Väinö Mäkelän kausi on ollut haasteita täynnä, mutta matkalle on mahtunut myös huippuonnistumisia

Teksti: Markus Viljanen

Väinö Mäkelän kuluva kausi on ollut pitkä ja vaihteikas. Kilpailukausi alkoi Yhdysvalloista Texasista jo maaliskuussa ja nyt takana on jo 12 koitosta jenkkiradoilla sekä päälle kuusi kilpailua Suomessa ja Euroopassa.

Kauden alku ei ollut kevättalvella sitä, mitä Mäkelä olisi halunnut. Monenlaiset muutokset ja sattumat ajoivat kisakunnon kehnompaan suuntaan, mistä osoituksena olivat muun muassa Champions Cupin 51. sija ja Jonesboro Openin 43. sija.

“Halusin tehdä selviä muutoksia heitossani ja treenasin talven aikana paljon heittopituutta, jotta saisin sitä lisää. Siinä sitten pituuden kustannuksella tarkkuus kärsi jonkin verran. Putissa oli myös hakemista, eikä siihen voinut luottaa parhaalla mahdollisella tavalla. Pakka oli tuossa vaiheessa vielä käytännössä ihan levällään”, Mäkelä taustoittaa.

“Kävin myös nielurisaleikkauksessa ja minulla oli ollut lisäksi yksityiselämän puolella haastavampia aikoja, mitä vaikuttivat nekin osaltaan tekemiseen. En toisaalta halua myöskään piiloutua erilaisten syiden taakse, vaan näkisin, etten vain ollut aivan valmis alkukauden koitoksiin”.

Kaiken päälle huhtikuun alussa Music City Openissa Mäkelän nilkka koki kovia.

“Heitin siinä aika ison heiton, jonka jälkeen laskeuduin normaalisti, mutta astuin sen jälkeen sivuun ja nilkkani nyrjähti. Nilkka kuvattiin ja löytyi lievä nivelsidevamma. Jouduin tuolloin keskeyttämään ja sen jälkeen pari seuraavaakin kisaa meni osin toipuessa, enkä saanut itsestäni parasta irti”.

Kaivattu onnistuminen loi uskoa

Huhti-toukokuun vaihteessa näkyi kuitenkin valoa tunnelin päässä, kun erittäin haastavissa olosuhteissa pelattu Dynamic Discs Open toi upeasti jaetun kolmannen sijan. Mäkelä toteaa kolmossijan olleen siihen paikkaan erittäin kaivattu onnistuminen.

“Olin alkanut aavistuksen epäilemään ja kyseenalaistamaan, että pystynkö nousemaan vielä siitä heikosta alkukaudesta. Se kisa osoitti, että pystyn taistelemaan parhaiden kanssa ja kuulun sinne. Pitää vain antaa itselleen aikaa ja luottaa siihen, että se monen vuoden työ kantaa”, Mäkelä toteaa.

Kesä vierähti Suomen ratojen lisäksi Ruotsissa ja Norjassa. Sula Open toi Norjasta viidennen sijan, Järva Open Ruotsista yhdeksännen sijan, Oulun Pro Tour kuudennen sijan ja SM-kisat myös kuudennen sijan. Varsin kelvollista, muttei kuitenkaan häikäisevää.

“Kesä meni vähän samalla tutulla teemalla. Sellaista vähän vaisua, enkä saanut peliä oikein missään kohtaa käyntiin. Draivihaastavuudet jatkuivat, eikä parasta varmuutta ollut. Olin lopulta ihan hyvillä sijoituksilla, mutta en ollut tyytyväinen ja parannettavaa jäi. Sula Openin jälkeen sain muutamia oivalluksia heitossa ja sitten sainkin European Openista kuudennen sijan, mikä on paras major-sijoitukseni. Siitä sai paljon itseluottamusta.”

Mäkelä hymyilee caddiensa takana, taustalla koivujen runkoja.

Väinö Mäkelä sijoittui frisbeegolfin SM-kisoissa Turun Lausteella kuudenneksi.

Loppukausi Yhdysvalloissa

Sittemmin Mäkelä on palannut loppukauden ajaksi takaisin Yhdysvaltoihin ja vaikka tulokset ovatkin vaihdelleet, on käyrä ollut nousujohteinen.

“Nyt tuntuma on hyvä. Elokuussa 11. sija Des Moines Challengesta oli kiitettävä suoritus ja MM-kisoista tuli 14. sija, mikä oli myös hyvä suoritus. Heitto tuntuu nyt hyvältä ja olen oma itseni myös puttigreenillä.”

Mäkelä saa elää parhaillaan unelmaansa. Nuorempana koetut haaveet ammattilaisuudesta ovat tulleet toteen ja viikkorytmi koostuu harjoittelusta ja matkustamisesta kisasta toiseen. Ammattilaisen arki on sitä, mitä on tavoiteltu, mutta sekin vaatii ajoittain veronsa. Visio tulevasta on kuitenkin kirkas ja tavoiteltavaa riittää.

“Matkustamisessa on myös omat haasteensa. Välillä ei ole aikaa palautua tarpeeksi, mutta siihen voi yrittää vaikuttaa paremmalla suunnittelulla. Tässä saa myös hyvää oppia koko ajan. Samalla saan jakaa kokemuksia hyvien ystävien kanssa ja haastaa itseäni näitä maailman parhaita vastaan. Olen saavuttanut yhden osan unelmaa, mutta nyt jatketaan vielä siitä eteenpäin”.

“Isot unelmat ovat jenkkikisojen voitoissa. Olen asettanut tiettyjä välitavoitteita, mihin haluan päästä. Ne ruokkivat tekemistä ja isomman kuvan tavoitetta”.

Haastattelu on tehty ennen 22.-25. syyskuuta pelattua Maple Hill Openia. Mäkelä saavutti Maple Hillissä hienosti 6. sijan. Seuraava tavoite on 6. lokakuuta alkavassa USDGC:ssä, mikä on kauden neljäs major-kilpailu.

 

Muokattu 5.10. kuvaotsikkoa.