Sekaparifrisbeegolfin uudet Suomen mestarit kruunattiin Valkeakoskella

Sekaparifrisbeegolfin SM-kilpailut järjestettiin 18.-19.6.2022 Valkeakoskella, Korkeakankaan frisbeegolfradalla. Kilpailuiden järjestävä seura oli Valkeakoski Disc Golf. Mestaruudet ratkottiin yhteensä kolmessa eri luokassa: Pro Open (MPO), Pro Master 40+ (MP40) ja Pro Master 50+ (MP50).

Sekaparifrisbeegolfissa parin muodostavat mixed-luokassa ja naisten luokassa kilpailevat pelaajat. Kaikki parit pelasivat viikonlopun aikana yhteensä kolme kierrosta erilaisilla pelimuodoilla. Avoimessa luokassa pelattiin avauspäivänä lauantaina kaksi kilpailukierrosta ja päätöspäivänä sunnuntaina yksi kierros. MP40- ja MP50-luokissa pelattiin lauantaina yksi ja sunnuntaina kaksi kierrosta.

Kuva: SFL / Jarno Mäkinen

Väisänen ja Kivioja avoimen luokan mestareiksi

Avauspäivän jälkeen avoimen luokan kärkipaikkaa pitivät hallussaan Tinja Väisänen (Dark Flight Disc Golf) ja Tuukka Kivioja (Tomoottajat Disc Golf). Heidi Laine (Lahden Frisbee Club) ja Sasu Rökman (Hämeenlinnan Discaajat) sekä Iitu Jääskeläinen (Tampereen frisbeeseura) ja Leo Piironen (Nummelan frisbeeseura) jakoivat kilpailun kakkossijaa kahden heiton päässä johtoparista.

Sunnuntain finaalikierroksella Väisänen ja Kivioja pitivät pintansa. Kaksikko vastasi päivän parhaasta kierrostuloksesta 52 heittoa (-7), ja karkasi näin Suomen mestaruuteen yhteistuloksella 182 heittoa (+5). Laine ja Rökman ottivat SM-hopeaa yhteistuloksella 185 heittoa (+8). Kilpailu mitalisijoituksista oli tiukkaa: jaetulle pronssisijalle sijoittuivat Jääskeläinen ja Piironen sekä nelossijalta nousua tehnyt Tampereen frisbeeseuran pari Noora Siikala ja Toni Järvenpää, yhteistuloksella 187 heittoa (+10).

MP40-luokan mestarit selvitettiin ratkaisupelissä

MP40-luokan kilpailua johtivat avauspäivän jälkeen Nina Rajala (Järvenpään Frisbeegolf) ja Riku Tähtinen (Pieksämäen Ohiheittäjät). Niukasti vain yhden heiton päässä kakkossijaa jakoivat Valkeakoski Disc Golfin pari Heidi Helin-Harinen ja Jari Lahtinen sekä Riikka Salmén (Team Hippo) ja Marko Hämäläinen (Hämeenlinnan Discaajat).

Sunnuntai-aamuna pelatulla toisella kierroksella parhaassa vedossa olivat Helin-Harinen ja Lahtinen. Pari nappasi niukasti kokonaiskilpailun kärkipaikan haltuunsa, vain heiton erolla Rajalaan ja Tähtiseen. Kärkiparien takana nähtiin hienoja nousuja: Nummelan frisbeeseuran pari Annemari Lumppio ja Marko Lumppio nousi viidenneltä sijalta kolmanneksi, ja Team Hippoa edustava pari Susanna Lindqvist ja Ville Piippo puolestaan seitsemänneltä sijalta neljänneksi.

Mittelö kärkisijoista jatkui äärimmäisen tasaisena myös finaalikierroksella. Viimeisen väylän jälkeen tilanne kärjessä oli tasan: Helin-Harinen ja Lahtinen sekä Rajala & Tähtinen pelasivat kumpikin yhteistuloksen 195 heittoa (+18). Tasatuloksessa Suomen mestaruuden kohtalo päädyttiin selvittämään sudden death -ratkaisupelillä. Tilanne ratkesi lopulta neljännellä jatkoväylällä Helin-Harisen ja Lahtisen eduksi. Helin-Harinen ja Lahtinen kruunattiin näin Suomen mestareiksi, Rajala ja Tähtinen nappasivat SM-hopeaa. SM-pronssille sijoittuivat tiukassa kilpailussa Lindqvist ja Piippo yhteistuloksella 206 heittoa (+29).

Kaikkonen ja Louhi MP50-luokan voittoon

Myös MP50-luokassa SM-palkintosijoista käytiin tasaista kamppailua. Lauantain jälkeen ykköspaikkaa pitivät hallussaan Talin Tallaajia edustavat Kristiina Sylman ja Tommi Nyberg. Lohjan Liitokiekkoilijoiden pari Kirsi Kaikkonen ja Janne Louhi oli toisena ja Joroisten Urheilijoiden Taina Ylelä ja Maco Moilanen kolmantena.

Sunnuntain aamukierros muutti asetelmia kärkikolmikossa. Kaikkonen ja Louhi ottivat niukasti kärkitilan haltuunsa, vain heiton erolla Sylmaniin ja Nybergiin. Ylelä ja Moilanen pitivät kolmossijansa, mutta Mikke Haaranen (Wirmo DiscGolf Mynämäki) ja Heidi Bergroth (Salon Frisbeegolf) nousivat vain heiton päähän.

Finaalikierroksella kärkikolmikko piti kuitenkin pintansa. Kaikkonen ja Louhi heittivät mestareiksi yhteistuloksella 192 heittoa (+15). Sylman ja Nyberg sijoittuivat SM-hopealle tuloksella 195 heittoa (+18) ja Ylelä & Moilanen pronssille tuloksella 209 heittoa (+32). Kaikkonen on voittanut sekaparifrisbeegolfin SM-kultaa MP50-luokassa myös vuosina 2019 ja 2021, tuolloin parinaan Heikki Savolainen.