Valkeakoskella kilpaillaan parifrisbeegolfin Suomen mestaruuksista

Parifrisbeegolfin Suomen mestaruudet ratkotaan Valkeakoskella Korkeakankaan frisbeegolfradalla 18.-19.5.2019. Kilpailuiden järjestelyistä vastaa paikallinen frisbeegolfseura Valkeakoski Disc Golf ry.

Kilpailu koostuu kolmesta kierroksesta, joista kukin pelataan eri pelimuodolla. Kullakin kierroksella kierretään 18 väylää. 

Parifrisbeegolfin Suomen mestaruuksista kilpaillaan yhteensä neljässä eri luokassa: avoimessa luokassa (MPO), naisten avoimessa (FPO), 40-vuotiaissa (MP40) ja junioreissa (MJ18). Yhteensä kilpailuun osallistuu 144 pelaajaa eli 72 paria.

Puolustavat mestarit mukana useassa eri luokassa

Avoimen luokan kilpailusta voidaan ennakolta odottaa erittäin mielenkiintoista. Kilpailuun ovat ilmoittautuneet kaikki edellisvuoden kolme parasta paria: puolustavat Suomen mestarit Jesse Nieminen (Vuorelan Veikot, Siilinjärvi) & Mikael Räsänen (Deep in the Forest, Kuopio), Nummelan frisbeeseuran hopeamitalistit Janne Hirsimäki & Teemu Nissinen sekä pronssipari Antti Kotilainen (Kivijärven Kivekkäät) & Tuomas Autio (Ähtärin Urheilijat). Viime vuonna Ähtärissä Nieminen ja Räsänen nappasivat jo toisen perättäisen mestaruutensa avoimen luokan SM-parikilpailusta. 

Jesse Nieminen (kuvassa) puolustaa Mikael Räsäsen kanssa avoimen luokan mestaruutta. Kuva: SFL / Timo Ahopelto

Naisten avoimessa luokassa Jenni Eskelinen (Oulun frisbeeseura) & Maija Laitinen (Rovaniemen Rolffarit) saapuvat puolustamaan Suomen mestaruuttaan. Myös viime vuoden pronssipari Anna-Sofia Haipus (Ähtärin Urheilijat) & Sini Lindholm (Lahden Frisbee Club) on ilmoittautunut mukaan kilpailuun. Ennakkosuosikkien joukkoon voidaan hyvällä syyllä nostaa myös tänä vuonna parina pelaava kaksikko Eveliina Salonen (Nummelan frisbeeseura) & Henna Blomroos (Rauman Frisbee). Blomroos voitti viime kaudella luokassaan EM- ja SM-kultaa, Salonen puolestaan EM- ja SM-hopeaa sekä Major-turnaus Konopiště Openin mestaruuden.

Naisten avoimessa luokassa Suomen mestaruuttaan puolustavat Maija Laitinen (vasemmalla) ja Jenni Eskelinen (keskellä etualalla). Kuva: SFL / Timo Ahopelto

40-vuotiaiden kilpailuun viime vuoden mitalipareista osallistuvat mestaruuttaan puolustava Disc Golf Club Tampereen pari Marko Jokimäki & Antti Heikkilä sekä pronssimitalistit Tommi Heikkinen (Ylivieskan Frisbeekarhut) & Jarkko Koivisto (West Coast Disc Golfers Kokkola). Junioriluokan kilpailuun on ilmoittautunut mukaan muun muassa Jyväskylän Liitokiekkoilijoiden kaksikko Lauri Lehtinen & Matias Puikkonen, joka sijoittui viime vuonna luokassa jaetulle SM-hopealle.

Mestaruustaistot huipentuvat sunnuntain finaalikierroksilla

Lohko A (MPO) pelaa lauantaina kaksi pelikierrosta sekä finaalikierroksen sunnuntaina. Lohkossa B (FPO, MP40, MJ18) pelataan lauantaina avauskierros sekä sunnuntaina toinen ja kolmas kierros. Yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy.

Kärkiryhmät suuntaavat sunnuntaina finaalikierrokselle seuraavasti: 

  • klo 14.20-15.00 MJ18 sijat 1-10 (5 lähtöä)
  • klo 15.10-15.50 FPO sijat 1-10 (5 lähtöä)
  • klo 16.00-16.30 MP40 sijat 1-8 (4 lähtöä)
  • klo 16.40-17.30 MPO sijat 1-10 (5 lähtöä)

Lisätietoja, tarkempi aikataulu sekä livetulospalvelu löytyvät kilpailun Disc Golf Metrix -sivulta.


Parifrisbeegolfissa kilpaillaan nimensäkin mukaisesti parina. Kilpailijat kiertävät rataa kahden kisaparin muodostamissa ryhmissä, joissa vastinparit tuomaroivat pelikumppaniensa peliä.

Kilpailussa on käytössä kolme eri pelimuotoa:

  • ”Alternate shot”-pelimuodossa parin pelaajat heittävät vuorotellen. Toinen parista jatkaa aina siitä, mihin parin toisen osapuolen heittämä kiekko on jäänyt. Näin jatketaan, kunnes kiekko on korissa. 
  • ”Tough shot”-muodossa molemmat parin pelaajat heittävät avausheitot, minkä jälkeen samassa ryhmässä oleva toinen pari määrää, kummalta kiekolta pari jatkaa peliä. Näin jatketaan, kunnes kiekko on korissa.
  • ”Best shot”-muodossa parin molemmat pelaajat niin ikään heittävät molemmat avausheitot, mutta pari saa itse päättää, kumman kiekolta he jatkavat peliä. Näin jatketaan, kunnes kiekko on korissa.