Niklas Anttila hakee menestyksekkäälle kaudelleen lisää kokemuksia pitkällä kiertueella Yhdysvalloissa

Teksti: Markus Viljanen

Niklas Anttila voitti Turussa pelatuissa avointen luokkien SM-kilpailussa Suomen mestaruuden. Kuva: Petri Anttiroiko

 

Niklas Anttilan kuluva kausi on ollut erittäin menestyksekäs. Heinäkuussa hän sijoittui European Openissa neljänneksi, ollen paras eurooppalainen. Tästä vain viikko myöhemmin hän otti voiton Virossa Estonian Openissa.

Yksi tuoreimmista kohokohdista tuli elokuun alussa, kun Anttila voitti jo uransa toisen Suomen mestaruuden. Anttila nappasi mestaruuden nimiinsä lopulta kahden heiton erolla monen ennakkosuosikin taustalta hopealle nousseeseen Teemu Lampaiseen. Pronssille itsensä pelasi Daniel Davidsson.

Lähdin SM-kisoihin varmaankin pienimuotoisena ennakkosuosikkina, kun peli oli kulkenut kesän aikana hyvin niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Sain pelattua ehjän kisan, ja napattua voiton sitä kautta”, Anttila toteaa.

Olosuhteet olivat kilpailun aikana vaihtelevat ja pelaajat saivat laittaa kaiken osaamisensa kehiin niin tuulisen kuin sateisenkin sään vaihdellessa. Anttila lähti finaalipäivään neljän heiton johdossa ja uskoi vakaasti mahdollisuuksiinsa.

Minulla oli todella luottavainen olo. Olen yleensä parhaimmillaan juuri päätöspäivänä. Päätöskierroksen alku oli aika vaikea, mutta loppua kohti alkoi heitto lämmetä. Se päivä oli Teemulle [Lampainen] ensimmäinen isomman kisan kärkikorttiesiintyminen, ja hän pelasi siihen nähden todella hyvin”, Anttila totesi.

20-vuotias Anttila voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa vuonna 2020 ja vuonna 2021 hän juhli Euroopan mestaruutta. Menestyskulku on ollut vakuuttavaa, mikä yleensä lisää myös suuren yleisön odotuksia.

Toinen Suomen mestaruus todistaa, ainakin itselleni, ettei se ensimmäinen tullut vahingossa. Olen tehnyt asioita oikein ja ansaitsin voiton. Uskoisin, että ulkopuolelta tulee jo enemmän painetta ja odotuksia, mutta pyrin sulkemaan ne pois mielestäni ja keskityn omaan suorittamiseeni”.

Vuonna 2020 olin vielä aivan eri pelaaja, enkä ollut voittanut paljoakaan. Se oli läpimurtokauteni ja olen sittemmin vakiinnuttanut enemmän asemiani kärjen tuntumassa”, Anttila sanoo.

Anttila lähikuvassa kädessään sininen kiekko.

Anttila sijoittui toiseksi Prodigy Disc Pro Tourin Helsingin osakilpailussa 6.-8.5.

 

Monen kuukauden kiertue Yhdysvalloissa

Anttila on parhaillaan Yhdysvalloissa useamman kuukauden kestävällä kilpailumatkalla. Kyseessä on toinen visiitti rapakon taakse, joten nyt hän tietää jo paremmin, mihin soppaan on lusikkansa laittanut.

Ensimmäistä kertaa Anttila kävi Pohjois-Amerikan mantereella maalis-huhtikuussa ja tuolloin tilille kertyi yhteensä viisi kilpailua. Sijoitukset olivat vaihtelevia, mutta onnistumisiakin osui kohdalle. Paras sijoitus oli Champions Cupin 13. sija, josta kilahti tilille kahisevaa 2050 dollarin verran.

Se oli mielestäni ensimmäiseksi kerraksi onnistunut reissu. Sain pelattua pari ok sijoitusta ja sain oppia siitä, millaista siellä on pelata. Aika samaa frisbeegolfia siellä pelattiin kuin Suomessakin, mutta siellä on totta kai niin laaja kattaus hyviä pelaajia, että hyvää sijoitusta ei saa mitenkään tehtyä vahingossa. Väylät olivat keskimäärin pitempiä ja radat haastavampia, mutta se kuuluu asiaan”, Anttila kuvailee.

Käynnissä oleva Yhdysvaltain-matka alkoi 16. sijalla Des Moines Challengessa. Elo-syyskuun taitteessa edessä on ehkäpä frisbeegolfin suurin ja arvostetuin kilpailu – MM-kisat. Tänä vuonna Kansasin Emporiassa pelattava, peräti viisikierroksinen turnaus on kilpailu, jonka voitosta moni unelmoi.

Tulossa on MM-kisojen lisäksi monia muitakin kilpailuja, kuten esimerkiksi USDGC. Lisäksi Disc Golf Pro Tourin finaalit, jos vain saan pelattua paikan sinne. Kyllä tässä tekemistä riittää. Tarkoitus on olla reissussa aina lokakuun puoliväliin saakka.”