Tasainen suorittaminen on ollut Teemu Nissisen uran valttikortti

Teemu Nissisen, 24, nimi on tuttu frisbeegolfia seuraaville. Hän aloitti virallisen kilpailu-uransa nuorten SM-tourin osakilpailussa Porissa vuonna 2009 ja suuri yleisö pääsi ihailemaan hänen esityksiään jo saman vuoden European Openissa, johon hän otti rohkeasti osaa, vaikka kilpailuheittoja oli takana vasta kourallinen.

Ero maailman huippuihin oli vielä tuolloin valtava, sillä kilpailun voittaneeseen Jesper Lundmarkiin kertyi eroa peräti 50 heiton verran.

”Siihen aikaan European Openiin ei ollut ihan niin vaikea saada osallistumisoikeutta kuin nykyään. Hienot karkelot, mutta ihan oppipojan roolissa mentiin”, Nissinen hymähtää.

”Silloin oli myös ensimmäinen kerta, kun pääsin näkemään yhdysvaltalaisia huippuheittäjiä, kuten Dave Feldberg, Ken Climo ja Avery Jenkins.”

Kotikentän opeilla menestykseen

Nissinen halusi nopeasti eteenpäin ja kehittymisen tarve sai hänet lähtemään vuonna 2010 avoimen sarjan kilpailuihin junioreiden sijaan.

”16-vuotiaana olisin vielä voinut pelata junioreissa, mutta halusin lähteä kisaamaan avoimeen. Pidimme tuohon aikaan myös paljon sellaisia minileirejä Turussa Pajun Sepon luona. On ollut hienoa nähdä, kuinka jokainen tuosta porukasta on saanut osaltaan menestystä lajin parissa”, Nissinen toteaa ja viittaa Pajun ja itsensä lisäksi myös Ilari Tuomaan ja Leo Piiroseen.

Turun leirien lisäksi ensimmäiset heitot ja treenit suoritettiin kotikulmilla, eikä koreja välttämättä aina edes tarvittu.

”Lajipioneeri Jani Nevantaustan ansiosta kouluissa esiteltiin liikuntatunneilla frisbeegolfia ja eräs kaverini innostui sitä kautta. Hän pyysi sitten minuakin testaamaan. Nummelanharjun frisbeegolfrata oli ensimmäinen rata, missä pääsin kokeilemaan. Aina emme kuitenkaan jaksaneet sinne asti lähteä, joten teimme omia väyliä paikallisella harjulla ja koreina toimivat puut, kottikärryt ja vastaavat.”

Kuva: SFL / Mikko Kaakinen

Nissinen kuuluu siihen harvalukuiseen joukkoon, joka heittää kiekkoa vasemmalla kädellä. Hän ei kuitenkaan ole täysin vasenkätinen, kuten voisi helposti olettaa. Tyyli hioutui vuosien aikana ja jäi vakituiseksi tavaksi heittää.

”Olen itse tykännyt todella paljon vasurilla heittämisestä. Vasenkätisiä on niin vähän lajissa, että minulla on väylillä ihan omat reitit mistä heitän. Hauska juttu on se, etten tee mitään muuta vasemmalla kädellä kuin heitän. Muuten olen aika ”umpioikuri”. Kirjoitankin oikealla kädellä.”

Intohimo ja kehittymisen palo vei Nissisen vuoden 2010 SM-kisoihin, ja siellä avoimeen sarjaan. Hyvistä ystävistä Piironen voitti mestaruuden vanhemmissa pojissa ja Tuoma nuoremmissa. Nissinen teki itsekin kovan suorituksen nappaamalla miesten joukossa 6. sijan.

”Ensimmäiset SM-kisat sujuivat heti hienosti. Pääsin heittämään kaksi viimeistä kierrosta kärkikortissa. Seuraavana vuonna lähdin sitten ensimmäisiin kansainvälisiin kisoihini ja heti toukokuun avauskisa onnistui, kun olin kuudes Copenhagen Openissa Tanskassa. Tällöin huomasin, että voin pärjätä korkeammallakin tasolla”, Nissinen kertoo.

Tasaista suorittamista

Pärjännyt Nissinen todellakin on. Hän on pelannut SM-kisoissa kohta kymmenen vuoden ajan ja sijoittunut aina kymmenen parhaan joukkoon. Parigolfin SM-kisoissa hän on ollut yhdeksästi ja sijoittunut siellä aina mitaleille. Jokin on kuitenkin jäänyt usein puuttumaan Nissisen uralla, ja se on voittaminen.

