Mistä kampanjassa on kyse?
SUEK:n vuonna 2020 julkaisema Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa -tutkimus osoitti, että yleisin urheilussa tapahtuva häirinnän muoto on häiritsevä ja epäasiallinen puhe – niin sanottu pukukoppipuhe. Kokemukset häiritsevästä puheesta osoittavat, että muutokselle on tarvetta. On aika päivittää pukukoppipuhe 2020-luvulle.
Koronapandemian jälkeinen aika on urheiluyhteisölle monella tapaa uusi alku, joka rohkaisee muutokseen. Jotta jokainen tuntee olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi urheiluyhteisöön, on positiivisen puhekulttuurin rakentaminen tärkeää.
– Pukukoppipuhe-kampanjan avulla haluamme kannustaa urheiluyhteisöä pohtimaan omaa käyttäytymistä ja puhetyyliä. Toivomme laajasti yhteisöä mukaan keskusteluun siitä, miten pukukopissa ja muissa urheilun ympäristöissä rakennetaan luottamuksen ilmapiiriä, taustoittaa Olympiakomitean vastuullisuuspäällikkö Elina Laine.
Vaikka pukukopissa parhaimmillaan vahvistetaan ryhmän yhteenkuuluvuutta, on tämä myös paikka, jossa vitsit ja kommentit saattavat mennä yli. Harmittomaksi tarkoitettu heitto voi loukata jotakuta ja häiritsevien kommenttien aiheuttama paha olo heijastuu koko ilmapiiriin.
Epäasialliselle vitsailulle, vähättelylle ja seksuaalissävytteiselle vihjailulle ei pidä olla urheiluyhteisössä tilaa. Tätä puhekulttuuria #Pukukoppipuhe-kampanja haastaa ja rohkaisee kitkemään.
– Jokaisen on hyvä pysähtyä ja miettiä, millaista ilmapiiriä omalla puheellaan rakentaa. Ovatko vitsini hyväksyttäviä? Loukkaanko vahingossa? Kun pukukopissa – ja koko urheiluyhteisössä – voidaan hyvin, menestys seuraa perässä.
Miten mukaan?
Pukukoppipuhe-kampanjan materiaalit ovat ladattavissa täältä. Materiaalit on tarkoitettu avoimeen käyttöön. Löydät materiaaleista muun muassa sosiaalisen median ohjeistuksen.