Tietoa ILMO-palvelusta ja Et ole yksin -palvelusta urheiluseuroille ja urheilijoille

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry ylläpitää ILMO-palvelua, jossa voi tehdä ilmoituksen urheilijan tai muun toimijan epäilyttävästä toiminnasta.

Väestöliiton Et ole yksin -palvelu on tukipalvelu urheilun parissa häirintää, kiusaamista, väkivaltaa ja muuta epäasiallista käytöstä kohdanneille ja heidän läheisilleen.

ILMO-palveluun ilmoitukset rikkomuksista

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry ylläpitää ILMO-palvelua, jossa voi tehdä ilmoituksen urheilijan tai muun toimijan epäilyttävästä toiminnasta.

Jokaisella on oikeus ilmoittaa, jos epäilee doping-, kilpailumanipulaatio- tai katsomoturvallisuusrikkomusta tai muuta eettistä rikkomusta urheilussa. Puuttumalla rikkomuksiin autat suojelemaan urheilijoita ja urheilua sekä turvaamaan tasavertaiset ja turvalliset lähtökohdat kaikille urheilijoille.

Ilmo-palvelun sivujen kautta voi antaa tietoa urheilurikkomuksista nimettömästi tai omalla nimellä. Ilmoituksen sisältö käsitellään luottamuksellisesti. Ilmoitukseen voi lisätä myös tiedostoja ja kuvia. Kaikki saatu tieto analysoidaan mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten.

Mikäli päädyt antamaan tietosi nimettömästi, voit rekisteröityä suojattuun viestipalveluun, jonka kautta SUEK voi pyytää tarvittaessa sinulta lisätietoja. Tällöin saat henkilökohtaisen suojatun koodin, jonka avulla SUEK voi pyytää sinulta lisätietoja tapauksen selvittämisessä. Tallennathan osoitteen ja koodin, jotta ne jäävät sinulle talteen. 

Dopingrikkomuksesta, kilpailumanipulaatiosta, turvallisuusrikkomuksesta ja eettisistä rikkomuksista löytyy lisätietoa ILMO-palvelun sivuilta. SUEK on vastannut vakavien eettisten asioiden tutkinnasta vuoden 2022 alusta lähtien.

Dopingrikkomuksesta, kilpailumanipulaatiosta, turvallisuusrikkomuksesta ja eettisistä rikkomuksista voi tehdä ilmoituksen ILMO-palvelun sivuilla. Kuva: https://ilmo.suek.fi/

Et ole yksin – tukipalvelu epäasiallisen käytöksen kohteeksi joutuneelle

Et ole yksin -palvelu on tukipalvelu urheilun parissa häirintää, kiusaamista, väkivaltaa ja muuta epäasiallista käytöstä kohdanneille ja heidän läheisilleen. Palvelun päämääränä on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalisen häirinnän ja kaikenlaisen väkivallan kokemuksia urheilussa. 

Tukipalvelu on päivystysmuotoisesti auki neljänä päivänä viikossa. Yhteyttä voi ottaa puhelimitse, chatin, kirjelaatikon ja videotapaamisten kautta. Lisätiedot päivystyspalveluiden aukioloajoista ja yhteydenottotavoista etoleyksin.fi.

Väestöliitto toimii palvelujen tuottajana ja vastaa Et ole yksin -verkkosivustosta. Väestöliitto tekee tiivistä yhteistyötä SUEKin, Suomen Olympiakomitean, Suomen Valmentajien sekä muiden lajiliittojen ja urheilutoimijoiden kanssa.

SFL kannustaa jäsenseurojaan lisäämään sivuilleen suoran linkin Et ole yksin -palveluun sekä hyödyntämään palvelua toiminnan kehittämisessä sekä mahdollisiin tapauksiin puuttumisessa.

