Heidi Laine haastaa tosissaan Suomen kärkinaiset

Frisbeegolfareita esittelevässä juttusarjassamme haastateltavana on tällä kertaa naisten avoimen luokan SM-pronssimitalisti Heidi Laine.

Heidi Laineen frisbeegolfura sai alkunsa Kuortaneen radalta seitsemisen vuotta sitten. Paikkakunnalla opiskellut Laine päätti testata hänelle uutta lajia ystävänsä kehotuksesta ja ensikokeilu oli varsin onnistunut. Vielä suurempi kipinä iski, kun hän tuli tietoiseksi lajin kilpailumahdollisuuksista.

“Heitimme aluksi ystäväni kiekoilla siinä vuonna 2013, mutta ostin omia sitten aika nopeasti. Kiersimme heittämässä paljon myös Jyväskylän Laajavuoressa. Eräänä päivänä jalkapallojoukkueeni valmentaja kertoi, että frisbeegolfissa voi myös kilpailla, ja se kasvatti innostustani”, Laine muistelee.

“Seuraavan vuoden keväällä Saukon Jani ehdotti minulle kilpailulisenssin hankkimista, jotta pääsisin hänen parikseen sekaparifrisbeegolfin SM-kisoihin. Moni kyseli siellä kisoissa Janilta, että kuka hänen parinsa oikein on, kun eihän minua kukaan tuntenut vielä silloin. Sen kokemuksen jälkeen kisaamiseni lähti aika sujuvasti liikkeelle ja aloin kilpailla enemmän.”

Päänahkoja Suomen parhailta pelaajilta

Jo vuonna 2015 Laine nappasi ensimmäisen isomman voittonsa, kun hän voitti amatöörien SM-kisat peräti kymmenen heiton erolla. Tuttu rata antoi hänelle hyvin etua kisaan lähdettäessä.

“Seurakaverit minut sinne houkuttelivat ja vielä kun rata oli minulle tuttu Laajavuori, niin oli rento lähtökohta lähteä kisaamaan. Tavoite oli, etten ainakaan viimeiseksi tulisi, mutta lopputuloksena olikin voitto. Tuolla samalla ajattelumalla lähdin kisoihin aika pitkäänkin, mutta nykyään tavoitteet ovat jo korkeammalla.”

Kuva: SFL / Mikko Koskinen

Laine on rakentanut tietään huipulle tasaisen varmasti. Muun muassa vuosina 2017 ja 2018 voitettu European Amateur Open toi hienoja sulkia hattuun, mutta lopullinen läpimurtokausi nähtiin vuonna 2019, kun Prodigy Disc Pro Tourilla syntyi vakuuttavaa jälkeä. Varsinkin viime vuoden elokuu oli vahva, kun Laine sijoittui Oulussa pelatussa osakilpailussa toiseksi, ja kuun lopussa hän oli Tahkolla niin ikään toinen, vain heiton verran Eveliina Salosta perässä. Lisäksi European Openista irtosi kuudes sija.

“Se oli läpimurtokauteni. Voitin viime vuoden aikana Eveliinan ja Blomroosin Hennan molemmat kertaalleen. Se loi uskoa, sillä he ovat dominoineet tätä lajia jo niin pitkään. Tajusin, että voin pärjätä hyvänä päivänä ja kun heille pärjää Suomessa tasaisesti, niin silloin pärjää jo maailmallakin”, Laine toteaa.

Kuva: SFL / Mikko Koskinen

Tämän vuoden aikana Laine sijoittui jokaisessa pelaamassaan kilpailussa neljän parhaan joukkoon. Heinäkuun lopussa iso voitto oli jo lähellä Kuopion pro-tourilla, mutta vielä ei ollut aika seistä korkeimmalla korokkeella. Salonen vei voiton tuloksella -13, eikä Laine (-12) jäänyt jälleen kuin heiton päähän. Hän jakoi toisen sijan Viron ykköstykin, Kristin Tattarin, kanssa.

