Vuoden ensimmäinen Major-tason turnaus käynnistyy

Ammattilaiskiertuekauden ensimmäinen Major-tason turnaus on käsillä, kun maailman parhaat ottavat toisistaan mittaa Champions Cupissa Georgian Applingissa 20.–23. huhtikuuta.

Ammattilaiskiertuekauden ensimmäinen Major-tason turnaus on käsillä, kun maailman parhaat ottavat toisistaan mittaa Champions Cupissa Georgian Applingissa 20.–23. huhtikuuta.

Vuosi sitten järjestetyn Champions Cupin voiton vei avoimen luokan (MPO) puolella nimiinsä Chris Dickerson kahden heiton erolla ennen Ricky Wysockia. Naisten avoimessa (FPO) voitti Paige Pierce niin ikään kahden heiton marginaalilla ennen Kristin Tattaria. Suomalaisittain parhaat tulokset olivat Niklas Anttilan 13. sija ja Henna Blomroosin 11. sija.

MPO:n puolella kuluva kausi on ollut erittäin tasainen ja useassa kilpailussa voittotaistelussa on ollut viimeisen kierroksen aikana jopa toistakymmentä pelaajaa. Alkukauden tasaisin suorittaja on ollut Disc Golf Pro Tourin pistekärki Calvin Heimburg. Heimburg on voittanut kahdesti, ollut kolmesti kolmas ja huonoimmillaankin neljäs. Nuori komeetta Gannon Buhr on napsinut kaksi voittoa ja yhden kolmossijan. Lisäksi hän voitti Silver Series -tason Blue Ridge Championshipin viime viikonloppuna.

Kovatasoisen alkukauden ovat pelanneet myös muun muassa Pro Tourin kiertuepisteissä toisena oleva Kyle Klein sekä Ezra Aderhold, James Proctor ja Simon Lizotte. Yhdysvalloissa peräti yhdeksän majoria urallaan voittanut Paul McBeth on lähestulkoon aina parhaimmillaan isoimmissa kilpailuissa, mutta tällä kaudella ei olla vielä nähty häneltä parasta pelivirettä.

FPO:ssa Tattar on selvässä johdossa Pro Tourin kokonaispisteissä. Virolaisheittäjä on voittanut pelaamistaan viidestä kilpailusta peräti kolme. Muut sijoitukset ovat olleet toinen ja viides. Tattaria voidaan pitää nykykunnossaan käytännössä aina voittajasuosikkina, kun hän kilpailuun osallistuu.

Kokenut Catrina Allen voitti kauden alussa Las Vegasissa ja oli Austinissa toinen. Huonompiakin sijoituksia on mahtunut kauteen, mutta Allen on Major-kilpailuissa aina varteen otettava kortti. Loistavan viime kauden pelannut Holyn Handley on ollut tällä kaudella viidesti viiden parhaan joukossa, ja hänellä on potentiaalia korkeille sijoille.

Lajilegenda Pierce voitti maaliskuussa Austinissa, mutta muut sijoitukset ovat olleet vasta 16:s ja 27:s. Voittotaisteluun mielivät suomalaispelaajien lisäksi myös muun muassa Ohn Scoggins, Sarah Hokom, Missy Gannon ja Ella Hansen.

Suomalaisnäkymät

Tämän vuoden Champions Cup -kilpailussa on mukana peräti kahdeksan suomalaista.

  • MPO: Väinö Mäkelä, Niklas Anttila, Joona Heinänen ja Tuomas Hyytiäinen
  • FPO: Henna Blomroos, Eveliina Salonen, Heidi Laine ja Silva Saarinen

Mäkelän kauden toistaiseksi parhaat suoritukset ovat olleet The Openin kuudes ja Blue Ridge Championshipin kahdeksas sija. Anttilalle Texas State oli hieno suoritus, mikä palkittiin kuudennella sijalla. Music City Openin Anttila joutui keskeyttämään, mutta hän pelasi kuitenkin jo Blue Ridge Championship -kisan ollen 16:s.

Väinö Mäkelä kotimaisen Prodigy Disc Pro Tourin osakilpailussa Oulussa kesällä 2022. Kuva: Jussi Määttä / PicFactor Oy

Heinänen aloitti kauden hienosti olemalla Austinissa kymmenes ja Texas Statessa 19:s. Hyytiäinen avasi kisakauden sijoituksilla 69:s ja 75:s, mutta viimeisissä kahdessa kilpailussa tulostahti on parantunut. Music City Openissa Hyytiäinen oli 25:s ja Blue Ridgessä 22:s.

Blomroos on ollut kauden kaikissa pelaamissaan kilpailuissa 15 parhaan joukossa. Parhaina sijoituksina ovat tähän mennessä olleet Las Vegasin neljäs sija ja Austinin yhdeksäs sija. Salosen kausi on mennyt sijoituksissa laidasta laitaan. Salonen on ollut parhaimmillaan Austinissa seitsemäs ja Music City Openissa kuudes.

Tuoreemmat kasvot jenkkikiertueella, Laine ja Saarinen, ovat aloittaneet kautensa mainiosti. Laine oli Music City Openissa kahdeksas ja Blue Ridgessä sijalla 11. Saarinen napsi samoista kilpailuista sijat 21 ja 12.

Livetulokset ja -lähetykset:


Teksti: Markus Viljanen