European Masters alkaa Tukholmassa

Tämän vuoden ainoa eurooppalainen Major-tason turnaus käydään Tukholmassa legendaarisella Järvan frisbeegolfradalla. Kilpailusta on tulossa kovatasoisin turnaus, joka Euroopassa on koskaan käyty, sillä pelaajafieldiä terästämään saapuu parikymmentä huipputason amerikkalaispelaajaa.

Eurooppa haastaa USA:n

Kilpailusta odotetaan amerikkalaispelaajien omaa show’ta. Eurooppalaisittain odotukset lepäävät pitkälti saksalaisella Simon Lizottella, joka on pelannut uskomattoman hienon kauden sijoittumalla lähelle kärkeä useissa kilpailuissa, ja kirkkaimpana saavutuksena hän voitti toukokuussa Glass Blown Openissa kaikki maailman parhaat pelaajat mm. Paul McBethin ja Will Schusterickin, kaksi edellistä eurooppalaisen Major-kilpailun voittajaa. Viime vuoden Stockholm Openin ykkönen Ricky Wysocky sekä kokenut kestomenestyjä Dave Feldberg täydentävät voittajasuosikkilistaa, johon noustakseen eurooppalaisten on venyttävä.

Järvan nimikkoväylä, Mastersin väylä nro 17.

Järvan nimikkoväylä, Mastersin väylä nro 17. (Kuva: Mastersdiscgolf.com)

Ruotsalaisten ykkönen Markus Källström ei ole tänä vuonna vielä kilpaillut ja pelitasonsa on täysi arvoitus, mutta Järvan vaativan radan läpikotainen tunteminen antaa pienen edun muihin kärkinimiin nähden.

Tänä vuonna suomalaispelaajien rintama on jälleen leveämpi ja terävämpi kuin koskaan aikaisemmin. Viime vuonna Nokialla käyty European Open oli osoitus siitä, että hyvänä päivänä suomalainen pelaaja haastaa täysipainoisesti maailman kärjen. Vaikka tänä vuonna Major-voitto olisi vielä yllätys, se ei kuitenkaan ole kaukana tai mahdottomuus.

Osallistujien ranking-listan perusteella suomalaisille ei tosin näytä menestystä tulevan. Ennakkoon kovimpana kotimaisena kilpailuun lähtee Nokian European Openin viime vuoden nelonen Pasi Koivu, joka on Tukholmassa rankingin sijalla 18 ja seuraavaksi kovimpana, kolme sijaa perässä, tasaisesti menestyvä Juho Parviainen.

Kuluvan kauden suoritukset tosin lupaavat suomalaisille  rankingia parempia sijoituksia. Viime vuosina parasta kansainvälistä menestystä saanut Seppo Paju on osoittanut armeijavuotensa jälkeen tänä kesänä taas piristymisen merkkejä, heinäkuun alussa Tali Openin voittanut Matias Söderström osoitti viime vuonna Kööpenhaminan Majorissa kestävänsä pahimmatkin paineet, ja viime viikonloppuna Turun pro-tourilla loistopeliä esittäneet Miko Fyhr ja Kalle Savonen taipuivat Koivulle vasta katkaisupelissä. Taakse jäi mm. Schusterick. Tukholman Majorissa vuonna 2012 onnistuneita Jalle Stooria ja Leo Piirosta ei voi jättää pois laskuista. European Mastersissa on yhteensä noin 40 suomalaispelaajaa.

Voittajasuosikit Avery Jenkins, Nathan Doss ja Valerie Jenkins ykköstiillä. (Kuva: Mastersdiscgolf)

Potentiaalia siis on eikä ranking-listoihin ole uskominen, sillä suomalaisilla on tapana herätä talvitasoltaan vasta keskikesän jälkeen. Se on nyt.

Naisten luokasta tulossa tasainen

Tukholmassa ei suomalaisnaisia tänä vuonna nähdä. Ennakkoon naisten luokka vaikuttaa erittäin tasaiselta ja vihdoin myös Euroopasta on nousemassa amerikattaret vakavasti haastava naispelaaja Ragna Bygde, joka hyvänä päivänä voi kotiradallaan päihittää ennakkosuosikit Paige Piercen, Valerie Jenkinsin, Catrina Allenin ja Sarah Hokomin. Vain muutaman kilpailun vuodessa heittävä Birgitta Lagerholm, vuoden 2004 maailman mestari ja moninkertainen Euroopan mestari, tuskin muuttaa kärjen järjestystä. Ellei sittenkin…

Kilpailu pelataan torstaista sunnuntaihin yksi kierros päivässä.

Kilpailun ratkaisuhetket suorana YLE TV2:ssa ja YLE Areenassa sunnuntaina klo 14.40

Kilpailun kotisivulta täydelliset tulokset ja lisätietoa: www.mastersdiscgolf.com

Viralliset sosiaalisen median sivut: Twitter, Facebook, Instagram

SFL seuraa European Mastersia koko viikon.

Jaani Länsiö, Tukholma