Liikuntaleikkaukset peruttiin

Liikunnan valtionbudjettiin palautetaan noin 12 miljoonaa euroa verrattuna hallituksen budjettiesitykseen.

 

Pojat halaavat toisiaan peliasussa, toiset salissa ja toiset jääkiekkokaukalossa.

https://www.olympiakomitea.fi/2021/10/17/liikuntaleikkausten-peruminen-oikein-rahoitukseen-seuraavaksi-vakautta/

 

Liikunnan valtionbudjettiin palautetaan noin 12 miljoonaa euroa verrattuna hallituksen budjettiesitykseen. Hallituksen johtoviisikko ilmoitti perjantaina 15.10., että rahapelituottojen alenemisesta aiheutuvat määrärahaleikkaukset perutaan liikunnan ja urheilun, kuten muidenkin edunsaajatoimintojen osalta. Liikunnan osalta kyseessä on 11,9 miljoonan euron määrärahaleikkauksen pyörtäminen.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori pitää leikkausten perumista myönteisenä.

– Ei ole yhteiskunnallista syytä liikunnan rahoituksen vähentämiseen – päinvastoin, sitä tulisi lisätä toipumiseksi korona-kriisistä. Tässä mielessä tulos oli hyvä. Palautetuilla määrärahoilla pystytään turvaamaan erityisesti liikuntapaikkarakentamista ja kansalaistoimintaa, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuori muistuttaa, että perjantainen päätös ratkaisi liikunnan rahoituksen vain ensi vuoden osalta. Epävarmuutta tulee purkaa pidemmällä aikavälillä. 

– Tulokset liikunnassa ja urheilussa tulevat vuosien työn myötä – oli kyse kansanterveydestä, kansalaistoiminnan elinvoimaisuudesta tai huippu-urheilumenestyksestä. Myös rahoituksessa pitäisi olla useamman vuoden osalta näkymää.

Kuluvalla syyskaudella hallituksen on määrä uudistaa rahapelituotoilla rahoitettujen toimien rahoitusjärjestelmä. Kyse on tiivistetysti siitä, missä määrin eri toiminnot ovat jatkossa riippuvaisia rahapelituotoista: nykyisissä määrin, vähemmän vai ei lainkaan. Mukana uudistustyössä ovat myös eduskuntapuolueet ja niin sanotut edunsaajat. Taustoja ja ratkaisuja on selvitetty jo vuoden alussa. Vapaavuoren terveiset uudistustyöhön ovat selkeät:

– Uuden rahoitusjärjestelmän tulee olla nykyistä vakaampi, ennakoitavampi ja turvata liikunnan rahoituksen riittävä taso pitkällä aikavälillä. 

Aikaa uudistuspäätösten tekemiseen on hallituksen asettaman aikataulun mukaan joulukuuhun saakka. 

– Se on riittävästi tällaiseen työhön. Kunhan neuvottelijat ovat ratkaisuhaluisia, uusi rahoitusjärjestelmä voidaan panna toimeen vielä tällä vaalikaudella, Vapaavuori arvioi.