Niklas Anttila on noussut viidessä vuodessa Suomen huipulle

Niklas Anttilan kehityskaari frisbeegolfissa hakee vertaistaan. 18-vuotias Anttila tarttui kiekkoihin ensimmäistä kertaa vasta viitisen vuotta sitten, mutta sittemmin palkintokaappiin ovat kertyneet jo niin junioreiden kuin aikuistenkin Suomen mestaruudet.

Anttila päätyi aikanaan frisbeegolfväylille kovin perinteiseen tapaan – kokeilumielessä kavereiden kanssa.

“2015 syksyllä heittelin kavereideni kanssa ensimmäisiä kertoja. Seuraavana keväänä heittelyä alkoi kertyä jo enemmänkin. Kanssani aloittaneet kaverit eivät innostuneet niin pitkäksi aikaa ja lopettivat aikaisessa vaiheessa. Treenasin sen jälkeen pitkälti itsekseni, mutta myöhemmin olen toki löytänyt uusiakin heittokavereita.”

Menestystä heti ensimmäisten kisakausien aikana

Vuosi 2017 oli Anttilalle ensimmäinen kunnon kisakausi ja hyviä tuloksia sateli heti. Ensimmäiseksi PDGA-kilpailuksi valikoitui Kivijärvellä huhtikuussa järjestetty Kivijärven Kevätkisa, jossa Anttila voitti junioreiden sarjan. Saman vuoden syksyllä Anttila sijoittui Siilinjärven Pro Tour -osakilpailussa hienosti yhdeksänneksi, vaikka vastassa olivat Suomen kovimmat tekijät.

“Enpäs tuota [Siilinjärveä] enää muistanutkaan. Mennyt varsin hyvin siis jo silloin”, Anttila hymyilee.

Vuoden 2018 aikana Anttila osallistui ensimmäisen kerran avoimen luokan SM-kisoihin,  Tšekin Konopiště Openiin ja napsi kaksi top10-sijoitusta Suomen Pro Tourilla, mutta kauden isoin menestys tuli junioreiden SM-kisoissa Jyväskylässä.

Anttila lähti SM-kisojen päätöspäivään vankassa johdossa, mutta porilainen Samuel Stenman esitti varsin näyttävän kirin nousemalla kuuden heiton takaa tasoihin, pakottaen Anttilan kanssaan sudden deathiin. Nuori kuopiolainen ehti käydä mielessään jo kaikenlaisia skenaarioita, mutta mestaruus ratkesi hänen edukseen heti ensimmäisellä uusintaväylällä.

Niklas Anttila. Kuva: SFL / Mikko Koskinen

“Nuo kisat olivat ensimmäinen kerta, kun olin kunnon johtoasemassa, joten se oli uutta ja erilaista. En muista siinä sinänsä jännittäneeni, mutta tilanne oli niin uusi, että sen piikkiin finaalikierrokseni suoritus varmasti osin meni”, Anttila muistelee.

“Muistan, että olin tappiostani jo aika varma, sillä Samuel ei ollut missannut yhtään puttia sillä kierroksella, mutta sitten kävi vähän huono tuuri, kun hänen puttinsa epäonnistui uusintaväylällä. Hyvältähän se voitto toki tuntui, kun kisoissa oli niin hyvä tasokin. Silloin kärjessä olleet pelaajat menestyvät nykyään Pro Tourilla ja pärjäävät SM-kisoissakin.”

Kansainvälisten tähtien haastamista

2019 oli vuosi, kun Anttila päätti kilpailla ainoastaan avoimessa luokassa.

“Päätin, että siirryn kokonaan avoimeen, että saan vielä enemmän haastetta. Ja hyvinhän se lähti liikkeelle”, Anttila toteaa.

Kesäkuussa pelatty Tyyni-kilpailu houkutteli paikalle Suomen ja Viron parhaimmiston lisäksi myös pohjoisamerikkalaisia ammattilaisia. Anttila ei kuvia kumarrellut, vaan sijoittui kolmanneksi yhdysvaltalaisten Eagle McMahonin ja Erik Oakleyn takana. Eroa kisan voittaneeseen McMahoniin kertyi vain neljä heittoa.

“Se oli vähän outo hetki, enkä tajunnutkaan sitä heti kilpailun päätyttyä. Se oli oikeastaan kauden paras kisa. Kymmenen parhaan joukkoon sijoittuminen tuntui realistiselta, mutten noin korkealle osannut itseäni ennustaa ennen kilpailua.”

Niklas Anttila. Kuva: SFL / Mikko Koskinen

Kolme viikkoa myöhemmin pelattu European Open onnistui myös hyvin. Vaikka 22. sija olikin kilpailusta lopputuloksena, oli Anttila avauskierroksen jälkeen vain kaksi heittoa kärkeä perässä, tasoissa suuresti arvostamansa Paul McBethin kanssa.

“European Open on hienoin kisa, missä olen toistaiseksi heittänyt. Se on kaikkiaan niin iso tapahtumanakin. Harmi, että se peruttiin tältä vuodelta. Olisi ollut mukavaa päästä taas pelaamaan”, Anttila harmittelee.

Läpimurtokausi ja Suomen mestaruus

Kuluva vuosi on ollut Anttilalle täyspotti ja viimeistään se lopullinen läpimurto kansalliselle huipulle. Pro Tour -osakilpailuvoitot Talissa ja Tampereella ja kiertueen kokonaispisteiden toinen sija olivat erittäin vahva näyttö 18-vuotiaan heittäjän osaamisesta.

