”Tähtiseuramerkki on meille kunnia-asia” – JyLille Tähtiseura-tunnustus

Jyväskylän Liitokiekkoilijat on saavuttanut ensimmäisenä frisbeegolfseurana Tähtiseura-tunnustuksen.

JyLin iloista jäsenistöä kauden päättäjäisissä 2023. Kuva: JyLi.

 
– Upealta tuntuu!
 
Näin kuvaa Jouni Kallio uunituoreen Tähtiseura-tunnustuksen saaneen Jyväskylän Liitokiekkoilijoiden (JyLi) tunnelmia. JyLin frisbeegolfjaosto on tavoitellut Lasten ja nuorten osa-alueen Tähtiseuramerkkiä jo noin puolentoista vuoden ajan, ja työ palkitaan nyt tunnustuksella, jota arvostetaan suomalaisten urheiluseurojen keskuudessa lajista riippumatta. JyLissä frisbeegolfin juniorivastaavana toimiva Kallio näkee tunnustuksen merkitsevän seuralle paljon.
 
– Merkki on meille suuri kunnia-asia, ja velvoittaa meitä myös toimimaan sen arvoisesti. Tähtiseuramerkkihän ei kuitenkaan missään nimessä ole JyLin kehitysprosessin päätös, vaan työ jatkuu entiseen malliin esimerkiksi DiscKids -EU-hankkeen parissa! 
 
Jyväskylän Liitokiekkoilijat on toiminut Jyväskylässä vuodesta 2002 lähtien frisbeegolfin ja ultimaten parissa. Frisbeegolfjaosto on 326 jäsenellään viidenneksi suurin SFL:n jäsenseura. Jaoston toimintaan kuuluu sekä maksuttomien että maksullisten harjoitusvuorojen tarjoaminen ympärivuotisesti niin aikuisille, perheille kuin junioreillekin, sekä viikkokilpailujen ja SFL:n alaisten kilpailujen järjestäminen. Juniorijäseniä seurassa on enemmän kuin missään muussa SFL:n jäsenseurassa, peräti 144. 
 
– Junioritoiminta on viimeiset vuodet ollut JyLin painopisteitä, jonka vuoksi oli luontevaa, että lähdimme viemään toimintaamme Tähtiseuraohjelman suuntaan. Se tosiaan antoi myös hyvän struktuurin toiminnan ja rakenteiden kokonaisvaltaiseen tarkistamiseen ja kehittämiseen, kertoo JyLin puheenjohtaja Sami Talvensola.
 

JyLin frisbeegolfjaosto tarjoaa jäsenilleen sekä ohjattuja että vapaita harjoitusvuoroja ympäri vuoden. Kuva: JyLi.

Seuran jatkuva kehittäminen yksi JyLin junioritoiminnan arvoista

Tähtiseuraohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja liikunnan aluejärjestöjen yhteinen laatuohjelma. Tällä hetkellä Suomessa on yli 600 Tähtiseuraa, joista Lasten ja Nuorten osa-alueen tunnustuksen saavuttaneita on 47 eri lajista yhteensä 600. Ohjelma sisältää erilaisia työkaluja ja materiaaleja, joiden avulla seura voi kehittää omaa toimintaansa ja hallintoa pikku hiljaa, oman aikataulun mukaisesti. JyLille ohjelmaan lähteminen kimposi nimenomaan halusta kehittyä seurana.
 
– JyLin junioritoiminnan yhtenä arvona on jatkuva kehittyminen ja Tähtiseuraohjelma tarjoaa siihen loistavan pohjan. JyLissä on jo aikaisemmin kehitetty mm. harjoitteita, mutta Tähtiseuraohjelman kautta saatiin tarkistettua erityisesti toiminnan rakenteita vielä perusteellisemmin, pohtii Kallio.
 
Ohjelman työstäminen on tarkoittanut JyLissä käytännössä valmentajien ja seura-aktiivien kokoontumisia, viestien vaihtoja sekä uusien käytäntöjen lisäämistä toimintaan. Seurasta oltiin prosessin aikana useaan otteeseen myös liittoon yhteydessä. Ohjelman työstö päättyi auditointitilaisuuteen, johon osallistui SFL:n edustajana liiton toiminnanjohtaja sekä aluejärjestön edustaja. Talvensolan ja Kallion mukaan auditointitilaisuus ei ollut vain muodollinen tilaisuus vaan siitä oli aidosti hyötyä seuralle.
 
