Uuden vuoden katsaus 2022

Taas on vuosi vierähtänyt ja on aika katsoa taaksepäin kulunutta vuotta.

Frisbeegolfliiton jäsenseurojen määrä ylitti tänä vuonna 200 seuran rajapyykin. Seuroissa on uniikkeja jäseniä yli 10 000. Tänä vuonna kaksi liiton jäsenseuroista (Oulun Frisbeeseura ja Puskasoturit Espoosta) on ylittänyt 400 jäsenen rajan. Perässä tulee useita yli 300 jäsenen seuroja. Hienoa nähdä, että frisbeegolfseuroilla on potentiaalia kasvaa suuriksi ja vaikuttaviksi seuroiksi omilla alueillaan.

Liiton oman toiminnan osalta kulunut vuosi on ollut ensimmäinen kokonainen vuosi, jolloin SFL työllisti kolme henkilöä; toiminnanjohtajan, nuoriso- ja koulutuskoordinaattorin sekä järjestösihteerin. SFL:n hallituksessa on puolestaan toiminut puheenjohtajan lisäksi kuusi henkilöä, joista kaikilla on ollut omat vastuualueensa. Liitolla ei ole toimitiloja, joten emme näe toisiamme kovin usein. Minun mielestäni liitto kuitenkin toimii ketterästi sähköisten välineiden avulla. Työntekijät ja puheenjohtaja kokoustavat etäyhteyksien avulla ajankohtaisista asioista viikoittain ja hallitus joka kuukausi.

Tänä vuonna olemme halunneet jaotella toimintaamme niin, että kaikki toiminta voidaan yhdistää helpommin liiton strategiaan. Liiton strategisia valintoja ovat Lapset ja nuoret, Seuratoiminta ja liiton tuki, Yhdenvertaisuus sekä Huippu-urheilu ja media. Jaottelu on näkynyt käytännössä niin, että kaikki hallituksen esityslistat ja kokousmuistiot on koottu strategisten valintojen muodostamien otsikoiden alle. Edellisen vuoden toimintakertomus sekä toimintasuunnitelma ja talousarvio tulevalle vuodelle on myös jaoteltu samojen otsikoiden alle. Käyn seuraavaksi lyhyesti läpi mitä vuoden aikana on tapahtunut näiden otsikoiden alla.

Lapset ja nuoret

Tänä vuonna uudistimme liiton ohjaajakoulutusta niin, että se keskittyy tällä hetkellä lasten ja nuorten ohjaamiseen. Koulutusta uudistettiin myös niin, että aikaisemman kahden lähipäivän koulutuksen sijaan koulutus koostuu verkkokurssista ja yhdestä lähipäivästä. Verkkokurssi on avoin kaikille frisbeegolfin ohjaamisesta kiinnostuneille.

Toukokuun lopussa julkaistiin uusi nettisivu nimeltä Junnufriba.fi. Sivustolla on valmiita malleja, harjoitteita, pelejä ja leikkejä, joita voi hyödyntää frisbeegolfin ohjaamisessa. Tästä sivustosta suurimmat kiitokset kuuluvat Jouni Kalliolle ja JyLille. Sivuston anti ei ole tarkoitettu vain lapsille ja nuorille. Olemme pelanneet ko. pelejä tänä talvena oman seurani harjoituksissa ja hyvin toimivat myös tällaisille keski-ikäisillekin. Koulutustoiminnan lisäksi tänä vuonna ovat jo aikaisemmin käynnistyneet yläkoululeirit ja Akatemia toimineet kuten ennenkin.  

Seuratoiminta ja liiton tuki

SFL on tukenut jäsenseuroja monilla tavoilla vuoden aikana. Seurat saavat matalalla kynnyksellä tukea ja neuvoja erilaisiin asioihin liiton työntekijöiltä ja luottamushenkilöiltä puhelimitse, sähköpostilla ja somekanavien kautta. Seuratiedotteita lähetettiin tänä vuonna 9 kpl.

Uudistimme tänä vuonna varustekassin ja niitä myönnettiin hakemusten perusteella 20 seuralle. Uudessa varustekassissa on kiekkojen lisäksi erilaisia ohjaamiseen liittyviä tarvikkeita. Kuluvana vuonna perustettiin myös seuratuotekauppa, josta seurat voivat tilata kilpailujen järjestäjille tai ohjaajille TD-, STAFF- ja OHJAAJA -paitoja. Seuratuotekauppa ja muita materiaaleja ja vinkkejä seuroille on koottu nettisivuille.

