EM2018: Tutustu Suomen joukkueeseen (1/6)

Frisbeegolfin EM-kilpailut järjestetään Kroatian Sveti Martinissa 15.-18.8.2018. Suomea kilpailuissa edustaa yhteensä 26 pelaajaa kahdeksassa eri luokassa.

Kisojen lähestyessä on myös aika antaa joukkueen jäsenten kertoa tarkemmin EM-kisatavoitteistaan ja -valmisteluistaan sekä omasta frisbeegolftaustastaan. Ensimmäisessä osassa esittelemme Janne Hirsimäen (MP40), Oskari Vikströmin (MJ18), Anna-Sofia Haipuksen (FPO) ja Mikael Hämeen (MPO). 

EM-joukkueen yhteistyökumppani:


Janne Hirsimäki (MP40)

 • PDGA: #47516
 • Rating (31.7.2018): 1003
 • Nummelan frisbeeseura

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Satuin törmäämään Vihdissä lenkkeillessäni koreihin ja päätin kokeilla lajia. Tutustuin pian paikallisen seuran väkeen. Heidän kautta saamani positiivisen palautteen ja kannustuksen siivittelemänä lähdin rohkeasti nopeasti kisaamaan.”

Kuva: SFL / Timo Kulmala

Muutama viikko sitten avoimen luokan (MPO) SM-hopeaa napannut Janne Hirsimäki kilpailee Kroatian EM-kilpailuissa 40-vuotiaiden luokassa (MP40). EM-kilpailuista Hirsimäki tavoittelee ennen kaikkea ehjää kisaa.

”Valmistautuminen onnistui SM-kisojen kohdalla todella hyvin ja sain erittäin vahvan, nousujohteisen kisan alle Tampereella. Mikäli herkistely saadaan osumaan kohdalleen, voitetaan Mastereiden luokka MPO:ta paremmalla tuloksella.”

Kroatiassa käytettävissä olevan lyhyen harjoitusajan Hirsimäki aikoo käyttää hyödykseen saadakseen kropan rennoksi ja heitot tarkaksi.  

”Rata tulee käydä ajatuksella läpi pariin otteeseen, jotta heittovalintoja ei tarvitse enää kisassa arpoa.”

Kroatiassa Hirsimäki toimii myös Suomen joukkueen kapteenina. Hirsimäki kuvailee joukkuetta erittäin vahvaksi, kokeneeksi ja nälkäiseksi. 

”Nuorisokaarti on hirmuisessa lennossa näin kauden pääkisojen alla, joten on syytä odottaa onnistuneita kisoja laajalla rintamalla. Kaikkien luokkien kärjessä riittää haastajia, joten mielenkiintoiset kisat ovat edessä.”


Oskari Vikström (MJ18)

 • PDGA: #74130
 • Rating (31.7.2018): 991
 • Jyväskylän Liitokiekkoilijat

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Löysin lajin, kun naapurini hankkivat muutaman kiekon ja korin. Kilpailemaan päädyin, kun kuulin viikkokisoista ja halusin katsoa, miten pärjäisin paikallisten junnujen keskuudessa.”

Kuva: SFL / Jesse Kyytinen

Yksi huippuvedossa tällä kaudella olleista nuorista pelaajista on Oskari Vikström. Kauden 2018 saldona ovat muun muassa parifrisbeegolfin SM-kulta Niklas Anttilan kanssa MJ18-luokasta sekä henkilökohtainen MJ15-luokan SM-kulta Jyväskylän kotikisoista. 

”Kyllähän sitä voittamaan lähdetään, mutta kyllä pääasiassa haen ehjää tasaisen hyvää kisaa. En valmistaudu EM-kisoihin mitenkään erityisesti,  treenaan normaalisti ja työstän heikompia osa-alueitani.”


Anna-Sofia Haipus (FPO)

 • PDGA: #84782
 • Rating (31.7.2018): 900
 • Ähtärin Urheilijat

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Olen harrastanut pienestä pitäen kaikenlaista urheilua, pääasiassa jalkapalloa ja telinevoimistelua. Reilu kolme vuotta sitten molempiin polviini tuli rasitusvammat, enkä saanut neljään kuukauteen esimerkiksi juosta tai hyppiä ollenkaan. Päädyin sitten ostamaan muutaman kiekon ja lähdin heittämään. Menin myös Heikki Saunasen järjestämälle starttikurssille, ja sen jälkeen olen pelannut frisbeegolfia aktiivisemmin.”

Anna-Sofia Haipus on pelannut tällä kaudella muun muassa kuudennen sijan Major-tapahtuma Konopiště Openissa. Muutama viikko sitten Tampereella Haipus saavutti toisen perättäisen SM-pronssinsa naisten luokassa.

Haipus on Vikströmin tapaan EM-kisojen ensikertalainen.

”Nämä ovat ensimmäiset EM-kisani, joten en ole asettanut mitään tarkkoja sijoitustavoitteita. Ennen kaikkea tavoitteenani on pelata tasaisia kierroksia, jolloin kierrostulokset eivät heittelisi paljoa.”


Mikael Häme (MPO)

 • PDGA: #64889
 • Rating (31.7.2018): 1000
 • Lahden Frisbee Club

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Vuosi oli 2009, kun iskä toi kotiin pari kiekkoa, mitkä veljen kanssa sinä kesänä kulutettiin lähes puhki lähikoulun kentällä. Siitä pikkuhiljaa muutamia kiekkoja lisää haalittuani löysin lähialueen radoille, ja koulun kentän maalitolpat ja ikkunat vaihtuivat frisbeegolfkoreihin. Pari vuotta myöhemmin lähdin mukaan seuran toimintaan ja harrastus syveni suuntaan, jossa halusi kehittyä entistä paremmaksi. Vuoden 2014 keväällä tuli muiden perässä hankittua ensimmäinen lisenssi.”

Kuva: SFL / Mikko Kaakinen

Avoimessa luokassa kilpaileva Mikael Häme odottaa luokkansa EM-kilpailun olevan loppumetreille asti tiukkaa taistoa, sillä nykypäivänä niin moni pelaaja pystyy pelaamaan mestaruuteen vaadittavalla tasolla.

”Toivon, että itse pystyn olemaan mukana taistelussa ja uskon, että hyvällä suorituksella siihen pystytään. Tavoite on asetettu palkintopallille, kuten varmasti monella muullakin. Uskon että nähdään suomalaisjuhlaa monessa luokassa ja teen parhaani, että pystyisin myös omalta osaltani osallistumaan tuohon juhlaan.”

Hämeen valmistautuminen EM-kisoihin ei eroa pahemmin muihin kisoihin valmistautumisesta. Kesän kilpailutahti on ollut kova, joten pääasiassa Häme valmistuu kisoihin pitämällä kropan vetreänä ja valmiina seuraavaan koitokseen sekä pitämällä yllä hyvää heittotuntumaa.


EM-kisojen viralliset sivut.

EM-kisojen Facebook-sivu.