Suomi ja Kanada pelasivat tasan pronssiottelussa – Kanada vei mitalin uusintapelissä

Suomen joukkueen kisataival sai jännittävän loppuhuipennuksen pronssiottelussa Kanadaa vastaan. Pronssimitali karkasi Suomelta tasapelin jälkeen uusintapelissä.

Suomen frisbeegolfin maajoukkue Disc Golf Team Finland selvitti tiensä joukkuefrisbeegolfin MM-kisojen mitalipeleihin perjantaina. Suomen joukkue voitti perjantaiaamupäivän puolivälieräottelussa USA:n lukemin 5-3 ja eteni semifinaaliin, jossa vastassa oli Tsekki. Tsekki onnistui haastamaan puolustavaa mestaria sekä parigolfissa että yksilöpeleissä, ja pelit päättyivät kutkuttavaan tasatilanteeseen. Voittaja ratkaistiin uusinnalla (sudden death), ja jännitysnäytelmä päättyi Suomen joukkueen kannalta harmillisesti Tsekin voittoon ensimmäisellä väylällä. Tsekin joukkue eteni näin kultaotteluun Viroa vastaan ja Disc Golf Team Finland puolestaan pronssiotteluun Kanadaa vastaan. Viron joukkue voitti vastassaan olleen Kanadan selvin lukemin 7-8 perjantai-iltapäivällä alkaneessa pelissä, ja eteni täten kultaotteluun Tsekkiä vastaan.

Suomi ja Kanada pelasivat tasaväkisesti 

Taistelu joukkuefrisbeegolfin MM-pronssista käytiin 18-väyläisellä radalla reikäpelinä. Suomen aikaa klo 14 alkaneet paripelit ja yksilöpeliottelut mittelöitiin sateisessa säässä. Paripelissä Suomea edustivat Emilia Kallio ja Sami Mäkipörhölä sekä Justine Bitka ja Kristian Kuoksa. Yksilöpeleissä pelasivat Tero Jaatinen ja Samuel Stenman.

Kallio ja Mäkipörhölä pelasivat kaksi ensimmäistä väylää tasan ja veivät kahdesta seuraavasta voiton. 9. väylän ratkettua joukkueet olivat tasapisteissä. Seuraavat kolme väylää menivät Suomen kannalta hieman heikommin ja Kanada pääsi kahden pisteen johtoasemaan. Suomalaiset kirivät viimeisillä väylillä, mutta vastustajien saadessa vielä yhden väylävoiton ottelu päättyi Kanadan hyväksi lukemin 5-4.

Bitka ja Kuoksa aloittivat vahvasti voittaen kahdella väylällä (1. ja 3. väylä) ja pelaten tasan toisella ja neljännellä väylällä. Vastustajakaksikko voitti seuraavat kaksi väylää, jonka jälkeen pelattiin jälleen tasan. Ottelu huipentui 15. väylälle, jonka ratkettua molemmilla joukkueilla oli kerättynä viisi väylävoittoa. Ottelu ratkesi 16. väylällä Suomen voittoon, ja täten lopputulokseen 6-5 Suomen hyväksi. 

Stenmanin haastaja aloitti pelin kahdella väylävoitolla, jonka jälkeen pelattiin tasatulos. Kanadalainen voitti seuraavan väylän ja Stenman puolestaan viidennen väylän. Tämän jälkeen tasapelit ja kanadalaisen voitot vaihtelivat. Peli päättyi 13. väylällä kanadalaisen voittoon, koska suomalaisella ei ollut enää mahdollisuutta voittaa ottelua tai päästä tasoihin haastajansa kanssa.

Jaatinen hävisi ensimmäisen väylän, mutta hankki tämän jälkeen useita väylävoittoja. 9. väylän ratkettua tilanne oli jo 5-2 Jaatisen hyväksi. Molemmat pelaajat voittivat tämän jälkeen kaksi väylää, ja ottelu päättyi täten lukemiin 7-4 ja Jaatisen voittoon. 

Suomi ja Kanada pelasivat hyvin tasaväkisesti sekä parigolfissa että yksilöotteluissa, ja ottelutulokset olivat lopulta tasan Suomen voittaessa yhden parigolfin ja yksilöpelin ja Kanadan viedessä samoin yhden voiton parigolfista ja yksilöpelistä. Pronssimitalijoukkueen selvittäminen edellytti täten, perjantai-illan Tsekki-pelin tapaan, uusintaa (sudden death), jossa pelataan kunnes toinen vastustajista voittaa väylän. Vuorossa olivat FPO1-luokan naispelaajat.

