SFL:n uusi palvelu: Junnufriba.fi – materiaalipankki frisbeegolfharjoitusten pitäjille

SFL tukee frisbeegolfharjoitusten pitäjiä tänään julkaistulla materiaalipankilla. Junnufriba.fi -sivusto sisältää monipuolisia pelejä ja harjoitteita, joita voi hyödyntää etenkin lasten ja nuorten ohjaamisessa niin seuroissa, liikuntatunneilla kuin kerhoissa. Materiaalipankkia päivitetään ja kasvatetaan jatkuvasti.

Sinisellä otsikko junnufriba.fi, alla nuori poika, joka on juuri heittänyt kiekon käsistään. Vasemmassa alakulmassa liiton logo. Taustalla poutapilviä.

Junnufriba.fi -sivusto tarjoaa monipuolisesti työkaluja frisbeegolfharjoitusten pitäjille. Kuva: junnufriba.fi

 

Suomen frisbeegolfliitto on koonnut viime syksystä lähtien monipuolista materiaalipankkia erilaisista peleistä ja harjoitteista frisbeegolfharjoitusten pitäjille. Materiaalipankki on nyt julkaistu ja se löytyy osoitteesta junnufriba.fi . Sivuston tarkoituksena on tukea lasten ja nuorten ohjaamista niin seuroissa, liikuntatunneilla kuin kerhoissa. 

– Junioreiden määrä on kasvanut seuroissa valtavasti, ja kasvaa edelleen. Liitto haluaa tukea materiaalipankilla seuroja junioritoiminnan järjestämisessä ja junioreiden ohjaamisessa, toteaa liiton toiminnanjohtaja Tapani Aulu

Junnufriba.fi -sivuston on perustanut liiton hallituksessa ja Jyväskylän Liitokiekkoilijoissa vaikuttava liikuntatieteiden tohtori Jouni Kallio. Materiaalipankin kokoaminen sai alkunsa viime vuonna JyLin junioriharjoitusten alettua:

– Minulla on kolme lasta, joista esikoinen sai minut aikoinaan lajin pariin ja kuopus puolestaan seura-aktiiviksi kun hän rupesi käymään frisbeegolfharkoissa. Kun aloin vetämään harkkoja, olisin hakenut mielelläni kirjastosta materiaalia junioriharkkojen suunnitteluun. Tiesin, että kirjallisuutta ei ole, joten etsin tietoa netistä. Materiaalia ei löytynyt sieltäkään, joten totesin että harjoituksia pitää keksiä itse. Innostuin aiheesta valtavasti kun totesin, että edessä on tyhjä taulu, jota voi lähteä maalaamaan, muistelee Kallio. 

Kallio perusti wordpressiin ilmaisen alustan ja keräsi viime syksyyn mennessä alustalle 10-15 peliä ja harjoitetta. Kallio valittiin viime vuoden Liitopäivillä liiton hallitukseen ja materiaalipankin kehittäminen on jatkunut siitä lähtien yhteistyössä liiton työntekijöiden ja hallituksen kanssa. 

– Liitossa on huomattu tarve junioritoiminnan kehittämiseen parin viime vuoden aikana. Junnufriba-sivusto vastaa yhdessä uudistetun, junioreiden ohjaamiseen keskittyvän Ohjaaja 1 -koulutuksen kanssa tähän tarpeeseen. Junnufriba.fi on kehittyvä palvelu, jonne kerätään kaikkialta hyviä harjoitteita ja parasta käytännön tietoa, joten jos sinulla on ehdotuksia hyviksi lisäyksiksi, ota yhteyttä, rohkaisee Aulu. 

Kuusi eri peliä, joista jokaisesta kuva ja alla pelin nimi.

Junnufriba.fi -sivuston lähes kaksikymmentä erilaista peliä ja leikkiä löytyvät harkkapankista. Kuva: junnufriba.fi

Tekniikkaa ja monipuolista liikkumista leikin varjolla

Junnufriba-sivuston materiaalipankki eli harkkapankki koostuu tekniikkaan liittyvistä harjoitteista, oheisharjoitteista sekä erilaisista peleistä ja leikeistä. Sivustolta löytyy myös valmiit 90 minuutin ja 60 minuutin esimerkkiharjoitukset, joita on helppo muokata aina tarpeen mukaan. Frisbeegolfharjoitusten pitäjät hyötyvät myös sivustolle kootuista vinkeistä liittyen esimerkiksi harjoituspaikan valintaan ja harjoitusvälineisiin.  

