Amateur Series saapui Illinsaareen

Kun Suomen Pro-luokat pelasivat Turussa, kävivät amatööri- ja junioripelaajat oman tour-kisansa Pohjois-Suomessa, Illinsaaressa. Yli 120 pelaajaa lähti tavoittelemaan paikkaa elokuussa Oulussa pelattaviin amatöörien SM-kisoihin. Advanced-luokassa paikkoja oli jaossa kuusi, muissa luokissa kolme.

Pilvisessä mutta sateettomassa säässä pelattu kilpailu oli poikkeuksellisen tasainen melkein kaikissa luokissa – voittajat kyllä selvisivät kahden kierroksen jälkeen, mitalisijoja piti jakaa useamman pelaajan kesken. 

Advanced Amateur -luokka ratkesi viimeisellä väylällä

Ensimmäisen kierroksen perusteella näytti siltä, että Juhani Rytilä (Oulun frisbeeseura) saisi pelata sunnuntaina vapautunutta peliä ilman peräpeiliin kurkkimista. Rytilä oli onnistunut kortittamaan peräti 11 birdietä lauantaina, ja kun mukaan mahtui vain kaksi bogia, tuloksella -9 hän oli ottanut kolmen heiton kaulan ennen takana tullutta rintamaa. Jukka Kairala (Rovaniemen Rolffarit), Eetu Vähäkuopus (Oulun frisbeeseura) ja Mikko Pekkarinen (Vuorelan Veikot) jakoivat kakkostilaa tuloksessa -6. 

Sunnuntaina kävi nopeasti ilmi, että peli oli kaikkea muuta kuin pelattu. Rytilä pelasi ensimmäiset 11 väylää vain yksi alle ihanteen. Samalla Kairala ja Vähäkuopus pelasivat tasaista birdie-jahtia tuloksessa -5, ja Pekkarinenkin oli noussut vain heiton päähän Rytilästä. 

Toisen kierroksen kulminaatiopiste nähtiin väylällä 13. Kairala tupeksi itselleen tuplabogin ja Vähäkuopuskin sai merkitä korttiinsa bogin – Rytilälle birdie, ja tilanne oli entisöity. Kaksi seuraavaa väylää olivatkin Vähäkuopuksen: kaksi birdietä, Rytilälle ja Kairalalle par-tulokset. Tilanne eli aivan omaa elämäänsä, kunnes lopullinen ratkaisu koettiin viimeisellä väylällä. Kairala ja Vähäkuopus eivät onnistuneet pitämään päätään, kun taas Rytilä sai lopettaa kilpailunsa komeasti birdieen – ja yhden heiton voittoon kokonaistuloksella (-12). Myös koko kierroksen ajan tasaisesti pelannut Pekkarinen nappasi birdien loppuun ja nousi sillä jakamaan kakkostilaa Kairalan ja Vähäkuopuksen kanssa kokonaistuloksella (-11). Kahden kierroksen jälkeen sijoitukset olivat siis lopulta samat kuin lauantai-iltana, mutta väliin mahtui vähän kaikenlaista. 

Lopulta pokaalien kohtalo ratkaistiin CTP-kisassa. Mikko Pekkarinen voitti hopeisen version ja Jukka Kairala pronssisen. Eetu Vähäkuopus jäi tyhjin käsin, mutta lopputuloksissa kaikki kolme jakavat siis kakkossijaa – ja saavat paikan SM-kisoihin. Paikan saivat myös Henri Sirniö (Oulun frisbeeseura), Jani Halonen (Arctic Circle Disc golf) ja Ville Heide (Vuorelan Veikot).

Advanced Womenissa Syväluoma oli suvereeni

Mervi Syväluoma (Oulun frisbeeseura) voitti naisten luokan lopulta melko selvällä erolla seuraaviin. Hän pelasi tasaisesti, vältti isot numerot ja poimi tarvittavat birdiet. Kierrostuloksilla +2 (890) ja +4 (875) Syväluoma ylittää oman PDGA ratinginsä (838) selvästi. Toiseksi tuli Terhi Tuorilainen (Arctic Circle Disc Golf) (+11) ja kolmanneksi Suvi Ylipuranen (Arctic Circle Disc Golf) (+18), joka onnistui toisella kierroksella puolittamaan lauantaina tulleet plussanumerot. Erinomaisella pelillään hän ohitti Heidi Valkolan (Oulun frisbeeseura), Saara Männikön (Oulun frisbeeseura) ja Julia Haaraniemen (Oulun frisbeeseura), joka ei pystynyt toistamaan ensimmäisen kierroksen hyvää peliään. Haaraniemi putosi täpärästi palkintosijoilta neljänneksi. 

