Keuruu järjestää frisbeegolfin SM-kilpailut ensimmäistä kertaa

Heinäkuu etenee hyvää vauhtia, mikä tarkoittaa frisbeegolfin maailmassa myös SM-kisojen lähestymistä. Heinäkuun neljännellä viikolla avoimen luokan ja naisten avoimen luokan SM-mitaleista mitellään Keski-Suomessa Keuruulla. Keuruu on isännöinyt sekaparifrisbeegolfin SM-kisoja vuonna 2015, mutta nyt on ensimmäistä kertaa avoimien luokkien vuoro.

Pohjoisjärven rannan tuntumassa kilpailijoita odottaa haastava, SM-kisojen arvolle sopiva ratakokonaisuus Iso Heitto.

“SM-kisoissa radan kierto menee melkeinpä päinvastoin kuin nykyinen layout. Muutoksia tulee aika paljon ja väylien keskimitta tulee olemaan 160 metrin paikkeilla. OB-alueita tulee myös paljon, kun maasto on sen verran avointa. Haastetta tarvitaan, eikä kiekkoa voi vain “räiskäistä” sinne päin”, SM-kilpailuiden kilpailunjohtaja Pentti Miettinen avaa.

Kuva: SFL / Emmi Leppänen

“Ei ole tarkoitus, että pelataan -20-tasoisella tuloksella kierrosta läpi. Pitkää ja tarkkaa heittoa kehiin, niin sillä pitäisi menestyä hyvin. Järven rannan läheisyydessä pelatessa tuuli on myös sellainen elementti, joka vaikuttaa monesti pelaamiseen.”

“Keski-Suomen seurat ovat ottaneet kisat hyvin omakseen”

SM-kisoja hakenut, ja ne saanut Mandon Kiertäjät ei ole isoimmasta päästä. Jo kisojen hakuvaiheessa oli selvää, että projektista tulee alueen yhteinen “hiileen puhallus”.

“Seuramme hallituksen kokouksessa laitoimme hakuasiaa aluille, ja samassa totesimme, että apuja tarvitaan muiltakin alueen seuroilta. Ajatus sai hyvin kannatusta. Muut seurat totesivat, että mukana ollaan, hakekaa vain. Ringissä ovat muun muassa Frisbeegolf Petäjävesi, PuskaPuttaajat ja Jyväskylän Liitokiekkoilijat. Keski-Suomen seurat ovat ottaneet kisat hyvin omakseen”, Miettinen kiittelee.

Kuva: SFL / Emmi Leppänen

Miettinen ei itse kuulu aktiivisimpiin kisaajiin, mutta laji on hänelle tärkeä. Kilpailuiden järjestämisestä hän nauttii, mutta omat kisatavoitteet eivät tavoittele kuuta taivaalta.

“Viikkokisoissa käyn ajoittain, mutta se on lähinnä yhdessäolosta ja hyvästä seurasta nauttimista, eikä niinkään tulostavoitteellista tekemistä”, hän tuumaa.

SM-kisojen kilpailunjohtajaksi Miettinen oli Keuruun lajipiireissä luontainen valinta.

“Onhan tämä TD:lle totta kai iso kunnia, että saa olla järjestämässä näin isoa tapahtumaa. Oli hienoa saada kisat Keuruulle.” 

SM-kisojen järjestelyissä riittää tehtävää

Kisaorganisaatioon kuuluu hyvä määrä ihmisiä Keski-Suomen alueelta. Kilpailunjohtajana Miettinen on vastuussa kokonaisuudesta, mutta SM-kisojen järjestäminen on joukkueurheilua.

“Vapaaehtoisia löytyy hyvä liuta. Spottereita löytyy, Uuraisilta tulee ensiapuhenkilöstö, sitten on tulospalvelun porukkaa, turvallisuudesta vastaavia henkilöitä ja niin edespäin. Kaikilla on omat vastuualueensa. Joku osaa jotain paremmin kuin toinen, eikä kenenkään tarvitse ottaa yksin asioita kontolleen.”

Viime kesänä Keuruun Iso Heiton kentällä järjestettiin Amateur Series -SM-karsintakilpailut. Kuva: SFL / Emmi Leppänen

“Osallistujalistaa kun katsoo, niin paikalle on tulossa paljon hienoja ihmisiä ja hyviä heittäjiä. Toivotaan, että olisi kaunis sää, niin yleisökin löytäisi hyvin paikalle. Kisoista on tarkoitus tehdä varsin yleisöystävälliset muutenkin”, Miettinen toteaa.

Teksti: Markus Viljanen