2024

  1. leiri 25.-28.9.2023

  2. leiri 20.-23.11.2023

  3. leiri 5.-8.2.2024

  4. leiri 22.–25.4.2024

Hinta kaudella 2023-2024 270€ /leiri. Täysihoitohintaan sisältyy majoitus, aamiainen, välipala, lounas, päivällinen ja iltapala. Materiaalimaksu 20 €/hlö, joka veloitetaan ensimmäisen leirin yhteydessä. Sis. Kasva Urheilijaksi -työkirjan sekä muut lisämateriaalit ja leiripaidan.

Haku on auki 27.8. asti. Hakulinkin ja lisäinfot löydät täältä: Frisbeegolf – Tanhuvaara Urheiluopisto & Sport Resort