“Olihan se hieman katkeraa hävitä kauden kokonaiskisa vain yhden pisteen erolla Mäkelän Väinölle, mutta kokonaisuutena kausi meni todella hyvin. Mietin ennen kauden alkua, että yksikin osakilpailuvoitto olisi kova saavutus, mutta niitä tuli sitten enemmänkin.”

Jos Pro Tourilta jäi mitään millään tavoin hampaankoloon, pyyhkiytyi se kaikki elokuun alun SM-kisoissa Sipoossa. 9.8.2020 on päivämäärä, joka jää Anttilalle ikuisesti mieleen. Silloin hän tuuletti rajusti avoimen luokan Suomen mestaruutta tiukan taiston jälkeen.

“Siinä oli paljon tunnetta, kun tuollaisesta voitosta oli haaveillut jo kauan. Olihan se hieno tilanne”, hän kuvailee.

Avoimen luokan SM-kisoissa voittaminen on temppu, joka jää monelta huippuheittäjältäkin saavuttamatta, sillä taso on Suomessa varsin kova ja laaja. Anttilan mestaruus noudatteli tutun oloista kaavaa kahden vuoden takaa, kun hän voitti junioreiden Suomen mestaruuden sudden deathin jälkeen. Myös Sipoossa ratkaisu haettiin uusintaväylältä.

Varsinaisen kilpailun viimeinen väylä oli kutkuttava jännitysnäytelmä.

Niemisen Jesse heitti ensin takaouttiin ja minä seurasin vuorollani perässä. Hänelle jäi sellainen yhdeksän metrin putti ja minulle hieman pitempi. Laitoin ensin oman yritykseni alarautaan, Jesse puolestaan sisään ja lähdimme jatkopeleille”, Anttila kertaa.

Niklas Anttila. Kuva: SFL / Miika Rajala

“Kävelimme avausheittojen jälkeen rantaa pitkin kiekoillemme ja mietin siinä matkalla mielessäni, että olen monesti harjoitellessani mallinnellut tuollaista tilannetta, että seuraava putti olisi tärkeä mestaruusputti. Ajattelin, että se menee sisään, kun olin aiemmalla kierroksella pistänyt samasta kohdasta samanlaisen putin sisään, mutta en tällä kertaa onnistunut.”

Missattu putti ei lopulta riistänyt mestaruutta. Anttila heitti ensimmäisellä uusintaväylällä avausheittonsa aivan korin viereen, Niemisen jäätyä kauemmas. Nieminen ei puttiaan sisään saanut ja Anttila viimeisteli oman birdieputtinsa varmasti.

Niin Nieminen kuin Anttilakin ovat molemmat Kuopion kasvatteja ja kierroksen aikana kuin samasta puusta veistettyjä.

“Olisin osannut iloita myös Jessen puolesta hänen voittaessaan, sillä olemme pelanneet paljon yhdessä, ja hänkin on tavoitellut mestaruutta pitempään. Hän on samanlainen kivi siellä kierroksella kuin minäkin, emme juuri näytä tunteita suuntaan tai toiseen. Juttelen toki jonkin verran muiden kanssa kierroksen aikana, mutta se ei aina välttämättä välity videolle. Pääasiassa pohdin jo, mitä aion tehdä seuraavalla heitolla. “

Ammattilaiskiertue tähtäimessä

Kun Anttilan meriittilistaa katsoo, on vaikea uskoa, että hän on kilpaillut tosissaan vasta viitisen vuotta. Vaikka menestystä on tullut rutkastikin, ovat isoimmat tavoitteet vasta edessä päin.

“Pohjois-Amerikkaan piti lähteä tänä syksynä kokeilemaan, mutta se ei nykytilanteen takia ole mahdollista. Aloitan asepalveluksen tammikuussa, mutta toivottavasti pääsisin ensi vuonna sen jälkeen lähtemään. Toistaiseksi ei ole ollut sopivaa mahdollisuutta reissata, kun esimerkiksi tänä keväänä ylioppilaskirjoitukset olivat samaan aikaan sopivien kisojen kanssa.”

“Olisihan se hienoa päästä Yhdysvaltoihin kokeilemaan kiertue-elämää, mutta on vielä täysin auki, että koska se olisi mahdollista. Juuri nyt minulla ei ole mitään opiskeluja tiedossa, vaan panostan frisbeegolfiin. Asepalvelus hankaloittaa toki harjoittelemista, mutta teen sen, minkä pystyn. Rissala, johon tammikuussa menen, on urheilijamyönteinen, joten se on minulle varmasti sopiva paikka”, Anttila kertoo.

Elokuun lopussa Oskari Vikströmin kanssa parifrisbeegolfin SM-kultaa voittaneella Anttilalla on kilpailukautta jäljellä enää joukkueiden SM-kisat ja Nokia Open. Tämän jälkeen alkavalle harjoitussesongille on jo selvät sävelet.

“Heittomitassa on vielä tekemistä, mutta sillä on pärjännyt Suomen kisoissa vielä aika hyvin. Kämmenheittoa olen treenannut viime aikoina eniten, sillä se on heikkouteni. Nykyään sitä uskaltaa käyttää jo enemmänkin.”

Teksti: Markus Viljanen

KUKA?

Niklas Anttila

  • Syntynyt vuonna 2001
  • Asuu Kuopiossa
  • Avoimen luokan Suomen mestari 2020
  • On voittanut lisäksi junioreiden Suomen mestaruuden 2018 sekä parifrisbeegolfin Suomen mestaruudet 2019 ja 2020.
  • Vuoden 2020 Prodigy Disc Pro Tourin kokonaispisteissä Anttila oli toinen.
  • Valmistui ylioppilaaksi keväällä 2020.