UDiscin raportti frisbeegolfin kasvusta vuonna 2023 nostaa esiin mielenkiintoisia lukuja

UDiscin vastikään julkaistussa frisbeegolfin kasvua kuvaavassa raportissa nostetaan esille erilaisia lukuja frisbeegolfista.

Maapallolla on tällä hetkellä noin 15 200 frisbeegolfrataa ja vuoden 2023 aikana maapallolle valmistui päivittäin 3,4 uutta frisbeegolfrataa. Nämä luvut selviävät UDiscin vastikään julkaisemasta Disc Golf Growth Report 2024 -raportista. Raporttiin on kerätty erilaisia tilastoja, jotka perustuvat UDisc-applikaatiosta saataviin lukuihin esimerkiksi ratojen määrästä eri maissa. 

Frisbeegolfratojen määrän kasvu maailmanlaajuisesti vuosina 2018-2023. Tilasto pohjautuu UDisc-applikaatioon kirjattuihin ratoihin. Kuva: UDisc.

Suomessa paras saatavuus frisbeegolfradoista

Yhdysvallat ylitti viime vuoden aikana ensimmäisenä maana maailmassa 10 000 frisbeegolfradan rajan. Kun ratojen määrää ja sijaintia tarkastellaan suhteessa siihen missä ihmismassat maassa asuvat, Yhdysvallat ei komeile tilaston kärkisijoilla. Esimerkiksi New Yorkin 7,9 miljoonaa asukasta odottavat yhä kaupungin ensimmäistä frisbeegolfrataa. Kärkisijaa tässä tilastossa pitää Suomi, jossa on UDiscin mukaan 1068 rataa. Suomessa on tätä lukua tarkasteltaessa maailman paras saatavuus frisbeegolfradoista. Ruotsi, Norja ja Viro ovat tässä tilastossa myös korkealla.

21,9 miljoonaa pelikierrosta – UDisc-applikaation uusi ennätys

UDisc-applikaatioon kirjattiin vuoden 2023 aikana yhteensä noin 21,9 miljoonaa pelikierrosta. Lukema on 12 vuotta käytössä olleen applikaation uusi ennätys. Vuoden jokaisena kuukautena kirjattiin yli miljoona pelikierrosta, mikä on myös uusi ennätys ja kertoo siitä, että frisbeegolfia pelataan ympärivuotisesti. UDisc-applikaation käyttäjämäärä (1,4 miljoonaa) kasvoi vuodesta 2022 noin 17 %. 

89 % frisbeegolfradoista maksuttomia – suuri osa radoista julkisissa puistoissa

Frisbeegolfin yksi vahvuus on se, että lajia voi harrastaa pääosin maksuttomilla radoilla. UDiscin mukaan peräti 89 % applikaatioon kirjatuista radoista on maksuttomia ratoja.

Missä frisbeegolfradat useimmiten sijaitsevat? UDisciin kirjatuista radoista noin 40 % sijaitsee julkisissa puistoissa (6431). Koulujen ja yliopistojen piha-alueet muodostavat toiseksi yleisimmän sijainnin (1862) ja leirintä-alueet kolmanneksi yleisimmän (808).

UDiscin raportissa nostetaan esille Pohjoismaiden ja Baltian maiden ratojen määrät suhteutettuna maiden golfratojen määrään. Suomessa frisbeegolfratoja on noin kuusi yhtä golfrataa kohti (golfratoja 189). Ruotsissa frisbeegolfratoja (683) ja golfratoja (661) on tällä hetkellä suunnilleen yhtä paljon. Esimerkiksi Saksassa tilanne on päinvastainen kuin Suomessa; golfratoja on noin 1000 ja frisbeegolfratoja alle 200. 

Frisbeegolfin pariin löydetään perheenjäsenten ja ystävien kautta

UDiscin lokakuussa 2023 toteuttaman kyselyn mukaan noin 78 % vastaajista kertoi aloittaneensa frisbeegolfin perheenjäsenen tai ystävän houkuttelemana. Noin 10 000 vastaajan joukossa seuraavaksi yleisin tapa löytää lajin pariin, noin 10 % vastaajaosuudella, oli frisbeegolfkorien herättämä uteliaisuus autolla radan ohi ajaessa. Vain noin 3 % vastaajista löysi lajin frisbeegolfiin liittyvää videota katsottuaan ja noin 2 % vastaajista kertoi löytäneensä lajin pariin internetin tai sosiaalisen median kautta. 

Lue lisää UDiscin raportista applikaatiosta saaduista lukemista vuodelta 2023 täältä: Disc Golf Growth Report powered by UDisc | UDisc