Seppo Paju piti kärkipaikkansa Turun Pro Tour -kilpailussa

Prodigy Disc Pro Tourin toinen osakilpailu Turussa huipentui kahden miehen katkaisupeliin. Naisten luokassa Salonen vei sittenkin voiton Tattarin edestä.

Suomen frisbeegolfässä Seppo Paju (Frisbeegolfseura 7k) on voittanut kotimaisen frisbeegolfin kärkikiertueen toisen osakilpailun Turun Aninkaisen frisbeegolfradalla. Suomen kansainvälisesti menestynein ja tunnetuin frisbeegolfaaja sai tasoisensa vastuksen seurakaveristaan, vasta 16-vuotiaasta Severi Saviniemestä (7k), joka pystyi kirimään kakkoskierroksella antamansa kahden heiton etumatkan kierrostuloksella -7.

Severi Saviniemi Turun Pro Tourin toisella kierroksella.

Pajulle lauantaina hankkimansa etumatka oli jopa liikaa. Hänen ei ollut aivan välttämätöntä pelata parhaalla tasollaan, mikä näkyi välinpitämättömänä lähipelinä.

“Missasin neljä puttia, mitkä olisi pitänyt laittaa”, Paju kommentoi. “Ilman niitä se olisi ollut tosi hyvä kierros.” Pajun mukaan on hänelle tyypillistä, että selvään johtoon päästyään hän ei osaa kasvattaa etumatkaa kyllin ahnaasti. Silloin hänen ja korin väliin ilmestyy turhia ajatuksia, epävarmuutta. “Kun ei ole ihan täyttä pakkoa, niin niitä ei laita. Kun Severi pääsi tasoihin, niin putit alkoivat taas upota.”

Seppo Paju Turun Pro Tourin toisella kierroksella.

Muuten miehet pelasivat melkolailla tasatahtiin koko kierroksen ajan. Kolmen kierroksen jälkeen Paju ja Saviniemi jakoivat ykkösijan tuloksella 24 alle radan ihannetuloksen, ja ratkaisu siirtyi äkkikuolemapeliin. Ratkaisupelissä nähtiin sekä kylmiä hermoja ja pientä hermoiluakin, sillä toisella katkaisuväylällä kumpikin epäonnistui – Paju hieman epäonnisellakin OB-heitolla ja Saviniemi heikolla lähestymillä ja missatulla putilla. Paju käänsi kilpailun voitokseen vasta kolmannella lisäväylällä upottamalla 11-metrisen birdien-putin Saviniemen paukuteltua yläpantaa omassa birdie-yrityksessään.

Pelaajat oppivat pelaamaan Aninkaisessa

Paju ja Saviniemi ovat toisilleen hyvin tuttuja treenikavereita. Kumpikin edustaa turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta.

“Oli kiva pelata Severiä vastaan tosissaan”, Paju sanoo. “Sen kanssa harkkakierroksilla on aina letkeää ja rentoa, mutta nyt oli tosi hyvä fiilis pelata kunnolla, ja ottaa seuralle kaksoisvoitto.”

Aninkaisen frisbeegolfrata on vielä suhteellisen uusi ja se on hakenut muotoaan jatkuvasti. Pajulle rata on tietenkin tuttu, mutta kierroksia hän on pelannut sielä vain noin tusinan verran, ja vain neljä harjoituskierrosta Pro Tourin kilpailua varten tehdyllä layoutilla. Rata ei suosi erityisen kovakätisiä pelaajia, mutta haastava se silti on.

“Jokaisella pro-luokan kärjessä riittää heittokäsi birdieen kaikilla väylillä”, Paju sanoo. “Pelkäsin ensin, että radasta tulisi liian helppo kilpailua varten, mutta siitä tuli todella nätti ja haastava. Se on Suomen parhaita pro-ratoja.”

Seppo Paju Turun Pro Tourin toisella kierroksella.

