SFL:n #LupausSuomelle miljardista askeleesta vuonna 2024 tuplaantui

SFL osallistui Toimintakykyinen Suomi -kampanjaan viime vuonna omalla lupauksellaan liikuttaa suomalaisia yhdessä jäsenseurojensa kanssa vähintään miljardin askeleen verran.

Askeleita kertyi SFL:n keräämien tietojen mukaan yli kaksi miljardia.

Suomen frisbeegolfliitto osallistui viime vuonna Olympiakomitean Toimintakykyinen Suomi -kampanjaan. Kampanjan tavoitteena on lisätä liikettä ja pitää Suomi toimintakykyisenä.

SFL osallistui kampanjaan tekemällä oman lupauksensa suomalaisten liikuttamisesta. SFL:n #LupausSuomelle oli liikuttaa suomalaisia yhdessä liiton jäsenseurojen kanssa vähintään miljardin askeleen verran vuoden 2024 aikana.

Liitto julkaisi yhteisellä #LupausSuomelle -aihetunnisteella vuoden aikana frisbeegolfkisoissa otettuja askelmääriä. Kahdessatoista somejulkaisussa nostettiin esille SM-kisoissa, liiton kiertueilla, alueellisilla toureilla sekä Frisbeegolfin askelpäivän (10.5.) ympärillä järjestetyissä matalan kynnyksen kisoissa otettuja askelmääriä. Somejulkaisut julkaistiin aihetunnisteen avulla automaattisesti myös Toimintakykyinen Suomi -kampanjan sivustolla.

Vuosi 2024 sisälsi jälleen monipuolista kisatoimintaa 

SFL:n 211 jäsenseuraa järjesti vuoden 2024 aikana, edellisvuosien tapaan, monipuolista matalan kynnyksen liikuntatoimintaa ympäri Suomea.

SFL:n alaisia, liiton sanktioimia PDGA kilpailuja järjestettiin viime vuonna yhteensä 517 ja osallistujia näissä kilpailuissa oli yhteensä lähes 29 000. SFL:n alaisia erilliskilpailuja järjestettiin enemmän kuin koskaan aiemmin, yhteensä 362. SM-kilpailuja järjestettiin kahdeksan. Liiton alaisilla kilpailukiertueilla oli 27 osakilpailua ja PDGA-liigojen osakilpailuja järjestettiin vuoden aikana sata.

SFL:n alaisia kilpailuja järjesti 74 eri jäsenseuraa tai -jaostoa ja lisäksi kahdeksan SFL:n kilpailunjärjestäjälisenssin saanutta yritystä.

Suurin osa liiton jäsenseuroista järjesti viime vuoden aikana lukuisia matalan kynnyksen kilpailuja, joihin osallistuakseen ei tarvitse hankkia liiton kilpailulisenssiä. Näihin matalan kynnyksen kilpailuihin lukeutui esimerkiksi viikkokilpailuja, parikisoja ja seuramestaruuskilpailuja sekä vähän harvemmin järjestettäviä, spesiaaleja kisatapahtumia. Jäsenseurat käyttävät kilpailuhallintajärjestelmänä Metrixiä, johon kirjataan muun muassa kisojen kierrokset ja pelaajien määrät.

SFL:n jäsenseurat järjestävät kisatoiminnan lisäksi myös harjoitustoimintaa sekä erilaisia lajiesittelyitä. Harjoitustoiminta sisältää sekä ohjattuja harjoituksia että vapaita halli- ja kenttävuoroja. SFL:n #LupausSuomelle -kampanjan askelmäärissä huomioidaan kuitenkin ainoastaan kisatoiminnassa kertyvät askeleet.

On huomionarvoista, että frisbeegolfseurat eivät liikuta suomalaisia pelkästään harrastustoimintaa tarjoamalla vaan myös kilpailu- ja harrastusolosuhteita ylläpitämällä. Suurin osa SFL:n jäsenseuroista ylläpitää frisbeegolfrataa tai useita ratoja. Hyvin monet jäsenseurat panostavat myös uusien ratojen rakentamiseen ja olemassa olevien ratojen kehittämiseen.

Frisbeegolfkierroksilla kertyy runsaasti askeleita

SFL arvioi miljardin askeleen lupausta tehdessään, että keskimäärin SFL:n alaisissa kilpailuissa sekä muissa matalan kynnyksen kilpailuissa otetaan vähintään 5000 askelta yhtä kierrosta kohti. Arvio on hyvin maltillinen, ja todellisuudessa askeleita kertyy usein paljon enemmän kuin 5000. SFL:n alaiset PDGA-kilpailut koostuvat useimmiten kahdesta pelikierroksesta kun taas viikkokisat pääasiassa yhdestä pelikierroksesta.

SFL kartoitti vuoden aikana SFL:n alaisissa kilpailuissa otettujen askeleiden yhteismäärän Metrix-kilpailunhallintajärjestelmästä. Kun arvioidaan, että pelaaja ottaa keskimäärin 5000 askelta per kierros frisbeegolfradalla ja kerrotaan lukema Metrixiin kirjattujen kierrosten lukumäärällä, saadaan SFL:n alaisissa kilpailuissa otettujen askeleiden yhteismäärä.

SFL:n alaisissa kilpailuissa käytyjä pelikierroksia kertyi vuoden 2024 aikana vähintään 55 000. Pelikierroksilla otettujen askeleiden yhteislukemaksi saadaan täten vähintään 275 000 000 askelta. Esimerkiksi kahdeksasta SM-kilpailusta askeleita kertyi 16 050 000, SFL:n viideltä kiertueelta puolestaan yhteensä 29 595 000 askelta. 

Kun laskentaan otetaan mukaan myös muut kuin SFL:n alaiset kisat eli kaikki Metrixiin kirjatut kilpailu- ja harjoituskierrokset Suomessa, saadaan askelten yhteislukemaksi peräti 2 045 000 000 askelta. SFL:n lupaus miljardista askeleesta tuplaantui kahteen miljardiin. Kun harjoituskierrokset rajataan pois laskuista, askeleita kertyi lähes 1,3 miljardia.

– Kampanja ja sitä varten kartoitetut askelmäärät olivat meille konkreettinen tapa nähdä ja näyttää myös lajin ulkopuolelle, miten erinomainen tapa frisbeegolf on kerryttää askeleita päivään. Kampanjaa varten ei erityisesti lisätty liikettä vaan liike lajin parista tuotiin näkyväksi, kommentoi liiton puheenjohtaja Laura Heikkilä.

SFL kiittää kaikkia liiton jäsenseuroja ja frisbeegolfkisoja järjestäneitä muita tahoja suomalaisten aktiivisesta liikuttamisesta vuoden 2024 aikana!