Mikael Hakala on ponnistanut pitkälle Kaarinan keskuspuiston ajoista

Kesällä 2016 Mikael Hakalan nimi tuli viimeistään monen frisbeegolfia seuraavan tietoisuuteen, kun nuori lahjakkuus nappasi MM-hopeaa amatöörien ja junioreiden maailmanmestaruuskilpailuissa Yhdysvalloissa.

Nyt, vajaat kaksi vuotta myöhemmin, 17-vuotias Mikael muistelee lämmöllä kyseistä kesää. Reissu oli suuri menestys, mutta osoitti samalla, ettei isoissa kilpailuissa menestyminen tule helpolla.

– MM-kisat olivat olleet tuolloin pitemmän ajan haave, joten sinne pääseminen oli todella siistiä. Hieno, mutta samalla raskaskin reissu. Olin fyysisesti ja henkisesti kovilla, mutta hyvin homma lopulta sujui ja kuntokin ajoittui juuri kohdilleen.

– Pari viimeistä kisapäivää olivat vähän heikompia ja semifinaalikierroksella yksi vastustaja kuroi viiden heiton etumatkani kiinni. Viimeisille yhdeksälle väylälle mennessä kyllä jännitti, kun johtoni oli enää yhden heiton suuruinen. Lopulta hävisin mestaruuden yhden heiton erolla. MM-mitali on kuitenkin aina kova juttu, ja se on toistaiseksi suurin saavutukseni, Mikael analysoi.

Hakala DGStore.fi Tourin Keravan osakilpailussa vuonna 2017. Kuva: SFL / Marco Hyvärinen

Ensimmäiset heitot Kaarinan keskuspuistossa

Mikael aloitti frisbeegolfin loppukesästä 2011. Kotiseudun radoista Kaarinan keskuspuiston rata valikoitui paikaksi, jossa ensimmäiset heitot ilmaan lensivät. Tasoltaan aloittelijoille soveltuva rata oli mukava paikka aloitella uutta harrastusta.

– Löysin frisbeegolfin serkkuni kautta, sillä hän oli tuohon aikaan kova heittelemään. En heti aluksi kauheasti kiinnostunut, mutta kun säät loppukesästä parantuivat, niin kävimme useammin heittämässä ja innostuin lisää, Mikael muistelee.

Jalkapallotaustan kautta saatu hyvä koordinaatiokyky auttoi lajin oppimisessa, mutta kehitys ei tullut sormia napsauttamalla.

– Aika paljon piti tehdä toistoja ennen kuin homma alkoi luistaa. Olin kuitenkin innokas oppimaan, joten löysin nopeasti oikeanlaista tekniikkaa heittämiseen.

– Parin kuukauden harrastamisen jälkeen löysin jo tieni Lausteen viikkokisoihin. Mukana oli paljon esimerkillisiä aikuisia, joilta sai paljon vinkkejä ja tukea. Sain kisojen kautta uusia tuttavuuksia, mutta junioripelaajia ei silloin vielä kauheasti ollut. Oman ikäisiä kavereita löysin oikeastaan vasta kaksi vuotta myöhemmin. 

Mikael Hakala junioreiden SM-kisoissa Oulussa vuonna 2017. Kuva: SFL

Mikaelin sanojen mukaan ”vierähti jokunen vuosi” ennen kuin ensimmäiset kisavoitot osuivat kohdalle. Oman ikäisiä vastustajia alkoi tulla lajin pariin enemmän ja pelaaminen maistui.

– Suhteellisen pitkä aika ensimmäiseen voittoon meni, kun Turun alueen taso on sen verran kova. Muistaakseni voitin Kaarinassa viikkokisat, mutta ihan selvää muistikuvaa tästä ei kuitenkaan ole, että koska se tarkemmin oli. Viikkokisojen voittoja alkoi tulla hiljalleen enemmänkin, kun juniorisarjakin järjestettiin ja pääsin kisaamaan oman ikäisiäni vastaan. 