Mastereissa erot olivat pienet

Miesten neljäkymppisissä Terho Hautala (Frisbeegolf Ruka) oli lopulta selvä ykkönen. Ensimmäisellä kierroksella hän otti kahden heiton etumatkan Mikko Kanniseen (Oulun frisbeeseura), ja sunnuntaina tuo ero oli jo kolme heittoa. Hautala pelasi päätöspäivän tasaisesti, otti vain kaksi bogia ja heitti olosuhteisiin nähden onnistuneen kierroksen kolme alle ihannetuloksen ja yhteistuloksen -7. Samalla Kanninen joutui toteamaan, että yhden heiton takaa tullut Jaakko Räihä (BSC Disc Golf Team) nousi viimeisen väylän birdiellä tasoihin. Toinen sija jaettiin kokonaistuloksella (-4). 

Viisikymppisissä ennakkosuosikki Pasi Koivikko (BSC Disc Golf Team) oli ykkönen (+2) kahden heiton erolla Eero Achreniin (Urheiluseura Ruukin Into) (+4). Kolmannella sijalla olikin tunkua, kun tuloksessa +5 oli yhteensä kolme pelaajaa: Jukka Myllymäki, Antero Saarelainen ja Pekka Leinonen, kaikki tuloksessa +5. Leinonen ja Koivikko olivat jo aiemmin saaneet paikan SM-kisoihin, joten Illinsaaresta kisalipun noutivat Achren, Myllymäki ja Saarelainen.

Naisten 40+-luokassa kisa käytiin kahden pelaajan kesken. Tällä kertaa Mira Hujanen (Oulun frisbeeseura) oli 16 heittoa vahvempi kuin Kati Tuomainen (Oulun frisbeeseura)

Junioreissa hissiliikettä ja helppoja voittoja

Juniorit 18-luokassa voitettiin tasaisuudella. Jesse Koivikko (BSC Disc Golf Team) pelasi kaksi kierrosta tulokseen -3 (yhteistulos -6), joka riitti kahden heiton voittoon ennen Eemil Lampelaa (Perhonjokilaakson Frisbeegolf). Hän nousi huimalla toisen kierroksen tuloksellaan (-5) kuudennelta sijalta toiseksi. Ennen päätöskierrosta johtanut Vikke Kilpua (Oulun frisbeeseura) oli suurissa ongelmissa pitkin sunnuntaita, ja sijoittui lopulta jaetulle kolmannelle sijalle yhteistuloksella -2 Tomi Mäkiluoman (Korsholm Mustasaari Disc Club) kanssa. 

Juoniorit 15 -luokka oli Mikael Hautalan (Frisbeegolf Ruka) näytöstä. Nuori mies pelasi taatusti vaiherikasta ja silti ylivoimaista peliä. Sunnuntaina Hautala kortitti bogin ja peräti triplabogin, mutta kuittasi ne ottamalla myös kymmenen birdietä, jolla irtosi kierrostulos -6. Yhteensä Hautala pelasi 9 heittoa pakkaselle ja voitti kakkoseksi sijoittuneen Rasmus Lampelan (Perhonjokilaakson Frisbeegolf) (-2) seitsemällä heitolla. Kolmanneksi tuli Toivo Leppänen (Frisbeegolfseura 7k)(+5). 

Naispelaajien tulevaisuuden toivoihin kuuluvat 18-vuotiaiden Sanni Oikarinen Arctic Circle Disc Golf) sekä 15-vuotiaiden Jemina Koskela (Oulun frisbeeseura) olivat luokkiensa ainoat osallistujat. Oikarisen +32 on oikeuttaa huomattavaan rating-parannukseen. Samoin Koskelan tulos tulos +41 heittoa saattaa kuulostaa paljolta, mutta miettikääpä tätä: Koskela pelasi kilpailussa alustavien ratingien mukaan 125 pistettä yli vanhan ratinginsä.

Kilpailun tulokset Metrixissä.