Pelaajat olivat kahdessa päivässä selvästi oppineet väistämään Aninkaisen ansat, sillä bogittomia tuloksia sateli jo jonkin verran enemmän kuin perjantaina ja lauantaina. Päivän kuumin bogiton kierros kuului kolmanneksi nousseelle Silver Lättille, joka jäi lopulta vain heiton päähän kärkikaksikosta. Myös Teemu Lampainen (Wirmo DiscGolf Mynämäki) (-9), Jesse Nieminen (Vuorelan Veikot) (-8), Saku Poikonen (Riihimäen Frisbeegolf) (-6) ja Rasmus Tuominen (Jämsän Frisbeegolf) (-6) pelasivat niin sanotusti virheetöntä peliä ilman ainuttakaan punaista täplää tuloskortissa.

Sivuhuomiona mainittakoon, että Nieminen (sijoitus 6.) pelasi ilman bogeja jo toisen kierroksen peräkkäin. Viikonlopun tasaisimman suorittajan palkinto menee – ketään lainkaan yllättämättä – Janne Hirsimäelle (Nummelan frisbeeseura) (6.), jonka unelma bogittomasta kisasta murskaantui vasta sunnuntaina väylällä 13. Vihtiläisen putki kesti peräti 48 väylän ajan.

Vaikka Saviniemi joutui nyt tyytymään kakkostilaan, se riitti nostamaan hänet Prodigy Disc Pro Tourin ykköspaikalle, kun kiertuetta on jäljellä vielä kaksi osakilpailua. Turussa neljänneksi pelannut Niklas Anttila on yhteispisteissä toisena ja Seppo Paju kolmantena.

Salonen nousi Tattarin ohi

Naisten kilpailussa päätöskierroksen idea tiivistyi kahden pelaajan voittokamppailuun. Viron Kristin Tattar ja Eveliina Salonen (Valkeakoski Disc Golf) olivat sunnuntaille lähdettäessä vain heiton päässä toisistaan, kun kolmanneksi jäänyt Henna Blomroos (Rauman Frisbee) oli antanut liikaa liekaa lauantain sadekierroksella.

Henna Blomroos Turun Pro Tourin toisella kierroksella.

Salonen ja Tattar pysyivät koko kierroksen ajan rinnakkain, vaikka kumpikin kamppaili bogien kanssa selvästi enemmän kuin alkukisasta. Lopulta väylä 17 osoittautui käännekohdaksi: Salonen otti par-tuloksen, Tattar tuplabogin. Tämä riitti Saloselle (lopputulos par) voittoon vain yhden heiton turvin Tattarista (+1).

Eveliina Salonen Turun Pro Tourin toisella kierroksella.

Voitto yhden heiton turvin nostaa Salosen myös tourin kokonaiskilpailun kärkeen ohi Blomroosin. Kahden viikon päästä Tampereella jatkuva Prodigy Disc Pro Tour ratkaistaan hyvin suurella todennäköisyydellä Salosen ja Blomroosin välillä. Kolmantena tourin pisteissä oleva Tinja Väisänen (Puska Puttaajat) ei näillä näkymin ole osallistumassa Tampereen-kilpailuun. Myös Kristin Tattar, suomalaiskaksikon vahvin haastaja, jättää Tampereen väliin.

Master-luokissa notkahduksia – pistelasku suosii Piippoa

Pro Master 40-luokassa ei kolmen päivän aikana mantereita juuri liikuteltu. Avauspäivänä kuuden heiton kaulan kuronut Ville Piippo (Team Hippo) piti kuria loppuun saakka, vaikka päätöspäivän -3 raotti takaovea edes kituliaan kurkistusaukon takana tulleille Kalle Savoselle (7k) (-6) ja Marko Hämäläiselle (Hämeenlinnan Discaajat) (-5).

