Vuoden juniori Teemu Talikainen tähtää tulevalla kaudella Suomen kärkiheittäjien joukkoon

SFL:n Vuoden junioriksi valittu Teemu Talikainen oli yksi vuoden 2022 kovimmista nimistä. Vasta toista kauttaan kilpaillut Talikainen voitti MJ18-luokassa kultaa elokuussa Jyväskylässä järjestetyissä junioreiden SM-kisoissa, minkä lisäksi hän voitti syyskuussa parifrisbeegolfin Suomen mestaruuden yhdessä Miro Ryhäsen kanssa. Talikainen voitti näiden lisäksi kauden aikana lukuisia muitakin kilpailuja, joista Prodigy Disc Pro Tourin Tampereen osakilpailun voitto oli eittämättä se kovin suoritus.

“Pelasin heti kauden avauskisassa hyvin, mutta sen jälkeen tuli huonompi jakso, jonka aikana en pystynyt pelaamaan haluamallani tasolla. En oikein tiedä, mistä se johtui. Heinäkuun alussa Alutaguse Openissa Virossa onnistuin pelaamaan yhden hyvän kierroksen, jonka jälkeen tuntui, että pystyin pelaamaan hyvällä tasollani jokaisessa kilpailussa”, Talikainen kertoo.

“Pro Tour -voitto oli kisana isoin saavutus, mutta junioreiden SM-kisoissa minulla oli isot paineet pelata hyvin, sillä olin lähtökohtaisesti tasoltani paras pelaaja siellä. Olin ollut ennen kilpailua kipeänä, enkä päässyt treenikierrokselle ollenkaan. Piti mennä kisaan siten, etten ollut nähnyt edes rataa. Sen kilpailun voitto oli minulle tärkeä juttu”.

Vasta muutama vuosi lajia takana

Talikainen heitti ensimmäiset viralliset kilpailunsa vuonna 2021, eikä frisbeegolfharrastus ole ollut muutenkaan vielä kovin pitkä taival. Reilut kolme ja puoli vuotta sitten hän sai kipinän lajiin kesäisen mökkireissun aikana.

“Olimme tuona kesänä menossa mökille, ja tiesin, että siinä on rata lähellä. Kävin ostamassa muutaman kiekon, ja siinä kun heittelin viikon verran, niin jäi homma päälle ja aloin heittää jatkossa enemmänkin. Olin ennen tuota käynyt silloin tällöin isäni kanssa heittelemässä”.

Teemu Talikainen haastattelussa Prodigy Disc Pro Tourin Tampereen osakilpailun voiton jälkeen. Kuva: SFL / Mikko Koskinen / mjk.pictures.fi

Talikainen lähti mittaamaan nopeasti tasoaan viikkokilpailuiden pariin, joissa hän kertoo pärjänneensä omaan tasoonsa nähden melko hyvin. Otti tovin, että hän oppi lajin salat, muttei mennyt kauaakaan, kun lajin isoimmat areenat alkoivat jo näkyä mielikuvissa.

”Koen, että olen aina ollut aika urheilullinen ja lahjakas eri lajeissa, mutta frisbeegolfissa oli alkuun vähän hankalaa, enkä todellakaan heittänyt heti mitään sataa metriä. Olen ollut aina kilpailuhenkinen, eikä minulla ollut suurempia epäilyksiä isompien kilpailuiden suhteen. Enemmänkin halusin sinne kovasti ja odotin vain, että koska pääsen.”

Vuoden 2021 kilpailuissa Talikainen saavutti heti viidennen sijan junioreiden SM-kisoista ja kuudennen sijan amatöörien SM-kisoista.

”Avauskaudesta jäi tunne, etten ollut vielä teknisesti ihmeellisen hyvä heittäjä, mutta onnistuin silti pärjäämään. Yleensä, kun oli kunnon kisa, niin pystyin antamaan kaikkeni”.

”Pidän paineen alla pelaamisesta”

Toinen kilpailukausi oli, kuten jo aiemmin edellä mainittu, Talikaisen läpimurtokausi isoine onnistumisineen. Nuoresta lupauksesta huokuu kova voitontahto ja itseluottamus omaan tekemiseen.

“Kaikki lähtee ajatusmaailmastani. Minulla on usein tunne, että pitää voittaa ja olla muita parempi kilpailussa. Harjoittelen lisäksi paljon. Luon itselleni paineita, osin ihan tarkoituksellisesti. Pidän paineen alla pelaamisesta, ja se sopii minulle”.

Kuva: SFL / Mikko Koskinen / mjk.pictures.fi

Suuret odotukset yhdistettynä epäonnistuneeseen kilpailuun on usein yhdistelmä, joka tuo synkkiä pilviä kokeneemmankin pelaajan mielenmaisemaan. Talikainen toteaa huonojen suoritusten harmittavan, mutta hän ei halua jäädä niitä liiaksi märehtimään.

“Aina tuntuu pahalta, jos on pelannut huonosti, mutta se tunne menee kuitenkin nopeasti ohi. Se luo enemmänkin lisämotivaatiota jatkoon. Pidän siitä, että muut odottavat minulta jotain. Jos minulta odotetaan voittoa ja onnistun voittamaan, niin se on hienompaa kuin se, että voittaisin silloin, kun kukaan ei odota minulta mitään. Se vaatii henkistä kanttia vielä enemmän”, Talikainen kuvailee.

Kisakalenterissa riittää merkintöjä

Vuonna 2023 Talikaisen kisakalenterissa on kosolti kisoja ja kattaus sisältää niin Euro Touria, European Pro Touria kuin myös Prodigy Disc Pro Touria.

“Yhdysvaltoihin olisi myös tarkoitus lähteä pelaamaan USDGC:ssä, kunhan sinne vain saa ensin paikan. Voi tulla muitakin yksittäisiä kisoja, mutta tuo on kauden pääkuva. Tarkoitus on pärjätä ja nousta aivan sinne Suomen kovimpaan kärkeen”.

Teksti: Markus Viljanen