“Voitto oli todella lähellä, mutta ei kakkosija haitannut yhtään. Tiesin, että jos voitan siellä Jenni Eskelisen ja Maija Laitisen, niin sijoitun kiertueen kokonaispisteissä kolmanneksi. Sitä lähdin alun perin tavoittelemaan. Pelasin lopulta paljonkin paremmin ja pystyin haastamaan kärjen ihan tosissani.”

Uran ensimmäinen henkilökohtainen SM-mitali

Kuopion jälkeen suunta jatkui seuraavalla viikolla Sipooseen ja SM-kisoihin. SM-viikonloppu oli menestys – tuloksena uran ensimmäinen avoimen luokan SM-mitali, pronssinen sellainen.

“Olin ollut ennen tätä vuotta SM-kisoissa aina kuudes tai seitsemäs, joten tuo pronssimitali meni ihan kärkipaikoille saavutuksissani. En saanut alkuun peliä kulkemaan ollenkaan ja olin avauskierroksen jälkeen vasta 15. sijalla. Siinä kohtaa tuntui, että peli on pelattu ja keskityin vain pelaamaan parasta mahdollista tulosta. Heitto lähti sitten hiljalleen sujumaan ja päätöskierrokselle lähdinkin jo neljänneltä sijalta, ja sen yritin pitää. Lopulta tuloksena oli sitten vielä yhtä sijaa parempi lopputulos.”

Laineen monipuolinen urheilutausta on ollut suuri apu frisbeegolfissa. Lapsena hän kävi läpi muun muassa luistelu- ja hiihtokoulut ja uimassakin käytiin. Niiden kautta karttui hyvä liikunnallinen perusosaaminen.

“Laskettelu, salibandy, yleisurheilu, joukkuevoimistelu ja jalkapallo ovat myös lajeja, joita on tullut harrastettua. Rytmitaju ja etenkin oman kehon liikkeiden hahmottaminen ovat sellaisia isoja apuja, mitä olen saanut muista lajeista.”

Kuva: SFL / Miika Rajala

Urheilullisuus on läsnä arjessa jatkuvasti muutenkin, sillä hiljattain Mikkelistä Lahteen muuttanut Laine toimii työkseen liikunnanohjaajana.

“Ohjaan erilaisia ryhmiä niin kuntosalilla, uimahallilla kuin muuallakin. Viime vuoden kesänä pidin Mikkelissä senioreiden frisbeegolfryhmää, jonka kanssa kävimme opettelemassa lajia aina kerran viikossa.”

“Mikkelissä minulla oli säännöllinen käynti hierojalla ja lisäksi mentaalivalmentaja, jonka kanssa kävimme läpi kisoja ja ajattelumalleja. Pitää nyt Lahdesta etsiä vastaavia apukäsiä. Tällä hetkellä treenaan kuudesti viikossa peruskuntoa ja lajitreenejä.”

Lajitreenien teemat ovat hyvin selvillä, sillä Laine tiedostaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Työtä on vielä tehtävänä, mikäli haave ulkomailla ja etenkin Yhdysvalloissa kilpailemisesta olisi realistinen.

“Heittoni ovat pitkiä ja tarkkoja, mutta lähipeli ja puttaaminen ovat ne isoimmat kehityskohteet. Pitäisi saada säännöllinen mahdollisuus laadukkaille puttitreeneille, eikä kerta viikossa riitä mihinkään. Suomen pitkä ja kylmä talvi tuo aika ison haasteen tähän.”

Teksti: Markus Viljanen

Kuka?

Heidi Laine

  • Syntynyt 16.6.1993
  • Asuu Lahdessa
  • Avoimen luokan SM-pronssimitalisti 2020
  • Joukkuefrisbeegolfin SM-hopeamitalisti 2017
  • Amatöörien Suomen mestari 2015
  • Sijoittui kolmanneksi vuoden 2020 Prodigy Disc Pro Tourin kokonaispisteissä
  • Työskentelee liikunnanohjaajana