Parifrisbeegolfin SM-kisat käynnistyivät Laukaassa

Laukaassa Peurungan frisbeegolfradalla 29.-30.8.2020 pelattavat parifrisbeegolfin SM-kisat käynnistyivät lauantaina kahden kierroksen voimin. SM-kisat jatkuvat sunnuntaina, jolloin pelataan kilpailun kolmas ja viimeinen kierros.

Parifrisbeegolfin SM-kisoissa heitetään viikonlopun aikana yhteensä kolme kierrosta. Mestaruuksista kilpaillaan viidessä eri luokassa: avoimessa luokassa (MPO), naisten avoimessa (FPO), junioreissa (MJ18), 40-vuotiaissa miehissä (MP40) sekä tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös 40-vuotiaissa naisissa (FP40).

Kesonen ja Pylkki avoimen luokan johdossa avauspäivän jälkeen, Eskelinen ja Laitinen naisten avoimen kärkipaikalla

Tilanne MPO-luokassa on erittäin tasainen, kun lauantain kaksi kierrosta on pelattu. Lauantaipäivän jälkeen johdossa ovat Samu Kesonen (Joen Liitokiekko) ja Sammy Pylkki (Joen Liitokiekko) tuloksella -16. Vain yhden heiton perässä kärkkyvät Sampo Kurvonen (Talin Tallaajat) ja Juho Väisänen (Lohjan Liitokiekkoilijat). Avoimen luokan mestaruuttaan puolustavat Oskari Vikström (Jyväskylän Liitokiekkoilijat) ja Niklas Anttila (Vuorelan Veikot) heittivät ensimmäisellä kierroksella kovan tuloksen -10, mutta toisen kierroksen -4 tiputti kaksikon jaetulle kolmannelle sijalle (-14).

Myös Samuel Hänninen (Talin Tallaajat) ja Tuomas Autio (Ähtärin Urheilijat) ovat avauspäivän jälkeen tuloksessa -14. Lisäksi tuloksessa -12 on kolme paria, joten tilanne on kutkuttava ennen sunnuntain päätöspäivää.

Naisten avoimessa luokassa (FPO) kärkikaksikko on päässyt hieman karkuun muilta. Jenni Eskelinen (Oulun frisbeeseura) ja Maija Laitinen (Rovaniemen Rolffarit) ovat pelanneet kaksi tasaista kierrosta, ja tästä on palkintona kärkisija yhteistuloksella +1. Hallitseva mestaripari Eveliina Salonen (Valkeakoski Disc Golf) – Henna Blomroos (Rauman Frisbee) on toisella sijalla vain heiton verran perässä (+2). Seitsemän heittoa kakkossijaa perässä ovat Justine Bitka (Mikkelin Frisbeegolf) ja Vilma Kivimäki (Sipoon Discstroyers) (+9). Jenni Karppinen (Disc Klupi Kuhmoinen) ja Joen Liitokiekon Henna Rummukainen (+10) ovat aivan lähietäisyydellä pronssisijasta.

Makkonen ja Nivalainen 40-vuotiaiden miesten kärjessä, Kaipio ja Mutikainen niukassa johdossa 40-vuotiaiden naisten luokassa

Taisto SM-mitaleista on MP40-luokassa todella tiukkaa. Lauantain kierrosten jälkeen kärjessä on Joen Liitokiekon kaksikko Mikko MakkonenVille Nivalainen yhteistuloksella -8. Jaetulla kakkossijalla olevat Jouni Huusko (Hämeenlinnan Discaajat) ja Peter Seeck (Valkeakoski Disc Golf) sekä Puska Puttaajien Ville Kolari ja Sami Väisänen ovat vain heiton päässä kärjestä. Tuloksessa -6 on lisäksi kolme paria, joten mitalien kohtalo on vielä täysin auki.

FP40-luokkaa johtavat lauantain jälkeen Mari Kaipio (Puska Puttaajat) ja Soile Mutikainen (Disc Golf Hyvinkää) yhteistuloksella +7. FP50-luokan tuore Suomen mestari Kirsi Kaikkonen (Lohjan Liitokiekkoilijat) ja FP40-luokan SM-hopeamitalisti Anna Elo (Liitokiekkoseura Mustavaris) ovat yhden heiton takamatkalla tuloksessa +8. Annemari Lumppio (Nummelan Frisbeeseura) ja Nina Kiminki (Nummelan frisbeeseura) ovat kolmantena (+13). 

Davidsson ja Koskela tukevassa johdossa junioreissa

Lauantain kierrosten jälkeen MJ18-luokan kärjessä ovat tämän kesän junioreiden Suomen mestari Daniel Davidsson (Tampereen frisbeeseura) sekä Aaro Koskela (Tampereen frisbeeseura). Kaksikko heitti aamun kierroksella kovan tuloksen -8 ja paransi tästä vielä heiton verran toisella kierroksella. Yhteistulos -17 tuo tällä hetkellä viiden heiton kaulan toisena olevaan Ylöjärven Ryhdin pariin Leevi Isotalo – Veeti Väätänen (-12). Isotalon ja Väänäsen peli on ollut varsin tasaista, sillä molemmilla kierroksilla syntyi sama tulos -6.

Kolmannella sijalla ovat Jasper Santanen (Mikkelin Frisbeegolf) ja Nestori Tuhkanen (Mikkelin Frisbeegolf) tuloksella -9. Pari teki komean nousun lauantain toisella kierroksella parantamalla aamupäivän kierroksen tulostaan seitsemällä heitolla. Kärkikolmikon takana on varsin tasaista, sillä jaetulla neljännellä sijalla (-7) on peräti kolme paria.

Teksti: Markus Viljanen

Kilpailun tulospalvelu Disc Golf Metrixissä 


Parifrisbeegolfissa kilpaillaan nimensäkin mukaisesti parina. Kilpailijat kiertävät rataa kahden kisaparin muodostamissa ryhmissä, joissa vastinparit tuomaroivat pelikumppaniensa peliä.

Kilpailussa on käytössä kolme eri pelimuotoa:

”Alternate shot”-pelimuodossa parin pelaajat heittävät vuorotellen. Toinen parista jatkaa aina siitä, mihin parin toisen osapuolen heittämä kiekko on jäänyt.

”Tough shot”-muodossa molemmat parin pelaajat heittävät avausheitot, minkä jälkeen samassa ryhmässä oleva toinen pari määrää, kummalta kiekolta pari jatkaa peliä. Näin jatketaan, kunnes kiekko on korissa.

”Best shot”-muodossa parin molemmat pelaajat niin ikään heittävät molemmat avausheitot, mutta pari saa itse päättää, kumman kiekolta he jatkavat peliä. Näin jatketaan, kunnes kiekko on korissa.

Parifrisbeegolfin SM-kisoissa pelimuodot vaihtelevat kierroksesta riippuen. Kilpailun ensimmäinen kierros pelataan alternate shot -pelitavalla, kun taas toisen ja kolmannen kierroksen aikana vaihtelevat best shot – ja tough shot -pelimuodot.