– Iltaan osallistui kymmenkunta JyLiläistä, joiden kanssa pohdittiin erityisesti niitä osa-alueita, joiden suhteen vielä on eniten kehitettävää. Auditoinnista saatiin paljon vinkkejä jatkoon, kertoo Kallio. 
 
– Yksi merkittävä asia auditoinnissa oli se, että saimme siinä myös tilaisuuden keskustella asioista ja saada niihin peilausta myös seuran ulkopuolelta liiton ja aluejärjestön edustajan kautta, vahvistaa Talvensola.
 

JyLin junioritoiminta perustuu arvoihin ja linjauksiin, jotka on julkaistu seuran sivuilla. Kuva junioreille suunnatuista harkoista. Kuva: JyLi.

Tähtiseuraohjelma tarjoaa konkreettisia ohjeita ja vinkkejä

Tähtiseuramerkki kertoo seuran nykyisille ja uusille jäsenille, heidän lähipiirilleen, seuran tapahtumiin osallistuville sekä yhteistyökumppaneille seuran laadusta. Tunnustus osoittaa seuran täyttävän kohderyhmäkohtaiset (lapset ja nuoret, aikuiset ja/tai huippu-urheilijat) sisältövaatimukset ja kaikille yhteiset johtamisen laatutekijät. JyLissä tunnustusta pyritään Kallion mukaan hyödyntämään monilla eri osa-alueilla.
 
– On upeaa, että voimme kertoa merkistä niin yhteistyökumppaneillemme kuin juniorien vanhemmillekin. Merkki on jo mainittu ensi kesän avustushakemusten yhteydessä. Status on vielä niin uusi asia, ettemme ole kerenneet sen hyödyntämistä vielä kovin pitkälle edes pohtia.
 
Talvensolan mukaan Tähtiseuramerkki tulee joka tapauksessa olemaan osana seuran viestintää ja markkinointia. Vaikka Tähtiseuratunnustus merkitsee seuralle melkoista markkinointivalttia, on ohjelman tärkeimmät hyödyt huomattavissa kuitenkin seuran sisällä, hallinnon ja toimintakulttuurin positiivisena kehittymisenä. JyLi kannustaa muitakin seuroja lähtemään Tähtiseurapolulle, vaikka merkin tavoittelu ei olisikaan tällä hetkellä ajankohtaista.
 
– Ohjelmaa kannattaa ehdottomasti lähteä käymään läpi vaikkeivat rahkeet heti riittäisikään merkin saamiseen. Sitä kautta saa paljon hyviä vinkkejä toiminnan kehittämiseen, erityisesti kun sieltä löytyy konkreettisia ohjeita ja pohjia eri osioihin. Ohjelma on ollut hyvä porkkana mm. monien “roikkumaan jääneiden” hallinnollisten asioiden kuntoon laittamiseen, toteaa Kallio.

SFL:n ensimmäinen Tähtiseura

JyLin Tähtiseura-tunnustuksen myötä Suomen frisbeegolfliitto sai ensimmäisen jäsenseuransa Tähtiseurojen joukkoon.  
 
– Suuret onnittelut ja kiitokset JyLille frisbeegolfin ensimmäisestä Tähtiseurastatuksesta. Merkin saavuttaminen on vaatinut paljon työtä seuralta, mutta on varmasti myös antanut paljon työkaluja ja ajatuksia seuran toiminnan kehittämiseen. Muutama muukin seura on jo Tähtiseurapolulla ja toivottavasti frisbeegolfin Tähtiseuroja nähdään tulevaisuudessa muitakin, kommentoi liiton puheenjohtaja Laura Heikkilä.
 
Koko urheiluyhteisön arvostaman tunnustuksen saamista on syytä juhlistaa seurassa, mutta juhlimistapaa ei JyLi vielä paljasta. 
 
– Merkin saaminen ajoittui nyt talvikauden keskelle, joten juhlistaminen friban parissa on hankalampaa. Tarkoitus on kyllä juhlistaa merkkiä mahdollisimman pian sekä valmennusporukan että junnujen parissa!, naurahtaa Kallio.
 
Lue Tähtiseuraohjelmasta ja frisbeegolfseurojen kokemuksista ohjelmasta artikkelistamme: Hyödyllisiä työkaluja seuralle – kolmen frisbeegolfseuran kokemuksia Tähtiseuraohjelmasta
 
Katso täältä, mitkä seurat saavuttivat Tähtiseuramerkin helmikuun aikana: Suomen Olympiakomitea onnittelee helmikuun 2024 uusia Tähtiseuroja