EM2018: Tutustu Suomen joukkueeseen (2/6)

Frisbeegolfin EM-kilpailut järjestetään Kroatian Sveti Martinissa 15.-18.8.2018. Suomea kilpailuissa edustaa yhteensä 26 pelaajaa kahdeksassa eri luokassa.

Kisojen lähestyessä on myös aika antaa joukkueen jäsenten kertoa tarkemmin EM-kisatavoitteistaan ja -valmisteluistaan sekä omasta frisbeegolftaustastaan. Tässä juttusarjan toisessa osassa esittelemme Leo Piirosen (MPO), Teemu Nissisen (MPO), Sini Lindholmin (FPO), Kari Vesalan (MP50) ja Ville Kotamäen (MP50).

Ensimmäisen osan (Janne Hirsimäki, Oskari Vikström, Anna-Sofia Haipus, Mikael Häme) löydät täältä.

EM-joukkueen yhteistyökumppani:


Leo Piironen (MPO)

 • PDGA: #36099
 • Rating (31.7.2018): 1002
 • Nummelan frisbeeseura

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Vuoden 2006 syksyllä ollessani vielä ala-asteella. Luokkakaverit olivat ostaneet muutaman kiekon, ja kysyttiin sitten voitaisiinko lähteä mukaan katsomaan, kun he heittävät. Kotipaikkakunnallani oli siihen aikaan sellainen 9-väyläinen rata. Käytiin siellä sitten katsomassa heidän pelaamistaan ja sen jälkeen lähdettiin itsekin kokeilemaan. Ja siitä viikkokisojen kautta eksyin myös kilpailemaan.”

Kuva: DGH / SFL

Edellisissä EM-kilpailuissa Oulussa vuonna 2016 avoimen luokan Euroopan mestariksi kruunattiin Leo Piironen. Myös kausi 2018 on sujunut Piiroselta mainiosti. Heinäkuun lopulla Piironen voitti uransa kolmannen avoimen luokan Suomen mestaruuden. 

Puolustavalla mestarilla on Kroatian EM-kilpailuihin asetettuna selkeä tavoite. 

”Tavoitteena on tietysti puolustaa mestaruutta.”


Teemu Nissinen

 • PDGA: #39696
 • Rating (31.7.2018): 1017
 • Nummelan frisbeeseura

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Kaverit yllyttivät ostamaan kiekon, ja vaikka aluksi vastustin ajatusta, niin lopulta päädyin sellasen ostamaan. Ensin heiteltiin muutama vuosi kesälajina huvikseen, kunnes sitten vuonna 2009 hommasin lisenssin ja sillä tiellä ollaan.”

Kuva: SFL

Teemu Nissinen on pelannut tällä kaudella muun muassa EuroProTourilta RE/MAX Openista kolmossijan sekä Skellefteå Openista kuudennen sijan. Tampereen SM-kilpailuissa Nissinen pelasi nousujohteisesti, viimeisen kierroksen erittäin haastavalla radalla jopa tulokseen 5 alle parin.  

EM-kotikisoissa vuonna 2016 Nissinen sijoittui avoimessa luokassa upeasti pronssisijalle. Kroatiassa tavoitteena on kuitenkin parantaa omaa sijoitusta edellisistä EM-kilpailuista.

”Kahden vuoden takaista pronssia lähden kirkastamaan kullaksi. Kesä on painettu kisoissa, ja nyt pidetään mieli virkeänä ja herkistellään kohti keskiviikkoa ja ensimmäistä kierrosta.”


Sini Lindholm (FPO)

 • PDGA: #80281
 • Rating (31.7.2018): 894
 • Lahden Frisbee Club

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Isäni oli hankkinut muutaman kiekon ja lähdin testaamaan frisbeegolfia hänen kanssaan. Ensin laji ei tuntunut oikein mieleiseltä, mutta sitten lähdettiin katsomaan Lahdessa vuonna 2015 järjestettyjä SM-kisoja. SM-kisoissa näin, miten se kiekko oikeasti voisi lentää ja inspiroiduin lajista. Treenasin sitten hieman yli vuoden ajan ja lähdin sen jälkeen myös kilpailemaan.”

