WADAn Kiellettyjen aineiden ja menetelmien lista päivitetty – Kipulääke tramadolin lisäys merkittävin muutos

Maailman antidopingtoimisto WADA on julkaissut 1.1.2024 voimaan tulevat muutokset Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -listaan.

Määrältään vähäisistä muutoksista tärkein on kipulääkkeenä käytetyn tramadolin lisääminen kiellettyjen aineiden listalle.

Tramadoli on ainoa Suomessa tällä hetkellä markkinoilla oleva lääkeaine, joka tulee uutena Maailman antidopingtoimisto WADAn Kiellettyjen aineiden ja menetelmien listalle 1.1.2024. Kipulääkkeenä käytetty tramadoli kuuluu WADAn kiellettyjen aineiden listalla ryhmään S.7. Huumaavat kipulääkkeet. Lääkkeen käyttö on kielletty kilpailujen aikana.

Tramadolia käytetään kipulääkkeenä pääsääntöisesti akuutin kivun lyhytaikaisessa hoidossa. Joissakin tutkimuksissa sen on todettu parantavan suoritusta kestävyyslajeissa, kuten pyöräilyssä. 

WADA ilmoittaa lähiaikoina varoajan tramadolin käytölle ennen kilpailuja.

Moniin lääkeryhmiin lisättiin uusia esimerkkiaineita

Kielletyt aineet ja menetelmät 2024 -listalle ei lisätty uusia lääkeryhmiä, mutta moniin ryhmiin lisättiin uusia esimerkkiaineita. Näistä tärkein lisäys on myyntiluvattomiin lääkeaineisiin eli S.0.-ryhmään lisätty 2,4-dinitrofenoli (DNP), jota on käytetty 1930-luvulla USA:ssa laihdutuslääkkeenä.

DNP poistettiin markkinoilta myrkyllisyytensä vuoksi, mutta sitä on käytetty siitä huolimatta joissakin lajeissa rasvojen polttamiseen ja laihdutukseen. DNP on aiheuttanut jopa kuolemia, koska ero halutun laihduttavan annoksen ja kuolemaan johtavan annoksen välillä on pieni ja raja vaihtelee yksilöllisesti.

SUEKin KAMU-palvelun lääkehaku apuna urheilijoille

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK päivittää oman KAMU-palvelunsa vuoden 2024 alussa vastaamaan voimassa olevaa Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luetteloa.

KAMUsta eli Kielletyt Aineet ja Menetelmät Urheilussa -lääkehausta urheilijat voivat kätevästi tarkistaa, sisältääkö Suomessa myytävä lääkevalmiste kiellettyä lääkeainetta.

Urheilijan pitää tarkistaa aina käyttämiensä valmisteiden sallittavuus, koska hän on itse vastuussa siitä, mitä hänen elimistöstään löytyy mahdollisessa dopingtestissä. KAMU-lääkehaku kulkee kätevästi mukana, sillä se löytyy osoitteesta kamu.suek.fi ja on ladattavissa myös mobiilisovelluksena.

SUEKin sivuilla on useita hyödyllisiä linkkejä, joihin urheilijan on syytä tutustua. Sivuilta on ladattavissa esimerkiksi Antidopingopas, johon on koottu pähkinänkuoressa urheilijalle hyödyllinen tieto antidopingiin liittyen.

Puhtaasti paras -verkkokoulutus

Suomen frisbeegolfliitto suosittelee kaikille frisbeegolfin parissa toimiville henkilöille SUEKin Puhtaasti paras -verkkokoulutuksen suorittamista. 

Kaikilta liiton hallituksen toimihenkilöiltä ja hallituksen jäseniltä edellytetään Puhtaasti paras -verkkokoulutuksen suorittamista. Verkkokoulutus ja WADA:n ADEL-koulutus on pakollinen kaikille SFL:n valintaprosessin kautta arvokisohin valituille sekä maajoukkue- ja valmennusryhmätoimintaan osallistuville pelaajille sekä valmentajille. 

Tutustu liiton antidopingohjelmaan täältä