SM-kisojen täyteinen kausi käynnistyy Mastereiden SM-kisoilla

Vuoden 2024 SM-kisaputki alkaa kuluvalla viikolla, kun Mastereiden SM-mitaleista kilpaillaan Siilinjärven Tarinalaakso Disc Golfissa 27. –30. kesäkuuta.

MP40- ja FP40-luokat pelaavat kilpailunsa Tarinalaakso Old Coursella ja muut luokat puolestaan Tarinalaakso New Coursella. SM-kisojen järjestävänä seurana toimii Vuorelan Veikot.

Luumi puolustaa mestaruuttaan, mutta haastajat ovat kovatasoisia – FP40-luokassa odotettavissa tasainen mestaruustaisto

MP40-luokassa ennakkosuosikkeihin kuuluvat viime vuoden mestaruuttaan puolustava Joni Luumi (Frisbeegolfclub Hyrylä) ja kesäkuun alussa Yhdysvalloissa Mastereiden MM-hopeaa voittanut Mika Laikko (Friba-Tikat). Mukana on myös vuoden 2021 mestari ja vuoden 2022 hopeamitalisti Heikki Saunanen (Ähtärin Urheilijat). Viime vuonna pronssia pokannut Jani Parkkonen (Puskasoturit) haluaa varmasti tänä vuonna kohentaa sijoitustaan.

FP40-luokan mestari vaihtuu varmasti, sillä hallitseva mestari Heidi Helin-Harinen ei ole tänä vuonna kilpailemassa. Voittajasuosikkeja ovat tänä vuonna muun muassa vuosina 2019–22 kolme mestaruutta putkeen voittanut Nina Rajala (Mäntsälän Frisbeegolf) sekä vuoden 2022 mestari ja tänä kesänä Oulun Pro Tour -osakilpailun voittanut Hannele Määttä (BSC Disc Golf Team).

Nummelan Frisbeeseuraa edustavalla Annemari Lumppiolla on pronssia vuosilta 2022 ja 2023 – olisiko nyt Lumppion vuosi? Myös viime vuoden hopeamitalisti Jenni Nikkanen (Frisbeegolfseura 7k) on mukana.

 

Piippo hakee kolmatta kultaa putkeen, Sylman haastaa Kaikkosen

Ville Piippo on voittanut MP50-luokassa jo kaksi Suomen mestaruutta putkeen, eikä häntä voiteta varmasti helpolla tänäkään vuonna. Piipon heitto on kulkenut alkukesän kisoissa varsin voitokkaasti, mikä kertoo hallitsevan mestarin vahvasta vireestä.

Viime vuonna hopeaa voittanut Ari Koski-Vähälä (West Coast Disc Golfers) on mukana tänäkin vuonna, mutta hänen kanssaan hopeamitalit vuosi sitten jakanut Erkka Leivo ei saavu Siilinjärvelle. Marko Hämäläinen (Hämeenlinnan Discaajat) on nimi, joka on varmasti myös mukana voittotaistelussa. Hämäläinen sijoittui aiemmin tässä kuussa kisatuissa Mastereiden MM-kisoissa neljänneksi.

FP50-luokan mestaruudesta kamppailee tänä vuonna kuusi kilpailijaa. FP50-luokan mitaleista on kisattu vuodesta 2018 alkaen ja mestaruudet ovat menneet tuona aikana vain kahdelle naiselle – Kirsi Kaikkoselle (Lohjan Liitokiekkoilijat) viidesti ja Kristiina Sylmanille (Talin Tallaajat) kerran. Hallitsevalla mestarilla Kaikkosella on menestystä myös kansainvälisiltä kentiltä, sillä hän voitti Mastereiden MM-kisoista hopeaa.

 

Olavi Koivunen janoaa ensimmäistä mestaruuttaan triplahopean jälkeen

MP60-luokassa viime vuoden mestari Jari Gröhn (Puskasoturit) lähtee puolustamaan mestaruuttaan. Peräti kolme hopeaa putkeen (2021–23) napannut Olavi Koivunen (Lakeus Disc Golf) on jälleen mukana ja janoaa varmasti ensimmäistä mestaruuttaan. Kultaa vuosina 2021 ja 2022 juhlineella Juha Pohjolaisella (Talin Tallaajat) on myös sanansa sanottavanaan.

FP60-luokassa kaksi edellistä mestaruutta voittanut Tuula Alatalo-Hussein ei ole mukana tänä vuonna, joten tie mestaruuteen on auki uusille pelaajille. Vuonna 2022 pronssia ja viime vuonna hopeaa napannut Lahja Määttä (Frisbeegolf Club Keinukallio) halunnee kirkastaa mitalisuoransa kultaiseksi. Ratingien perusteella luokan kärkipelaaja on Paula Hiironen (Saarijärven frisbaajat).

MP70-luokassa viime vuoden mitalisteista paikalla ovat hallitseva mestari Per-Erik Maukkonen (Loviisan Frisbeegolf) ja pronssia voittanut Jari Hannula (Wirmo DiscGolf Mynämäki) . Mitaleista taistelevat tiukasti myös ainakin vuoden 2022 mestari Esko Jokinen (Vuorelan Veikot) ja samana vuonna hopealle yltänyt Nokian Frisbeeseuran Markku Tohni.

 

Vuosi 2024 tuo mukanaan uusia kilpailuluokkia

Tämän vuoden SM-kisoissa ovat myös ensimmäistä kertaa mukana uudet luokat MP55, FP55 ja MP65

MP55-luokassa on 23 osallistujaa ja monella on mahdollisuudet mitaleille. Yksi ennakkosuosikeista on Jouni Leskinen (Nummelan Frisbeeseura), jolla on MP50-luokan mestaruus vuodelta 2019 ja pronssia 2020. Maco Moilanen (Joroisten Urheilijat) on voittanut aikanaan MP50-luokassa hopeaa ja pronssia. Lisäksi hänellä on peräti neljän vuoden SM-mitaliputki Mastersien sekapareissa, joten kokemusta tiukoista paikoista riittää.

FP55-luokan voittajasuosikkeihin lukeutuu Taina Ylelä (Joroisten Urheilijat). Ylelä on napannut kasan sekaparimitaleita edellä mainitun Moilasen parina. Ylelän haastaa vahvasti Team Hippon Piitu Hollemo, jolta löytyy FP50-luokan pronssia vuosilta 2019, 2021 ja 2022.

MP65-luokan ykkössuosikki ennakkoon katsottuna on Matti Alen (Karkkilan Frisbeegolfkerho). Alen voitti toukokuussa Tammisaaren masters-kilpailun MP65-luokan ja kesäkuussa MP60-luokan masters-kilpailussa Skogbyssa.

Teksti: Markus Viljanen