Turvallisen seuratoiminnan webinaarissa pureuduttiin epäasiallisen käytöksen ennaltaehkäisyyn ja siihen puuttumiseen

Turvallinen seuratoiminta -webinaarissa 5.11. käsiteltiin epäasiallisen käytöksen, kiusaamisen ja häirinnän ennaltaehkäisyä sekä näihin tapauksiin puuttumista urheilun ja liikunnan kentällä. Turvallisen liikunta- ja urheiluympäristön merkitystä käsiteltiin tilaisuuden paneelikeskustelussa, jossa oli läsnä SFL:n toiminnanjohtaja Tapani Aulu.

Webinaarin panelistit istuvat pienten pöytien äärellä ja haastattelijat seisovat.

https://www.olympiakomitea.fi/2021/11/09/turvallisen-seuratoiminnan-webinaarissa-pureuduttiin-epaasiallisen-kaytoksen-ennaltaehkaisyyn-ja-siihen-puuttumiseen

 

Turvallinen seuratoiminta -webinaarissa 5.11. käsiteltiin epäasiallisen käytöksen, kiusaamisen ja häirinnän ennaltaehkäisyä sekä näihin tapauksiin puuttumista urheilun ja liikunnan kentällä. Turvallisen liikunta- ja urheiluympäristön merkitystä käsiteltiin tilaisuuden paneelikeskustelussa. Paneelikeskustelussa oli mukana SFL:n toiminnanjohtaja Tapani Aulu.

Turvallisen toimintaympäristön edistäminen on koko urheiluyhteisön yhteinen tehtävä. Nykyisin lentopalloseura Salpiksen valmennuspäällikkönä toimiva, entinen ammattilentopalloilija, Anna Vahe korosti puheenvuorossaan valmennuksen läpinäkyvyyden merkitystä.  

– Valmentajien kouluttaminen ja heidän osaamisensa varmistaminen on ensisijaisen tärkeää. Valmentajilla tulee olla ymmärrys siitä, että valmennettaessa johdetaan ihmistä – ei vain urheilijaa ja tämän suorituksia, Vahe totesi.

Vahen mukaan on tärkeää, että valmentajille on tarjolla tukea ja keskusteluapua.

– Työ- ja toimintakenttä on ajoittain hyvin stressaava. Valmentajille tulee tarjota tukea, jotta stressiä ja tuntemuksia voi purkaa oikealla tavalla, eikä esimerkiksi urheilijoihin.

Myös frisbeegolfliiton toiminnanjohtaja Tapani Aulu painotti vastuullisen valmentamisen merkitystä lajiliiton toiminnassa.

– Vastuullisen valmentajan verkkokurssi on otettu vahvasti mukaan toimintaamme yhteisten linjojen edistämiseksi. Haluamme eri toimin pitää turvallisen toimintaympäristön merkitystä esillä koko toiminnassamme. Se, että nostamme epäkohtia esiin ja otamme näihin kantaa, on nähty todella hyvänä.

Epäkohtien tunnistaminen mahdollistaa näihin puuttumisen

Kansainvälinen jalkapalloerotuomari Mohammed Al-Emaran mukaan yhdenvertaisuuden edistäminen vaatii epäkohtien tunnistamista. Al-Emara avasi myös omia kokemuksiaan kohtaamastaan rasismista.

– Nuorempana minua kehotettiin olemaan välittämättä epäasiallisesta käytöksestä ja kommenteista. Asioiden ei kuuluisi mennä tällä tavalla. Vähättely on epäasiallisen käytöksen hyväksyntää, eikä se ratkaise epäkohtia, Al-Emara totesi.

Al-Emaran mukaan rasismin eri muotojen tunnistaminen on ensisijaisessa roolissa.

– Rasismi on usein alitajuista, ennakkoluuloja ja asenteita. Kun meille kerrotaan rasismista ja ymmärrämme, mitä se on, osataan tämä myös tunnistaa. Tätä kautta epäasialliseen käyttäytymiseen voidaan puuttua ja pystymme edistämään yhdenvertaisuutta aidosti.

Al-Emara kannustaakin puuttumaan epäkohtiin rohkeasti.

– Urheilun piirissä kynnys puuttua epäasialliseen käytökseen on verrattain korkea. Tämän tulisi ehdottomasti olla matalampi, jotta epäkohtia voidaan muuttaa. Me kaikki urheilun toimijat luomme yhdessä parempaa urheiluympäristöä.

Yhteistyö keskiössä

Vahe, Aulu ja Al-Emara näkevät, että askelia kohti parempaa on otettu. Yksi konkreettinen kehitysaskel on, että asioista puhutaan enemmän ja epäasialliseen käytökseen puututaan herkemmin.

– Asioita ei saa alkaa hyssyttelemään. Mikäli asioista ei puhuta, ei epäasiallista käytöstä tunnisteta. Epäasiallista käytöstä ovat jo esimerkiksi ikävät kommentit tai toisten taitojen vähättely. Tämä on hyvä ymmärtää ja tunnistaa. Tätä olemme halunneet tuoda lajiliittomme toimesta esiin, Aulu summasi.

Lisäksi Frisbeegolfliitossa toimii häirintäyhteyshenkilöitä, joihin urheilijat voivat olla yhteydessä. Aulu näkee, että tällä on pystytty edistämään epäkohtien matalan kynnyksen raportointia.

Myös Vahe korosti lajiliittojen roolia.

– Lajiliitot saatetaan nähdä jossakin määrin pelottavina auktoriteettiasemansa vuoksi. Vastuullisuusasioista vastaavan tahon tulee olla lähellä urheilijoita ja seuroja, jotta vuorovaikutusta eri toimijoiden välillä voidaan edistää, Vahe totesi.

Keskusteluyhteyden lisäksi vaaditaan myös konkreettisia toimia.

– On tärkeää, että asioista puhutaan, mutta kehitystoimia on myös aidosti tehtävä yhdessä turvallisemman toimintaympäristön edistämiseksi. Tämä on jokaisen urheilun parissa toimivan vastuulla, Al-Emara summasi.

Löydät webinaarin kaikki tallenteet/esitysmateriaalit tästä.

Tutustu myös tapahtumasta tehtyyn toiseen uutisjuttuun:

  • Miten puuttua epäasialliseen käytökseen seurassa? Turvallisen seuratoiminnan webinaarissa toimintamallejaan avasivat Espoon Telinetaiturit, FC Honka ja Kouvolan Kouvot. Lue lisää tästä.