Junioripelaaja johtaa Pro Touria Turussa

Frisbeegolfin kotimaisen ykköskiertueen toinen osakilpailu Turussa alkoi ilman yllätyksiä. Miesten sarjassa toiselle kierrokselle lähdetään paikallisen huippujuniorin Severi Saviniemen komennossa, naisissa kilpailu on kolmen kauppa.

Suomalaisen frisbeegolfin parhaimmisto kilpailee tänä viikonloppuna Turussa, kun Prodigy Disc Pro Tourin toinen osakilpailu käydään Aninkaisten frisbeegolfpuistossa. Kolmepäiväisen kilpailun avauspäivä sujui paikalliskomennossa. Vasta 16-vuotias superlupaus, turkulainen Severi Saviniemi selvitti Aninkaisten radan tuloksella kymmenen alle ihannetuloksen. 

Etukäteen oli tiedossa, että Aninkaisten par 63 -rata ei erikseen suosi pitkistä heitoistaan tunnettua Savinimiemea, mutta virheettömällä puttipelillä hän varmisti täydellisyyttä hipovan kierroksen. Mies käytti hyödykseen jokaisen tarjoutuneen birdiemahdollisuuden.

“Laitoin kaikki putit sisään, niin sillähän se tulos tuli”, Saviniemi kertoi. “Kierros alkoi hyvin, niin siitä se lähti sitten rullaamaan. Tuli kokoajan birdieitä tai pareja. Missään vaiheessa ei tarvinnut miettiä tai kyseenalaistaa mitään.”

Toisena kilpailupäivänä saadaan todistaa sukupolvien taistoa, sillä kakkossijalla on hallitseva neljäkymppisten Suomen mestari Janne Hirsimäki tuloksella -8. Vihtiläinen ei kertaakaan miettinyt seurannut muiden tuloksia, vaan keskittyi hyödyntämään kokemustaan ja pysymään pelikirjassaan.

“Tämä oli ensimmäinen kisa tänä vuonna, että olen etukäteen käynyt oikeesti ajatuksella kaikki väylät läpi. Näin oikein unta niistä väylistä”, Hirsimäki kommentoi kierroksen jälkeen. 

Kolmossijaa jakavat Suomen kansainvälisesti menestynein frisbeegolfari Seppo Paju, hallitseva miesten Suomen mestari Oskari Vikström sekä virolainen Silver Lätt, kaikki tuloksessa -7. Kiertueen ensimmäisen osakilpailun Helsingissä voittanut Niklas Anttila lähtee toiselle kierrokselle kuudennelta sijalta tuloksella kuusi alle radan ihannetuloksen. 

Naisten kilpailussa kaikki on auki

Naisten luokan avauspäivässä ei nähty suuria yllätyksiä, muttei toisaalta suuria irtiottojakaan. Etukäteen oli tiedossa, että suomalaiset Eveliina Salonen ja Henna Blomroos ovat vahvoilla, ja että virolainen Kristin Tattar tulee vahvimpana haastamaan heidät. 

Näin myös tapahtui. Tattar nousi ensimmäisellä ensimmäisellä yksinäiseen johtoon, kiitos erinomaisen väyläpelinsä. Tattar kävi pahimmillaan jo tuloksessa +3, mutta tahmean alun jälkeen hänen draiverinsa alkoi löytyä greeneiltä, ja putit upposivat varmasti – lopputulos -2 antaa hänelle yhden heiton etumatkan ennen Salosta. Pro Tourin avausosakilpailun voittanut Blomroos lähtee toiselle kilpailupäivälle kaksi heittoa Tattarille jääneenä.

Masters-luokissa selvät ykköset – paitsi naisissa

Miesten 40- ja 50-vuotiaiden luokissa otettiin ensimmäisenä kilpailupäivänä selvää rakoa ykkösten ja perässä tulevien välille. Neljäkymppisissä Ville Piippo näytti, miksi hän kuuluu ikäluokkansa Euroopan eliittiin. Maailman parhaimpiin kämmenheittäjiin lukeutuva Piippo kortitti avauspäivänä tuloksen 55 heittoa (-8), jolla oltaisiin avoimessakin luokassa kakkosena. MPO 40+ -luokassa tuloksella heltisi kuuden heiton kaula kotikaupungissaan pelaavaan Kalle Savoseen (-2). Muuten pikkumastereissa on tiukka tilanne: Piipon taakse mahtuu kuusi pelaajaa kahden heiton sisään. 

Viisikymppisissä kärkimiehen etumatka on vieläkin suurempi. Turkulaisseura 7k:ta edustava Marko Rauha käytti paikallistuntemustaan hyödyksi paukuttamalla kierroksensa peräti kolme heittoa pakkaselle. Rauhan takana Jyrki Simolinille ja Janne Louhelle jäi yhdeksän heittoa kirittävää kärkeen. Heidän perässään Tapio Viljanen ja Tero Koivu ovat vielä kakkossijan kamppailussa hyvin mukana – sääolot voivat tosin sekoittaa pakan vielä kokonaan.

Lauantaille on povattu nimittäin ankaraa sadetta. Iltapäivällä starttaavat miesten avoimen luokan kärkiryhmät saattavat selvitä pahimmalta, mutta jos ennustuksiin on uskominen, yksikään aamupäivän ryhmistä ei huomisesta kuivin kiekoin selviä. 

Naisten avoimessa 40+ -luokassa kolmen kärki mahtuu viiden heiton sisään. Kaksi viikkoa sitten Helsingissä ykkössijan ottanut Anna Elo johtaa vain kahdella heitolla Riitta Savolaista. Takavuosien ylivoimainen valtiatar, Turussa asuva Anne Matilainen on jäänyt Savolaista kolme heittoa, joten luokan kohtalo on ensimmäisen kierroksen jälkeen täysin ennustamattomissa.

Pro Master 60+ -luokassa yksin pelaava Ilari Niemipelto käy kamppailua itseään vastaan. Mies on tällä hetkellä niskan päällä tuloksessa +7.

Kilpailun tulosseuranta: https://discgolfmetrix.com/1353785