EM2018: Tutustu Suomen joukkueeseen (6/6)

Frisbeegolfin EM-kilpailut järjestetään Kroatian Sveti Martinissa 15.-18.8.2018. Suomea kilpailuissa edustaa yhteensä 26 pelaajaa kahdeksassa eri luokassa.

Kisojen lähestyessä on myös aika antaa joukkueen jäsenten kertoa tarkemmin EM-kisatavoitteistaan ja -valmisteluistaan sekä omasta frisbeegolftaustastaan. Tässä, esittelysarjan viimeisessä osassa vuorossa ovat Jalle Stoor (MPO), Samuel Stenman (MJ18), Maria Asikainen (FJ18), Kristiina Sylman (FP40) ja Vanessa van Dyken (FPO).

EM-joukkueen yhteistyökumppani:


Jalle Stoor (MPO)

 • PDGA: #8992
 • Rating (31.7.2018): 999
 • Talin Tallaajat, Helsinki

Miten päädyit frisbeegolfin pariin?

”Isoveljeni löysi frisbeegolfin joskus vuoden 2003 paikkeilla. Kokeilin muutaman kerran jo silloin, mutta innostuin enemmän vasta seuraavana kesänä, jolloin tuli pelattua aamusta iltaan melkein joka päivä. Vuoden verran jännitin, uskallanko mennä viikkokisoihin, mutta ensimmäisten kisojen jälkeen en malttanut odottaa seuraavia.”

Kuva: SFL / Jari Huotari

Jalle Stoor on ehtinyt pelata Euroopan mestaruuskilpailuissa aiemmin jo vuosina 2007, 2008, 2014 ja 2016. Kroatiassa Stoor pelaa nyt ensimmäistä kertaa. Stoor kertoo harjoitelleensa EM-kilpailuita varten ahkerasti sekä saaneensa suuremmilla toistomäärillä koko ajan parempaa tuntumaa heittoihinsa.

”Itselläni ei ole kokemuksia Kroatian EM-radasta tai maassa pidetyistä kilpailuista. Olen kuitenkin kuullut hyvää siellä käynneiltä ja uskon, että kisojen järjestelyt ja tunnelma ovat kohdillaan. Tavoitteena minulla on saada kone vihdoin käyntiin ja pelata sillä tasolla, että voin kamppailla voitosta.”


Samuel Stenman (MJ18)

 • PDGA: #74978
 • Rating (31.7.2018): 984
 • Liitokiekkoseura Mustavaris, Pori

Miten päädyit frisbeegolfin pariin?

”Frisbeegolfin löysin vuoden 2013 syksyllä, kun kaverini kysyi minua mukaan kierrokselle. Tämän jälkeen aloin heitellä päivittäin. Kilpailemisen aloitin vuotta myöhemmin, kun kotiradallani järjestettiin kilpailut. Ajattelin, että se olisi hyvä paikka aloittaa kilpaileminen.”

Kuva: SFL / Jesse Kyytinen

Tasaisesti vuosi vuodelta kehittynyt Samuel Stenman nappasi viime vuonna MJ2-luokan (15-vuotiaat) SM-kultaa. Tällä kaudella Stenman on siirtynyt pelaamaan 18-vuotiaiden luokkaan (MJ18). Jyväskylän SM-kilpailuista saldona oli hienosti SM-hopeaa.

Stenman arvioi mittelön EM-mitaleista olevan tiukkaa ja tasaväkistä. 

”Odotan kilpailun olevan erittäin tasaväkinen. Tavoitteenani on itse pelata hyvää ja tasaista peliä läpi kilpailun, ja sitä kautta voittaa. Olen valmistautunut kilpailuihin normaalisti harjoittelemalla, ja kaikki on sujunut oikein hyvin.” 


Maria Asikainen (FJ18)

 • PDGA: #86809
 • Rating (31.7.2018): 874
 • Simpele DiscGolf

Miten päädyit frisbeegolfin pariin?

”Ensimmäisen kerran kokeilin frisbeegolfia koulun liikuntatunnilla. Sitten löysin Metsäkylän radan ja kylän frisbeeporukan, joiden kanssa heittää. Kylän porukka ja äitini ehdottivat kilpailemista, joten päädyin kokeilemaan sitä.”

Kuva: SFL

Maria Asikainen voitti viime vuonna 18-vuotiaiden tyttöjen Suomen mestaruuden. Tänä vuonna naisten avoimen SM-kisasta saldona oli puolestaan hienosti viides sija. Kroatiassa Asikainen osallistuu ensimmäisiin EM-kilpailuihinsa.

”Tavoitteenani on pelata ehjät ja tasaiset kierrokset. Odotan myös tapaavani muita hyviä pelaajia eri maista. Olen harjoitellut kisaa varten paljon ja olen yrittänyt virittää itselleni positiivista mielialaa.” 


Kristiina Sylman (FP40)

 • PDGA: #73830
 • Rating (31.7.2018): 844
 • Talin Tallaajat

Miten päädyit frisbeegolfin pariin?

”Pohjois-Helsinkiin ilmestyi vuonna 2009 rata Siltamäkeen ja lähdin kokeilemaan. Silloin heitin vain tuulettomalla ja aurinkoisella säällä, kunnes vuonna 2015 ostin lisenssin ja aloin harrastaa säännöllisemmin sekä käymään kisoissa.”

Kuva: DGH / SFL

Kristiina Sylman on luokkansa kaksinkertainen SM-hopeamitalisti sekä SFL:n pro-tourin kaksinkertainen kokonaiskisan voittaja. Kroatiassa vuorossa ovat uran ensimmäiset EM-kilpailut. Sylman kertoo pitäneensä kisakuntoa myös EM-kilpailuita ajatellen yllä aktiivisella ja säännöllisellä kilpailemisella. 

”Tavoitteenani on pelata mahdollisimman hyvin, pysyä väylällä ja putata rohkeasti. Tulostavoitetta en ole itselleni asettanut. Kunhan olen tyytyväinen omaan suoritukseeni.”


Vanessa van Dyken (FPO)

 • PDGA: #62325
 • Rating (31.7.2018): 923

Miten päädyit frisbeegolfin pariin?

”Serkkuni Jesse tutustutti minut lajiin. Aloitin pelaamalla muutaman kerran kuukaudessa, ja pikkuhiljaa pelasin useammin ja useammin, kunnes pelasin jo melkein joka päivä. Kilpailemisen löysin, kun menin yhtenä viikonloppuna paikalliselle radalle, ja siellä oli käynnissä kilpailu. Näin naisten kilpailevan ja päätin sitten myös itse lähteä mukaan ja osallistua kilpailuihin.”

Kuva: SFL / Patric Westerlund

Vanessa van Dyken on kilpaillut vuosien varrella ahkerasti. Vuonna 2017 hän voitti muun muassa Konopiště Openin. 

”Olen valmistautunut harjoittelemalla puttia sekä pyrkinyt myös parantamaan draivieni tarkkuutta. Olen myös lueskellut urheilun mentaalipuolta käsittelevää kirjallisuutta, mikä on ollut paitsi erittäin mielenkiintoista myös hyödyllistä.”


EM-kisojen viralliset sivut.

EM-kisojen Facebook-sivu.