Bitka heitti ensimmäisen heiton väylän reunamille pusikon sekaan, kanadalaisen onnistuessa heitossaan hieman paremmin. Bitkan seuraava heitto oli hankalasta heittopaikasta huolimatta hyvä, ja kiekko lensi noin 30 metrin päähän korista. Kanadalainen heitti toisen heittonsa noin 60 metrin päästä korista. Heitto onnistui erinomaisesti ja kiekko lensi lähelle koria. Bitkan kolmas heitto edellytti suoraan koriin heittoa, sillä oletuksena oli että kanadalainen puttaa kiekon kolmannella heitollaan koriin. Bitkan heitto oli kuitenkin liian korkea ja kiekko päätyi korin taakse. Peli ratkesi kanadalaisen heittäessä kiekon kolmannella heitollaan koriin. Jännittävä uusintapeli ratkesi Kanadan voittoon ja pronssimitali karkasi niukimmalla mahdollisella tavalla Suomen joukkueelta. 

Suomen joukkueessa pelasivat Kallion, Mäkipörhölän, Bitkan, Kuoksan, Jaatisen ja Stenmanin lisäksi joukkueen kapteenina toiminut Tapani Aulu, Kirsi Kaikkonen, Heikki Saunanen ja Daniel Davidsson.

Taulukko lauantaina pelanneiden joukkueiden tuloksista.

Ote WTDGC:n tulostaulukosta. Taulukossa lauantaina pelanneiden joukkueiden lopulliset tulokset. Kuva: https://www.wtdgc.sport/m-comp/m-comp-res.html

Viro dominoi kultaottelua

Viro ja Tsekki taistelivat kultamitalista Suomen aikaa klo 14.40 ja klo 15 alkaneissa parigolfeissa ja yksilöpeleissä. Viro dominoi peliä suvereenisti voittamalla sekä paripelit että yksilöpelit, ja ottelut päättyivät lukemiin 8-0.

WFDF:n (World Flying Disc Federation) virallisella, maailmanlaajuisella, rating-listalla Suomen ja Kanadan jälkeen kolmantena kisoihin lähtenyt Viro voitti joukkuefrisbeegolfin MM-kisoissa ensimmäisen mitalinsa. Viro osallistui joukkuefrisbeegolfin MM-kisoihin ensimmäisen kerran 2017 ja toi kotiin tuomisinaan tuolloin neljännen sijan. Seuraavissa MM-kisoissa 2019 Viro hävisi Suomelle semifinaaleissa. Suomi eteni samoissa kisoissa loppuotteluun asti ja voitti MM-kultaa.

Australia onnistui pistesijaottelussaan

Mitalipeleihin yltäneet joukkueet saivat aamupäivän aikaa valmistautua tuleviin otteluihin Saksan ja Australian kilpaillessa sijoista 5-6, USA:n ja Ranskan mittelöidessä sijoista 7-8 sekä Iso-Britannian ja Itävallan kilpaillessa sijoista 9-10. Aamulla kohtasivat myös Espanja ja Latvia (sijat 11-12), Kroatia ja Liettua (sijat 13-14) sekä Kolumbia ja Slovakia (sijat 15-16).

Australia ja Saksa pelasivat tasan ja sijat viisi ja kuusi ratkaistiin lopulta uusinnalla (sudden death), josta Australia vei voiton. USA voitti Ranskan lukemin 6-2 ja sijoittui täten seitsemänneksi. Itävalta voitti Iso-Britannian lukemin 5-3 ja sijoittui täten yhdeksänneksi. Latvia voitti Espanjan reippailla lukemilla 6-2, Liettua vei voiton Kroatiasta suvereenilla pelillä 8-0 ja Kolumbia vei tasatulokseen päättyneiden otteluiden jälkeen (4-4) voiton uusintapelissä Slovakiasta. 

Kuvia ja videoita lauantailta voit katsella Disc Golf Team Finlandin Facebook-sivulla.

Tulokset löydät WTDGC:n sivuilta.