EM2018: Tutustu Suomen joukkueeseen (3/6)

Frisbeegolfin EM-kilpailut järjestetään Kroatian Sveti Martinissa 15.-18.8.2018. Suomea kilpailuissa edustaa yhteensä 26 pelaajaa kahdeksassa eri luokassa.

Kisojen lähestyessä on myös aika antaa joukkueen jäsenten kertoa tarkemmin EM-kisatavoitteistaan ja -valmisteluistaan sekä omasta frisbeegolftaustastaan. Tässä osassa vuorossa ovat Eveliina Salonen (FPO), Mikael Hakala (MJ18), Marko Hämäläinen (MP40) sekä Pasi Koivu (MPO).

Osa 1: Janne Hirsimäki (MP40), Oskari Vikström (MJ18), Anna-Sofia Haipus (FPO) ja Mikael Häme (MPO).

Osa 2: Leo Piironen (MPO), Teemu Nissinen (MPO), Sini Lindholm (FPO), Kari Vesala (MP50) ja Ville Kotamäki (MP50).

EM-joukkueen yhteistyökumppani:


Eveliina Salonen (FPO)

 • PDGA: #64927
 • Rating (31.7.2018): 948
 • Nummelan frisbeeseura

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Kotini läheisyyteen oli juuri tullut rata. Meillä oli kaverin kanssa vähän tylsää, ja otettiin vaan jotkin löytämämme kiekot mukaamme ja mentiin kokeilemaan. Ei tiedetty lajista silloin vielä yhtään mitään, mutta jotenkin siihen jäi sitten yhtäkkiä koukkuun, ja sitä myöten kiekkojakin tuli hankittua sitten enemmän. Kilpailen nyt viidettä vuotta.”

Kuva: DGH / SFL

Naisten luokan kolminkertainen Suomen mestari Eveliina Salonen on pelannut loistavaa kautta. Saldona vuodelta 2018 on muun muassa uran ensimmäinen Major-kilpailun voitto Konopiště Openista heinäkuulta. Lisäksi Salonen on voittanut kaksi EuroProTourin osakilpailua, Sula Openin Norjassa sekä Skellefteå Openin Ruotsissa. 

EM-kotikisoissa Oulussa vuonna 2016 Salonen säväytti ja voitti naisten luokan EM-kultaa. Salonen suuntaa siis kohti Kroatiaa puolustavana mestarina.

”Pakko sanoa, että tottakai voittoa lähdetään hakemaan. Ja tietysti tavoitteena on myös pelata sitä omaa hyvää peliä.”


Mikael Hakala (MJ18)

 • PDGA: #51479
 • Rating (31.7.2018): 980
 • Frisbeegolfseura 7k, Turku

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Frisbeegolfin löysin serkkuni kautta vuonna 2011. Aktiivisen kilpailemisen aloitin pari vuotta myöhemmin, koska kilpapelaaminen on aina kiinnostanut minua.”

Kuva: SFL / Pasi Hotti

Myös Mikael Hakala oli mukana Oulun EM-kilpailuissa. Tuolloin 16-vuotias Hakala sijoittui MJ1-junioriluokassa hienosti neljänneksi. Kroatiassa kahden vuoden takaista sijoitusta on tarkoitus lähteä parantamaan.

”EM-kilpailut ovat yksi kauden päätavoitteistani, ja tavoitteena on voittaa. Valmistautuminen on sujunut hyvin, ja siihen on sisältynyt normaalia harjoittelua sekä tulevaan kisapaikkaan tutustumista.” 

Tällä kaudella Hakala on kilpaillut muun muassa junioreiden MM-kilpailuissa. Yhdysvaltojen Kansasista tuliaisena oli hienosti 18-vuotiaiden luokan MM-pronssi. 


Marko Hämäläinen (MP40)

 • PDGA: #52899
 • Rating (31.7.2018): 975
 • Hämeenlinnan Discaajat

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Poikani hajotti rantafrisbeen kaverinsa kanssa, ja ajattelin, että onhan noita varmasti tehty kestävämmästäkin materiaalista. Menin urheilukauppaan ja siellä oli sitten frisbeegolfkiekkoja. Ostin putterin ja siitä se sitten lähti. Paikallisissa viikkokisoissa huomasin pärjääväni heti, joten menin mukaan myös isompiin kisoihin.”

Kuva: SFL / Kajsa Wickström

Marko Hämäläinen oli vuoden 2016 EM-kotikisoissa viides. Hämäläinen suuntaa kohti toisia EM-kilpailuitaan hyvällä fiiliksellä – myös tuloksellinen tavoite on asetettu.

”Tavoitteenani on parantaa Oulun EM-kisojen viidettä sijaa. Alkukausi on ollut vaikea erilaisten ongelmien kanssa kropassa, mutta nyt pitäisi olla ukko jo kunnossa. Ennen kisoja pyrin huolehtimaan siitä, että kroppa saa tarpeeksi lepoa.”


Pasi Koivu (MPO)

 • PDGA: #41251 
 • Rating (31.7.2018): 990
 • Lords of DiscGolf, Heinola

Miten päädyit frisbeegolfin pariin? 

”Löysin lajin vuonna 1999. Kotikaupungissani Heinolassa oli yksi Suomen ensimmäisistä radoista. Ei todellakaan ollut silloin vielä havaintoa siitä, että mitä siellä oikein kuuluu tehdä. Käytiinkin ensin vähän katselemassa, että mitä siellä tehdään, ja sen jälkeen ostettiin sitten itse kiekkoja ja lähdettiin kokeilemaan.”

Kuva: DGH / SFL

Kaksinkertainen avoimen luokan Suomen mestari Pasi Koivu on ollut jo vuosien ajan tuttu näky kärkitaistoissa paitsi kotimaan kilpakentillä myös lajin kansainvälisissä kilpailuissa. Nyt Koivulla on edessään uran kolmannet EM-kilpailut. 

”Edellisistä EM-kilpailuista mulla on pohjalla jo neljäs ja viides sija. Luonnollisesti lähden aina kilpailemaan voitosta, mutta edellisten sijoitusten pohjalta mitalikin olisi tietysti hieno juttu. Mutta jokainen kisa, johon mä lähden, niin lähden voitosta kamppailemaan.”


EM-kisojen viralliset sivut.

EM-kisojen Facebook-sivu.