”Onhan se tosiasia, että olen saanut vain yhden mitalin avoimen SM-kisoista. Onnistuminen on vähän kiertänyt minua niissä kisoissa. Hyvillä ystävilläni ja kilpakumppaneillani on muutamilla jo useampikin SM-titteli, mutta en koe ottavani siitä itselleni erityisiä paineita. Jostain syystä mestaruus ei ole vielä omalle kohdalleni osunut”, Nissinen toteaa.

Suurien voittojen ollessa vähissä, voi Nissinen olla ylpeä tasaisuudestaan. Harva pelaaja pystyy suorittamaan yhtä tasaisesti vuodesta toiseen ilman suuria notkahduksia.

”Ei minua tasaisempaa pelaajaa taida oikein Euroopasta löytyä. TOP10-sijoituksia riittää, mutta voitot ovat tosiaan kiertäneet. Montaa kertaa en ole sellaista palkintoa saanut, mitä toki työstään haluaisi. Minulla on edelleen kuitenkin palava halu pelaamiseen ja kilpailuihin ja kaikkien näiden vuosien jälkeen voittoja osaa arvostaa varmasti enemmän.”

Kuva: SFL / Mikko Kaakinen

Voittojakin on, kun vuonna 2013 Nissinen voitti Suomen pro-tourin ja vuonna 2016 hän nappasi tasokkaan Copenhagen Openin voiton. Nämä hän voisi helposti nostaa uransa kohokohdiksi, mutta hän nostaa esille juurikin hyvän ominaisuutensa – tasaisuuden.

”Arvokisamitalien lisäksi USDGC:ssä kahdesti kymmenen parhaan joukkoon pääseminen on ollut hienoa. Viime vuoden European Openin kärkiryhmissä pelaaminen, ja siellä President’s Cupissa edustaminen olivat myös kokemuksia. Kovimpana saavutuksenani pidän kuitenkin urani tasaisuutta yksittäisten kisojen sijasta.”

Frisbeegolf on antanut työn ja parisuhteen

Nissinen on matkannut urallaan paljon ja monen eri maan turnaukset ovat tulleet tutuiksi. Matkailu on hänelle erittäin iso osa lajia ja elämää myöskin.

”Tykkään kovasti uusien paikkojen näkemisestä ja kyllähän se matkailu avartaa, kun pystyy arvostamaan kotimaataan taas eri tavalla. Jos en olisi frisbeegolfia löytänyt, niin en olisi varmasti matkustanut näin paljoa.”

”Ja jos en pelaisi, niin en olisi Ellinooraakaan kumppanikseni löytänyt. Kohta on viisi vuotta yhteistä taivalta takana. Hän ymmärtää hyvin lajin hienoudet ja haasteet, sillä hän on kilpailijana käynyt itsekin läpi samoja juttuja. Paljon on frisbeegolf kyllä tuonut elämääni”, Nissinen mainitsee.

Kuva: SFL / Toni Joronen

Päivätyönkin Nissinen on löytänyt frisbeegolfin parista.

”Puolitoista vuotta olen ollut nyt töissä kiekkoja valmistavan Latitude 64:n myyntipäällikkönä Suomessa ja Baltiassa. Päivät menevät myyntihommissa ja erilaisissa promojutuissa.”

KUKA?

Teemu Nissinen

  • Syntynyt 18.3.1994
  • Asuinpaikka: Tampere
  • Syntynyt Helsingissä, muutti 4-vuotiaana Nummelaan, missä vietti nuoruusikänsä.
  • Aloitti frisbeegolfin vuonna 2005, heitti ensimmäiset viikkokisansa 2007 ja ensimmäiset viralliset kilpailut 2009.
  • On voittanut SM-pronssia vuonna 2015 ja EM-pronssia vuonna 2016. Uran parhaimpiin sijoituksiin kuuluvat myös sijat 7. ja 9. arvostetussa United States Discgolf Championship -kilpailussa Yhdysvalloissa sekä Copenhagen Openin voitto vuonna 2016.
  • Nissinen on myös sijoittunut useasti kymmenen parhaan joukkoon Euroopan huipputurnauksissa Konopiště Openissa, Skellefteå Openissa ja European Openissa.

Teksti: Markus Viljanen