Kuva: DGH / SFL

Sini Lindholm on EM-kisojen ensikertalainen. Vuonna 2018 Lindholm on täydentänyt palkintokaappiaan muun muassa sekaparifrisbeegolfin SM-kullalla sekä parifrisbeegolfin SM-pronssilla. Lindholmin mukaan kausi ei ole kuitenkaan sujunut täysin toivotulla tavalla.

”EM-kisoissa tavoitteenani on pelata omalla tasollani, sillä tämä kausi ei ole aivan vastannut sitä omaa toivomaani tasoa. Tarkoituksena on siis hakea omaa hyvää peliä eikä niinkään jotakin tiettyä sijoitusta.”   


Kari Vesala (MP50)

 • PDGA: #28830
 • Rating (31.7.2018): 959
 • Talin Tallaajat, Helsinki

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Frisbeegolfin olen löytänyt silloin, kun se on Suomeen tullut eli 80-luvun alussa. Silloin jo muita frisbeelajeja kilpailleena se oli luonnollinen lajilisä ottaa mukaan.”

Kuva: DGH / SFL

Kahdeksansiin EM-kilpailuihinsa suuntaava, Oulussa MPG-luokan (Avoin 50) mestaruuden voittanut Kari Vesala on valmistautunut tulevaan kisakoitokseen samaan tapaan kuin aiempinakin vuosina. Talven harjoittelu on pitänyt sisällään paljon puttia ja loppukeväästä paljon draivia, kun taas kesän ohjelmaan on kuulunut kisaamista ja ylläpitäviä treenejä kaikilla osa-alueilla. 

”Konopiště Openissa sain vähän vanhaa olkapäävammaa esiin, mutta onneksi se ei ollut kovin paha, koska olen sen jälkeen pystynyt heittämään normaalisti. Itse kisaan valmistautumisessa ei ole mitään erikoista – hyvä tuntuma rataan ja selkeä pelikirja, mitä tehdään eri väylillä.”

Kroatiasta Vesalan tavoitteena on saavuttaa EM-mitali, mutta ennakolta hän uskoo sen vaativan venymistä. 

”Olen oman sarjani rankingissa kuudentena. Hyvällä pelillä, mikä tarkoittanee noin 990 keskiarvolla pelattuja kierroksia taistellaan jopa voitosta. Kolmanteen sijaan riittänee noin 970 reitatut kierrokset. Eli mitaliin tarvinnee vähän venyä. Nähtäväksi jää, miten rata sopii itselle, ja miten peli lähtee kisaradalla kulkemaan.” 


Ville Kotamäki (MP50)

 • PDGA: #8947
 • Rating (31.7.2018): 918
 • Nummelan frisbeeseura

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Nuorena poikana (80-luvun alussa) pelasin aktiivisesti frisbeen kenttälajeja ja ultimatea. Vuonna 2006, kun Nummelaan perustettiin seura, niin golfmailat vaihtuivat kiekkoihin.”

Kuva: DGH / SFL

Ville Kotamäki on edustanut Suomea EM-kilpailuissa myös vuosina 2016 ja 2014. Viime vuonna Kotamäki saavutti muun muassa MPG-luokan SM-hopeaa sekä toisen sijan samassa luokassa SFL:n pro-tourin kokonaiskilpailusta. 

Euroopan mestaruuskilpailuihin lähdettäessä tavoitteena on pelata kauden parhaat kisakierrokset.

”Odotan hienoa tapahtumaa upeassa paikassa ja lämpimässä kelissä. Terveenä on pysytty ja kelit ovat suosineet. Mentaalipuolen treenaamiseen on panostettu. Pääkopasta se onnistuminen on kiinni.”


EM-kisojen viralliset sivut.

EM-kisojen Facebook-sivu.