EM2018: Tutustu Suomen joukkueeseen (4/6)

Frisbeegolfin EM-kilpailut järjestetään Kroatian Sveti Martinissa 15.-18.8.2018. Suomea kilpailuissa edustaa yhteensä 26 pelaajaa kahdeksassa eri luokassa.

Kisojen lähestyessä on myös aika antaa joukkueen jäsenten kertoa tarkemmin EM-kisatavoitteistaan ja -valmisteluistaan sekä omasta frisbeegolftaustastaan. Tällä kertaa vuorossa ovat Anna Elo (FP40), Väinö Mäkelä (MPO), Hannele Määttä (FPO) ja Teemu Holappa (MP40).

EM-joukkueen yhteistyökumppani:


Anna Elo (FP40)

 • PDGA: #43509
 • Rating (31.7.2018): 869
 • Liitokiekkoseura Mustavaris, Pori

Miten päädyit frisbeegolfin pariin?

”Löysin frisbeegolfin aikoinaan puuseppäkoulun opettajan Marko Timosen ansiosta. En ollut ajatellut mitään kilpailu-uraa, vaan innostuin lähtemään mukaan hauskaan ja helppoon harrastukseen. Kilpaileminen tuli vahingossa mukaan kuvioihin ja silloin noin 10 vuotta sitten kisat eivät olleet niin isoja ja vakavia kuin ehkä nykyään. Toivon, että viiden vuoden sisällä, kun elämä ehkä vähän tasaantuu, niin minulla on aikaa aloittaa oikein intensiivinen kilpaileminen ja kehittyminen.”

Kuva: DGH / SFL

Anna Elon palkintokaapista löytyy yhdeksän SM-mitalia – yksilökilpailuiden lisäksi menestystä on kertynyt parigolfista ja sekaparigolfista. Viime vuonna Elo nappasi FMP-luokassa (Naiset 40) SM-kultaa. 

”On hienoa päästä mukaan kisoihin ja kokemaan ison tapahtuman tunnelmaa. Edellisestä vastaavasta on useita vuosia”, toteaa Elo, joka on edustanut Suomea EM-tasolla viimeksi vuonna 2012 Colchesterissa Iso-Britanniassa. 

”Tavoitteeni olisi pystyä pelaamaan rennosti ja vapautuneesti, koska viimeaikoina se ei ole onnistunut, ja suorittaminen kisatilanteessa on ollut reilusti alle oman taitotason.”


Väinö Mäkelä (MPO)

 • PDGA: #59635
 • Rating (31.7.2018): 1017
 • Puska Puttaajat, Laukaa

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Vuonna 2009 tai 2010 olin serkullani käymässä Turussa. Siellä sitten serkku pisti kiekot kouraan ja käytiin radalla heittämässä. Ja siitä sitten innostuin. Vuonna 2012 taisin käydä ensimmäisissä vähän isommissa kisoissa ja vuonna 2013 taisin ostaa ensimmäisen lisenssini.”

Kuva: DGH / SFL

Oulun EM-kotikisat sujuivat upeasti myös Väinö Mäkelältä. Vuonna 2016 vielä junioriluokissa kilpaillut Mäkelä voitti tuolloin EM-kultaa MJ1-luokassa (18-vuotiaat). Tältä kaudelta Mäkelän saldona ovat muun muassa kaksi frisbeegolfin kotimaisen kärkikiertueen Prodigy Disc Pro Tourin osakilpailuvoittoa sekä avoimen luokan SM-pronssi. 

”En yleensä aseta hirveästi mitään tiettyjä tavoitteita, kun lähden kilpailuihin. EM-kilpailuihin lähden pelaamaan hyvin, ja katsotaan sitten, mihin se riittää.”


Hannele Määttä (FPO)

 • PDGA: #57529
 • Rating (31.7.2018): 903
 • Tomoottajat Disc Golf, Kankaanpää

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Aloitin pelaamisen isoveljeni innostamana. Hän myös vei minut parikseen sekaparigolfeihin, josta sain kipinän kisaamiseen. Aloitin siis kisaamisen oikeastaan heti samantien, kun aloin lajiin tutustua.”

Kuva: DGH / SFL

Vuoden 2014 EM-kilpailuissa Genevessä naisten avoimessa luokassa pronssia saavuttanut Hannele Määttä suuntaa Kroatian kisoihin hyvillä mielin.

”On hienoa olla valittuna EM-kisajoukkueeseen. Matkasta tulee varmasti ikimuistoinen. Tavoitteeni on pelata tasainen kisa ja sijoittua hyvin sekä tietysti pitää hauskaa. Kesä on ollut kiireinen, mutta kisaan valmistautuminen on sujunut hyvin.”


Teemu Holappa (MP40)

 • PDGA: #48603
 • Rating (31.7.2018): 970
 • Oulun Bogitikat

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Lajin pariin eksymisestä käy kiittäminen velipoikaani Vellua. Vuoden 2010 kesällä tutustuin lajiin ja se oli rakkautta ensisilmäyksellä – sillä tiellä ollaan edelleen. Kilpailuvietti on aina ollut sen verran kova, ettei voinut olla osallistumatta myös kisoihin.”

Kuva: DGH / SFL

Oululainen Teemu Holappa voitti viime vuonna MPM-luokan (Avoin 40) SM-kultaa Hyvinkään kisoissa. Suomen mestaruuttaan puolustamaan hän pääsee elokuun lopulla järjestettävissä mastereiden SM-kilpailuissa Joensuussa, mutta sitä ennen matka käy Kroatiaan mittelemään MP40-luokan Euroopan mestaruudesta.  

”Tasaista peliä lähden pelaamaan sekä voittoa tietenkin myös hakemaan. Pieni jännitys on löytynyt jo kisoja aatellen. Viimeisen viikon ennen kisoja olet treenannut ahkerasti driverien kanssam ja myös puttia olen pitänyt yllä päivittäin.”


EM-kisojen viralliset sivut.

EM-kisojen Facebook-sivu.