Jalkapallon lisäksi Mikael lauloi aikanaan kuorossa, mutta muut lajit ovat jääneet ajan saatossa pois, kun aikaa ei ole frisbeegolfilta enää riittänyt. Menestys on seurannut nuorta lahjakkuutta, eikä kehitys ole todellakaan pysähtymässä.

Suomen mestaruus ja joukkue-MM-hopeaa

Viime kesänä palkintokaappiin lisättiin alle 18-vuotiaiden Suomen mestaruus. Lisäksi hän oli viime vuoden lokakuussa mukana Suomen joukkueessa, joka voitti Englannissa pelatuissa frisbeegolfin joukkue-MM-kisoissa hopeaa.

Pikkaralan radalla palkintokaappi täydentyi ikäluokan Suomen mestaruudella. Kuva: SFL

Joukkuekisassa Mikael pelasi erinomaisesti, sillä hän voitti kahta vaille kaikki ottelunsa. Nuokin voitottomat pelit olivat tasapelejä, joten tappioita ei reissussa kertynyt.

– Minut valittiin turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Ei olisi voinut oikeastaan paremmin henkilökohtaisella tasolla mennä, joten hampaankoloon se hieman jäi. Nälkää on jäljellä vielä isompaan, sillä maailmanmestaruus minulta vielä uupuu. Varsinkin, kun hopeamitaleissani voitot ovat jääneet aina niin pienestä kiinni.

Viimeinen kausi junioreissa

Tulevalle kisakaudelle Mikaelilla riittää tavoiteltavaa, vaikka hän on päättänytkin pelata vielä junioriluokassa.

– Minulla on junioreissa nyt viimeinen vuosi, ja haluan käyttää sen hyödyksi. MM-, EM- ja SM-kisat ovat tälle vuodelle tavoitteena, joten pelattavaa riittää. 2019 kaudella on sitten tarkoitus siirtyä avoimen puolelle, mutta mitään kiirettä minulla ei ole, vaan etenen rauhassa, hän tuumaa.

Hakala DGStore.fi Tourin Keravan osakilpailussa vuonna 2017. Kuva: SFL / Marco Hyvärinen

Disc Golf Team Finlandiin valittu Mikael opiskelee parhaillaan merkonomiksi ja opinnot sujuvat hyvässä tahdissa. Hänellä on Turun seudun urheiluakatemiassa hyvät puitteet ja harjoittelumahdollisuudet, joiden suomia mahdollisuuksia on jatkossa tarkoitus käyttää vielä aiempaa tavoitteellisemmin.

– Valinta on minulle iso asia, sillä se mahdollistaa harjoittelun laajemmassa mittakaavassa kuin mitä se on tähän asti ollut. Tekniikkaan kiinnitetään entistä enemmän huomiota, fysiikkaa pyritään parantamaan, harjoittelua monipuolistetaan ja harjoitusmääriä pyritään lisäämään huomattavasti, Mikael luettelee.

– Fyysisten ja teknisten ominaisuuksien lisäksi mukaan tulee myös henkinen valmennus, mikä on mielestäni hyvä juttu. Samaan aikaan maajoukkue on hieno asia koko lajin kannalta, sillä se lisää uskottavuutta ja vie frisbeegolfia entistä enemmän kohti huippu-urheilua.

Kuka?

Mikael Hakala

  • Syntynyt 1.7.2000
  • Asuinpaikka: Turku
  • Yksi yhdeksästä Disc Golf Team Finlandiin valituista pelaajista
  • Aloitti frisbeegolfin vuonna 2011
  • Opiskelee Turussa merkonomiksi. Harrasti aikanaan jalkapalloa ja lauloi kuorossa, mutta nuo harrastukset ovat jääneet taka-alalle frisbeegolfin viedessä paljon aikaa.

Saavutuksia:

  • Alle 18-vuotiaiden poikien Suomen mestaruus 2017
  • Joukkue MM-kisojen MM-hopeaa 2017
  • Amatöörien ja junioreiden alle 16-vuotiaiden MM-hopeaa 2016
  • Amatöörien ja junioreiden alle 19-vuotiaiden MM-parihopeaa 2016

Teksti: Markus Viljanen