Verkkokoulutuksia ja materiaaleja urheiluseurojen väelle

Et ole yksin -palvelu järjestää lajilitoille ja urheiluseuroille koulutuksia epäasiallisen käytöksen ennaltaehkäisystä ja puuttumisesta. Lisäksi urheiluseuroille on tuotettu helposti käytettäviä materiaaleja, jotka löytyvät hankkeen verkkosivustolta.

Välineitä epäasialliseen käytökseen puuttumiseen

Et ole yksin -verkkokoulutus tarjoaa valmentajille ja muille urheiluseuroissa toimiville välineitä puuttua epäasialliseen käytökseen, häirintään ja väkivaltaan. Koulutuksessa käydään läpi aiheita kuten henkinen ja fyysinen väkivalta ja kiusaaminen, seksuaalinen häirintä, lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset, lastensuojelu ja itsemääräämisoikeutta vahvistava valmennus. Kurssi sisältää erilaisia harjoituksia ja tehtäviä.

Verkkokurssi on kaikille avoin ja ilmainen. Kurssi on suunnattu erityisesti urheiluseurojen valmentajille, työntekijöille ja vapaaehtoisille. Verkkokoulutus kestää noin tunnin ja kurssin voi suorittaa osissa. Kurssin voi suorittaa suomen lisäksi ruotsin tai englannin kielellä.

Nuorille ja nuorten parissa toimiville verkkokurssi 

Häirintä urheilussa -nuorten verkkokurssi on suunnattu 13-25-vuotiaille, urheilutoiminnassa mukana oleville urheilijoille, urheilutoimijoille, valmentajille ja seuratoimijoille. Kurssi on ilmainen ja sen voi suorittaa myös osissa. Kurssia voi hyödyntää myös nuorille suunnatuissa koulutuksissa, kouluissa ja nuorten urheiluleireillä.

Häirintä urheilussa -verkkokurssin aikana käydään läpi mitä on seksuaalisuutta loukkaava ja sukupuoleen perustuva häirintä. Kurssi tarjoaa työkaluja toimia, jos nuori kohtaa tai havaitsee häirintää urheilutoiminnassa. Lisäksi kurssin aikana pohditaan omien rajojen merkitystä osana hyvinvointia.

Löydät verkkokurssin täältä: Verkkokoulutukset – Et ole yksin

Et ole yksin -palvelun tuottamat materiaalit urheilutoimijoiden tueksi löytyvät verkkosivuilta etoleyksin.fi

Liitolla nimetyt häirintäyhdyshenkilöt

Mikäli kohtaat liiton tai sen jäsenseuran toiminnassa epäasiallista käytöstä, kuten syrjintää tai häirintää, voit olla aiheen tiimoilta yhteyksissä liiton häirintäyhteyshenkilöihin. Jos kohtaat tai havaitset epäasiallista käytöstä jäsenseuramme toiminnassa, ole ensisijassa yhteydessä omaan seuraasi ja sen jälkeen tarvittaessa liittoon. 

Seurassa on hyvä olla erikseen nimetyt vastuuhenkilöt ja mahdollisimman matalan kynnyksen
ilmianto- ja valitusmahdollisuudet epäasiallisesta tai häiritsevästä käytöksestä.

Liitto käsittelee sille raportoidut tapaukset oman prosessinsa mukaisesti. Yhteydenoton koskiessa liiton jäsenseuran toimintaa, olemme yhteydessä seuraan, ja teemme heille aiheesta selvityspyynnön. Pidämme myös yhteydenottajan ajan tasalla selvitysprosessista.

Liiton toimintamalli epäasiallisen käyttäytymisen ennaltaehkäisyyn ja siihen puuttumiseen erittelee käytössä olevia ennaltaehkäiseviä toimintamalleja liiton toiminnassa sekä tilannekohtaiset toimintamallit erilaisten tapausten käsittelyyn. Tutustu toimintamalliin.

SFL:n häirintäyhdyshenkilöinä toimivat Laura Heikkilä (040 825 8899, pj@frisbeegolfliitto.fi) ja Tapani Aulu (050 596 0310, toiminnanjohtaja@frisbeegolfliitto.fi).