Kallion mukaan materiaalipankki tarjoaa työkaluja sekä frisbeegolfin ohjaamiseen että ylipäänsä lasten ja nuorten kokonaisvaltaisen liikkumisen edistämiseen:

– Jos haluaa kehittyä huipuksi, tarvitaan muitakin taitoja kuin draivin heittämistä. Meillä on erilaisia lämmittelypelejä, joihin sisältyy esimerkiksi puttaamista mutta samalla kun käydään hakemassa kiekkoja juostaan etuperin ja takaperin, tehdään matkalla kuperkeikkoja, tehdään ristiaskeleita. Leikin varjolla voidaan edistää sitä samaa motorista kehittämistä mitä tapahtuu muissakin liikuntalajeissa.

Esimerkkiharjoitusten koonnissa on kiinnitetty huomiota myös siihen, että saadaan aikaiseksi mahdollisimman paljon toistoja ilman, että lapset joutuvat jonottamaan jatkuvasti harjoituksissa. 

– Miten saadaan toistoja, se on tosi tärkeä asia minulle. Mielestäni niitä toistoja ei saada siten, että mennään kaikki radalle ja junnut jonottavat tiimatolle ja jokainen pääsee heittämään kolme kertaa ja harkat päättyvät. Sen takia ollaan pääosin hiekkakentällä, tehdään monipuolisia harjoitteita jotka pidetään pienten haasteiden ja pelien avulla mielenkiintoisina, kuvailee Kallio. 

90 minuutin esimerkkiharjoitus laatikossa, joka sisältää eri osiot ja niihin käytettävän ajan.

Esimerkki 90 minuutin harjoituksesta. Kuva: junnufriba.fi

Harjoituksiin mukaan tietoiskuja

Junnufriba.fi -sivusto ei koostu pelkästään tekniikkaharjoitteista ja motorisista harjoitteista sekä peleistä vaan sivustolle on koottu vinkkejä myös erilaisten tietoiskujen pitämiseen esimerkiksi jokaisen harjoituskerran alussa. Erilaisia lajiin liittyviä vinkkejä voi käydä läpi samalla kun lapset venyttelevät ja verryttelevät.

– JyLin harkkamallissa meillä on joka harkkojen alussa viiden minuutin tietoisku. Tietoiskussa voidaan käsitellä esimerkiksi sääntöasioita tai välineitä, mutta isona asiana siellä on mukana myös fribaspirit eli kaikkien kannustaminen ja hyvä käyttäytyminen sekä kiekkojen varastamiseen ja löytökiekkojen palauttamiseen liittyviä asioita, kertaa Kallio.  

Harjoitteita koululiikuntaan ja kerhoihin

Junnufriba.fi -sivustolla halutaan tukea etenkin liiton jäsenseuroja, mutta sivusto on suunnattu myös koulujen liikunnanopettajien ja kerho-ohjaajien käyttöön. 

– Friba on älyttömän hyvä koululiikuntalaji. Jos koululla on kaksi kannettavaa koria ja kiekkoja, niillä pystyy pitämään monipuoliset tunnit. Suurin osa junnufriba-sivuston harjoitteista soveltuu erinomaisesti liikuntatunneille, toteaa Kallio. 

Junnufriba-sivusto keskittyy alkeis- ja alkeiskilpatason treenaamiseen. Kilpatason urheilijoiksi haluavia liitto tukee yläkoululeirityksellä sekä junioriakatemialla. Sekä Aulu että Kallio näkevät tärkeänä junioreiden liikkumisen ja motoriikan tukemisen ja kehittämisen. 

– Materiaalipankin pelien ja harjoitteiden ideana on se, että fribaharkoissa voidaan touhuta kiekon kanssa ja tehdä siinä samalla erilaisia, motoriikkaa ja liikunnallisuutta tukevia harjoitteita. Haluamme tukea junioreiden monipuolisempaa treenaamista ja monipuolisempaa osaamista, pohtivat Kallio ja Aulu. 

 

Kuuntele Ykkösrinki -frisbeegolfpodcastin 30.5. julkaistua haastattelua, jossa junnufriba.fi -sivusta ja frisbeegolfin junioritoiminnasta keskustelevat podcastin juontajat Timo Pölkki ja Toni Syrjänen yhdessä vieraansa Jouni Kallion kanssa:

Spotify: https://open.spotify.com/episode/6DZXoIfRrfY3280uQy1wQW?si=1404849c222940b0

YouTube: Ykkösringissä #5 – Jouni Kallio (Suomen Frisbeegolfliitto) – YouTube