Yhdenvertaisuus

Lasken yhdenvertaisuuden alle myös vastuullisuuden. Ohjaaja koulutukseen on sisällytetty Olympiakomitean Vastuullinen valmentaja -verkkokurssi. Olemme tiedottaneet laajasti erilaisista kampanjoista, verkkokoulutuksista ja toimintaohjeista liittyen yhdenvertaisuuteen ja vastuullisuuteen. Osallistuimme myös SUEKin toteuttamaan laajaan tutkimushankkeseen, jossa selvitettiin urheilijoiden kokemuksia suomalaisessa kilpaurheilussa.

Edelleen harmittavan pieni osa frisbeegolfareista on naisia ja tyttöjä. Olemme edelleen jatkaneet naistoiminnan tukemista maksamalla sellaisten kilpailujen sanktiointimaksut, joissa on vain F- ja J -luokkia. Tämän tuen tavoitteena on madaltaa järjestäjän taloudellista riskiä ja kannustaa järjestämään näille luokille omia kilpailuja, jotta osallistumiskynnys olisi matalampi.

Huippu-urheilu ja media

Olemme työstäneet koko vuoden frisbeegolfin maajoukkuetta. Tarkoituksena on, että jatkossa maajoukkuetoimintaa on myös arvokisojen ulkopuolella. Maajoukkuepelaajille tarjotaan leirityksiä. tukitoimia ja erilaisia palveluja, kuten esimerkiksi henkisen tuen palveluja. Maajoukkueelle luodaan oma brändi Askel Sports -yhteistyökumppanin kanssa. Maajoukkuetoiminnan ohessa aloitettiin yhteistyö Ruotsin maajoukkueen kanssa. Ensimmäinen leiri on pidetty Suomen päässä ja seuraava leiri on helmikuussa Ruotsissa. Leirit sisältävät teoriaopintoja, kokemusten jakamista, ammattilaisten toteuttamat fysiikkatestit, lajitekniikkaa & biomekaniikkaa, psykologisia osuuksia sekä vammojen ehkäisyä.

Suomen maajoukkue osallistui joukkuefrisbeegolfin MM-kilpailuihin Kroatiassa. MM-kisamatka toteutettiin ensimmäistä kertaa palveluna pelaajille, eli matka, majoitus ja kuljetukset oli hoidettu pelaajille valmiiksi.

SM-kilpailuja järjestettiin tänä vuonna kahdeksan kappaletta. Uutena kilpailuna toteutettiin pituusheiton SM-kilpailut, joka oli osa Salon SM-viikkoa. SM-kilpailujen laadun tueksi julkaistiin tänä vuonna kilpailunjärjestäjien tueksi laadittu toimintakäsikirja. Kesän alussa julkaistiin myös uudistettu Frisbeegolfin SM-sivusto, jonne on koottu kaikkien SM-kilpailujen tiedot. Samalla myös kaikkien SM-kilpailujen somekanavat yhdistettiin yhteisten Facebook- ja instagram-tilien alle.

Tässä oli muutama nosto liiton toiminnasta. Paljon muutakin on tapahtunut frisbeegolfmaailmassa. Frisbeegolfliiton instatilin top 9 -kuvaan nousivat tältä vuodelta suosituimmiksi julkaisuiksi mm. Henna Blomroosin upea MM-hopea, Seppo Pajun aktiivikilpauran lopettaminen, Heinolan Kippiksen valinta maailman 5. parhaaksi frisbeegolfradaksi sekä Junior tourin eriyttäminen omaksi kiertueeksi. Lisäksi tältä vuodelta mieleen on jäänyt lähes 200 pelaajan PowerPutt Ladies Open -kilpailu, Sinnan ja Annemarin podiumsijoitukset junioreiden ja amatöörien MM-kilpailuissa, Niklas Anttilan huikea USDGC-kisa ja European Openin 15 000 katsojaa. Ensi vuoden alussa saamme jännittää Urheilugaalassa sekä Henna Blomroosin Vuoden urheilija- ja Heinolan LDG:n vuoden urheiluseura -sijoituksia.

Oikein hyvää ja menestyksekästä uutta vuotta kaikille frisbeegolffareille ja kiitos tästä vuodesta!

-Laura 

Laura Heikkilä pitää kättään frisbeegolfkorin päällä ja nauraa.