Frisbeegolfin SM Avoin Turussa 4.-7.8.

Frisbeegolfin SM nähdään suorana tv-kanavalla 17

Miehissä monta mestariehdokasta, naisissa odotettavissa kahden kauppa

Viimeiset viisi vuotta Suomen mestaruutta on juhlinut aina eri mies ja nytkin saatetaan taas nähdä uusi kultamitalisti, kun runsaat sata parasta suomalaisheittäjää ottaa mittaa toisistaan nelipäiväisessä koitoksessa LausteenvFrisbeegolfpuistossa Turussa ensi torstaista alkaen.

Toki kahden edellisen vuoden mestarit Väinö Mäkelä (2021) ja Niklas Anttila (2020) osoittivat viikko sitten iskukykynsä major-turnauksiin lukeutuvassa European Openissa Nokialla, missä Anttila jäi niukasti mitalikolmikon ulkopuolellevneljänneksi. Mäkelä puolestaan jakoi kuudennen sijan toisen suomalaisen Jesse Niemisen kanssa, joka samalla ilmoittautuivvarteenotettavaksi SM-kisojen voittajaehdokkaaksi tavoitteenaan kirkastaa kahden vuoden takainen hopeamitalinsa.

Oma sanansa on myös sanottavanaan viime vuonna kakkostilan jakaneilla Daniel Davidssonilla ja Joonatan Hämeellä, joilta niin ikään puuttuu mestaruustitteli. Mukana ovat myös takavuosien kestomenestyjä ja kolme kultaa 2012, 2016 ja 2018 kahminut Leo Piironen sekä kahden mestaruuden (2011 ja 2017) Seppo Paju samoin kuin vuoden 2019 mestari Oskari Vikström.

Pituusheiton mestarit haastajien joukossa

Mielenkiinnolla myös odotetaan, miten korkealle tulosluettelossa Ilkka Tikkala yltää näkemisen arvoisten avausheittojensa saattelemana. Tikkala kunnostautui tasan kuukausi sitten pituusheiton SM-kilpailuissa saavuttamalla kultamitalin ohella uuden Suomessa heitettyjen heittojen ennätyksen 199,10 metriä.

Jos on miesten kisan ennakkoveikkailut kiharaiset, niin samaa ei voi sanoa naisten taistosta, sillä peräti kahdeksan vuotta sama kaksikko Henna Blomroos ja Eveliina Salonen on jakanut kullan ja hopean keskenään. Blomroos voitti ensimmäisen mestaruutensa 2014 Salosen sijoittuessa toiseksi. Kolme seuraavaa vuotta Salonen juhli kultaa Blomroosin peesatessa kakkosena. Viimeiset neljä vuotta Blomroosin on ollut jälleen kuskin paikalla Salosen kuitatessa yhtä monesti hopeaa.

Sama tahti jatkui myös Nokian majorissa, kun Salonen otti maailman ykkösheittäjän, 17-kertaisen yhdysvaltalaisen major-voittajan Paige Piercen vanavedessä hopeaa. Blomroos täydensi suomalaismenestystä nousemalla hänkin palkintopallille kolmanneksi. Olisiko nyt viime vuoden pronssimitalistin Heidi Laineen aika sotkea marssijärjestystä? Heittopituudesta se ei ainakaan jää kiinni, sillä Laine kuittasi pituusheiton Suomen mestaruuden parantaen samalla Suomen ennätystä peräti 45 metriä lukemiin 151,90.

Kilpailujohtaja innoissaan television panostuksesta

Frisbeegolfin SM-kisat järjestetään jo 25. kerran, mutta nykymuotoiseksi nelipäiväiseksi turnaukseksi kilpailu muuttui koko kesän jatkuneesta kilpailusarjasta 2010, jolloin juuri Turku ja Frisbeegolfseura 7k isännöivät tapahtumaa. Toistamiseen Lausteen Frisbeegolfpuistossa kamppailtiin SM-mitaleista 2016 ja nyt on vuorossa jo kolmas kerta, kun 7k hoitaa järjestelyt kilpailujohtaja Ilari Niemipellon valvonnassa.

– Olin jo 2010 mukana ratamestarina, kun Jesse Heinonen puolusti kunnialla edellisen vuoden voittoaan. Se onkin viimeinen kerta, kun joku on pystynyt miesten kisassa kahteen peräkkäiseen mestaruuteen, muisteli Niemipelto, joka toimi seuraavalla kerralla 2016 kilpailujen apulaisjohtajana.

Tv-tuotantoyhtiö Rockway televisioi SM-kisat kokonaisuudessaan ja näyttää päätöspäivän sunnuntain ratkaisut suorana tv- kanavalla 17. Myös aiemmat kierrokset ovat nähtävissä suorana Pulsea.fi -suoratoistopalvelun kautta.

– On hienoa olla taas isäntänä, kun SM-kisoja viedään televisioinninkin osalta korkeammalle tasolle. Odotan innolla Rockwayn monikameratoteutusta, jota ryydittävät runsaat haastattelut, iloitsi Niemipelto jo etukäteen.

Avauspäivänä ainakin turkulaisten katseet kohdistuvat oman seuran Niilo Hongistoon ja Severi Saviniemeen, joka on niin ikään 7k:n kasvatti, vaikka onkin sittemmin vaihtanut seuraa. Nähtäväksi jää, pystyykö kaksikko hyödyntämään kotikenttäetua samassa ryhmässä aloittavia toissavuoden mestaria Anttilaa ja viime vuoden hopeamitalistia Davidssonia vastaan.

– Ratamme on rakennettu jo 2007, jolloin ei osattu uneksiakaan nykyisestä suosiosta ja mahdollisesta yleisöstä. Näin ollen kisamme on maksullinen, jotta voimme hieman kontrolloida väkimääriä. Lippujen hinnat ovat kuitenkin maltillisesti 6-11 euroa päivässä kategoriasta riippuen. Hintaan sisältyvät parkkipaikka Kauppakeskus Skanssin läntisessä parkkitalossa sekä
bussikuljetus kisapaikalle ja takaisin, valaisi kilpailujohtaja Niemipelto käytännön järjestelyjä.

Teksti: Jukka Suomela