Sunnuntaina Hämäläinen pääsi vain kahden heiton päähän Piiposta, mutta Hämeenlinnan ykköspelaajan kiri ei riittänyt aivan loppuun saakka – Piipon birdiet väylillä 14 ja 16 niittasivat tulokset taululle ja lopulta ero Hämäläiseen oli neljä heittoa. Kalle Savonen jakoi kilpailun kakkostilan.

Marko Hämäläinen Turun Pro Tourin toisella kierroksella.

Turun-voitollaan Piippo nousi Prodigy Disc Pro Tourin kärkeen ohi Hämäläisen. Piippo saa kiittää nousustaan osin myös Savosta. Tourin pistelaskun mukaan voitosta saa 100 pistettä, kakkossijasta 90 ja kolmossijasta 82 pistettä. Sääntöjen mukaan tasatuloksissa myös tourin pisteet jaetaan, joten Turussa kakkossijasta oli tarjolla vain 86 pistettä. Muuten Piippo ja Hämäläinen siis jakaisivat tourin ykköspaikkaa yhdellä voitolla ja yhdellä kakkossijalla, mutta Savosen jakaessa Hämäläisen pistesaaliin, Piippo nousi yksinäiseen johtoon. Tämä voi osoittautua merkittäväksi seikaksi kiertueen lopussa.

Kalle Savonen Turun Pro Tourin toisella kierroksella.

Viisikymppisissä oli samankaltainen tilanne kuin neljäkymppisissä. Marko Rauhan (7k) etumatka oli ennen tätä päivää niin turvallinen, että hän saattoi pelata paineettomasti ja keskittyä puttaamisen sijasta vaikka ihailemaan Aninkaisen rataprofiilia ja komeasti kukkivaa kasvustoa. Kierrostulos viisi yli radan ihanteen ei anna kokonaiskuvaa Rauhan kyvyistä, mutta kun kakkoseksi tullut Janne Louhi (Lohjan Liitokiekkoilijat) (+10) kilpailun kolmonen Jyrki Simolin (7k) (+10) takeltelivat sitäkin enemmän, erot venähtivät lopulta sellaisiksi, ettei tarkistulaskennalle ollut tarvetta. Rauha voitti tuloksella +7, Louhi tuli toiseksi tuloksella +18 ja Simolin kolmanneksi tuloksella +24.

Tourin pisteissä Rauha on nyt kärjessä voitolla ja kakkossijalla, mutta Tampereella hän saa vastaansa nyt pois jääneen Kari Vesalan (Talin Tallaajat), joka voitti avauskilpailun Helsingissä.

Naisten avoimessa 40+ -luokassa kolmen kärki mahtui lopulta seitsemän heiton sisälle, eikä päätöspäivänä järjestys muuttunut missään vaiheessa kierrosta. Kärjestä lauantaille lähtenyt Anna Elo (Liitokiekkoseura Mustavaris) (+35) oli selvä ykkönen neljän heiton erolla Anne Matilaiseen (7k) (+39). Riitta Savolainen (Kouvolan Lentävät Lautaset) oli kolmas Matilaisesta kolme heittoa jääneenä.

Tourin pisteissä Anna Elo johtaa kahdella voitolla ja saattaa jo Tampereella ratkaista kokonaiskilpailun voitokseen puhtaalla pelillä.

Pro Master 60+ -luokan ainut Turun osakilpailun ainut osallistuja Ilari Niemipelto (7k) päätti kierroksensa komeasti birdieen, ja pelasi viimeisellä kierroksella +10. Huomionarvoista on, että Niemipelto onnistui Aninkaisen radalla voittamaan itsensä tuntuvin numeroin: Kokonaistulos +26 antaa PDGA:n rating-järjestelmästä keskiarvon 900. Tämä on 45 pistettä enemmän kuin Niemipellon tämänhetkinen rating.

Prodigy Disc Pro Tour jatkuu Tampereella 24.-26.7.

Kilpailun tulosseuranta: https://discgolfmetrix.com/1353785
Kuvia kilpailusta liiton kuvapankissa.