Frisbeegolf edustettuna Suomen Urheilugaalassa

Henna Blomroos on ehdolla Vuoden urheilijaksi Suomen urheilugaalassa. Vuosi 2022 toi tammikuussa 23 vuotta täyttävälle Blomroosille useita hienoja kilpailusijoituksia, joista kruununa oli syyskuun alussa voitettu MM-hopea. Blomroos matkustaa paikan päälle Helsinkiin ja osallistuu gaalatilaisuuteen.

“Tuntuuhan tällainen tunnustus hyvältä. On hieno fiilis, että frisbeegolfiakin ruvetaan arvostamaan kunnolla”, Blomroos kommentoi.

Blomroosin kilpailukausi oli varsin pitkä ja piti sisällään lukuisia kilpailuja laidasta laitaan. Kausi alkoi jo helmikuussa Las Vegasista ja helmi-huhtikuussa Blomroosille kertyi Yhdysvalloissa yhteensä kuusi kilpailua. Yhdysvaltain avoimessa mestaruusturnauksessa, eli USDGC:ssä hän oli kesä-heinäkuun vaihteessa seitsemäs. Keskikesällä Blomroos piipahti pidemmän tovin Suomessa pelaamassa European Openin ja SM-kisat. Loppukaudesta oli Yhdysvalloissa elo-lokakuussa vielä viisi kilpailua.

“Alkukauteen en ole kovinkaan tyytyväinen, mutta hyvä loppukausi teki tehtävänsä ja kokonaisuudessaan kaudesta jäi ihan hyvä fiilis. MM-hopean lisäksi hyviä kisoja olivat Green Mountainin kilpailu ja Throw Pink.”

Syyskuussa Vermontissa pelatussa Green Mountain Championshipsissa Blomroos oli toinen ja lokakuussa kauden päättänyt Throw Pink Women’s Disc Golf Championship toi kolmannen sijan.

Henna Blomroos. Kuva: SFL / Petri Anttiroiko

Nyt talven “off season” -ohjelmaan Blomroosilla kuuluu paljon fysiikkaharjoittelua, heittoja sekä puttia. Lajiteknisissä asioissa hän aikoo keskittyä eniten puttaamiseen.

“Ensi kauden kisakalenteri näyttää suhteellisen paljon samalta kuin viime kaudenkin, mutta siinä on vielä muutama kisa lisää. Tärkeimpiä tavoitteita on saada putti toimimaan, ja sitä kautta enemmän varmuutta pelaamiseen. European Open sekä EM- ja MM-kilpailut ovat ensi kaudella tärkeimpiä.

Lords of DiscGolf ehdolla Vuoden Urheiluseuraksi

Frisbeegolfseura Lords of DiscGolf on puolestaan ehdolla Vuoden Urheiluseuraksi. Kolmen finalistin joukossa ovat lisäksi Tampereen Ilves ja Lahden Hiihtoseura. Heinolalaisseura tunnetaan monipuolisesta ja kunnianhimoisesta toiminnastaan. Seuran ylpeys on Heinola DiscGolfPark World, joka tuttavallisemmin Kippiksenä tunnetaan.

”Uutinen otettiin seurassa ilolla vastaan, sillä talkootyötä Kippiksen eteen on tehty jo yli 17 vuotta. On upeaa, että moni muukin huomaa pitkäjänteisen työmme tuloksen”, seuran puheenjohtaja Jere Pohjankoski iloitsee.

”Ilveksellä ja Lahden Hiihtoseuralla on kummallakin ikää sadan vuoden tienoilla ja useita tuhansia jäseniä. Vaikka tarinamme alkoi jo vuonna 2001 ja jäseniäkin on ollut paria sataa, niin olemme mukana aika hurjassa sarjassa.”

Tämän vuoden teemana Vuoden Urheiluseura -kategoriassa oli vapaaehtoistyön voima. Lords of DiscGolf on varsin tunnettu laajasta vapaaehtoisten ringistään, jonka suuren panoksen ansiosta Heinolassa on tehty niin pieniä kuin suuriakin projekteja vuosien aikana.

”Seurassa on hallitus, mutta varsinaisena ytimenä meillä on eräänlainen 15 hengen ”johtoryhmä”, jossa on hallituksen lisäksi vastaavia henkilöitä omilla erikoisalueillaan. Ympärillä on lisäksi erilaisia tiimejä ja yksilöitä, joilla on omat osaamisensa. Pääsääntöisesti vapaaehtoiset tekevät asioita, jotka ovat heille muutenkin helppoja tai mielenkiintoisia. Asioita tehdään täten mielellään, koska se ei kuormita ketään liikaa”, Pohjankoski sanoo.

Suuria suunnitelmia tulevaisuuden varalle

Seuran toiminnan keskiössä on frisbeegolfmaailman ylläpitäminen, kehittäminen sekä tapahtumien organisointi ja jatkojalostaminen. Vuodelle 2023 uutena toimintana ovat tulossa muun muassa juniorien omat valmennusryhmät ja osa-aikaisesti palkattava toiminnanjohtaja.

”Lisäksi kesällä avautuva Kippiksen Konttikompleksi tuo uutta pöhinää. Se helpottaa laadukkaiden tapahtumien järjestämistä, sillä esimerkiksi kioskin ja Proshopin tilat tuplaantuvat. Lisäksi ratojen ylläpitotiimille tulee alueet työpajalle ja taukohuoneelle”, Pohjankoski luettelee.

Kuva: SFL / Toni Laitiala

Heinola DiscGolfPark World käsittää kaikkiaan peräti 45 pelattavaa väylää, mutta seurassa ei tähän tyydytä, vaan työn alla on aina jotain, jolla ottaa seuraava askel eteenpäin. Uusien ratasuunnitelmien lisäksi alueelle on tulossa tulevaisuudessa niin uutta valaistusta kuin parempia vesi- ja wc-fasiliteettejakin.

”Olemme lähellä tilannetta, jossa saamme lisäalueita käyttöön uuden AA1-luokan rakentamiseksi. Projekti kulkee nimellä ”Kippis 5.3” koska sen toteutuessa Kippiksellä olisi vuosien 2024–25 aikana yhteensä viisi rataa ja kolme puttipelialuetta.”


Suomen Urheilugaala järjestetään torstaina 12.1.2023 Helsingin Jäähallissa. Gaalan televisioi Yle, lähetys alkaa TV2:lla klo 20.

Teksti: Markus Viljanen