Leo Piirosen uraan on mahtunut monta mestaruutta

Suomalaisia frisbeegolfareita esittelevässä juttusarjassamme tutustumme tällä kertaa Leo Piiroseen.

Leo Piirosen viime vuosi oli jälleen varsin menestyksekäs. 25-vuotias Piironen sijoittui Prodigy Disc Pro Tourin kokonaispisteissä kolmanneksi, heitti neljänneksi Euroopan mestaruuskisoissa ja voitti suurimpana kruununa uransa kolmannen avoimen luokan Suomen mestaruuden.

Helteisen heinäkuun ja mestaruuden muistelu on talvipakkasten keskellä varsin mukavaa puuhaa.

”SM-kisoissa oli koko viikon todella kuumaa, mikä teki olosuhteista varsin poikkeukselliset”, Piironen tuumaa.

Hienon kierroksen SM-kisojen finaalipäivänä heittänyt Janne Hirsimäki otti Piirosta kiinni heitto heitolta ja hänellä oli myös mahdollisuus nousta tasoihin viimeisellä väylällä. Tasoitukseen tarvittu lyhyehkö putti kuitenkin epäonnistui ja Piironen pääsi tuulettamaan voittoa.

”Juuri ennen tuota puttia olin jo valmis jatkamaan sudden deathiin ja olin kääntänyt sinne katseeni. Tapahtunut oli yllätys, mutta toisaalta myös helpotus, kun tajusin voiton ratkenneen ilman jatkopelejä.”

Kuva: SFL / Timo Kulmala

Piirosen ensimmäinen Suomen mestaruus irtosi jo vuonna 2012. Toinen tuli vuonna 2016. Jokainen mestaruuksista on irronnut yhden tai kahden heiton erolla, joten puhutaan varsin pienistä marginaaleista.

”Eivät ne vuodet hirveästi toisistaan eroa ja aina noissa tilanteissa on jännittävää pelata. Yksi yhdistävä tekijä mestaruuksissa on ollut se, että minulla on ollut kisaa edeltävinä hetkinä todella hyvä fiilis kisasta ja itseluottamus sopivasti kohdillaan.” 

Timo Pursiolla on eniten Suomen mestaruuksia (neljä kappaletta), kun lasketaan SM-kilpailut Suomen frisbeegolfliiton aikana, eli vuodesta 1998 alkaen. Sami Loukolla, Seppo Pajulla, Jesse Heinosella, Jussi Meresmaalla ja Pasi Koivulla on kaksi, joten Piironen on ainoa kolmen mestaruuden heittäjä tältä ajalta.

Piironen ei ota menestyksestään kuitenkaan sen kummempia paineita tulevia vuosia ajatellen.

”Kisoissa tulevat paineet ovat vain omassa päässä luotuja, eivätkä tule ulkopuolelta. Jännitän lähinnä vain, että menevätkö kisat hyvin vai eivät, ei sen kummempaa.”

Kuva: SFL / Oskari Forstén

Suomen mestaruuksien lisäksi Piironen on voittanut myös Euroopan mestaruuden vuonna 2016. Tuota vuotta hän pitää tähän astisen uransa parhaana.

”Sen voi heittämällä sanoa urani parhaaksi ajanjaksoksi. En tiedä onko kukaan pystynyt aiemmin voittamaan SM- ja EM-kultaa saman kauden aikana”, Piironen laskeskelee.

”Muistan, kun sanoin tuolloin EM-kisojen avauskierroksen jälkeen ystävälleni Ilari Tuomalle, että jos pystyn nousemaan jokaisella kierroksella yhden ryhmän eteenpäin, niin pääsen kärkikorttiin. Näin myös tapahtui, kun pääsin hiipimään alun jälkeen kohti kärkipaikkaa ilman paineita. Finaalikierroksella tuli sitten vielä nappionnistuminen.

Puttaaminen valttikorttina

Monipuolisuus ja kova henkinen kantti tuovat frisbeegolfissa menestystä, mutta moni huippu tunnetaan jostain erityisen vahvasta osa-alueestaan. Piirosen vahvuus on puttaaminen.

”Olen sen turvin usein elänyt kilpailuissa. Olen aina tykännyt treenata puttaamista ja kehitys on tullut harjoittelun kautta. Olen treenannut sitä selvästi eniten kaikista heittotreeneistä, mitä olen vuosien aikana tehnyt.”

Vuonna 2013 Piironen pääsi esittelemään puttaustaitojaan myös viihdepuolella, kun hän osallistui Ennätystehdas -ohjelmaan. Piironen upotti minuutissa 33 kiekkoa koriin, mikä oli tuolla hetkellä Suomen ennätys. Vuonna 2017 hän yritti rikkoa Tampereella järjestetyssä messutapahtumassa 39 putin maailmanennätystä.

”Viime vuonna kävin myös Versus-nimisessä tv-ohjelmassa heittämässä kiekkoja, joihin skeet-ampuja yritti osua. Nämä ovat hyviä tilaisuuksia saada frisbeegolfille näkyvyyttä.”

Kuva: SFL / Oskari Forstén

Piirosen tiimikaverit Simon Lizotte ja Eagle McMahon tunnetaan pitkistä ja tarkoista puteistaan. Piironen toteaa ”maailman parhaan puttaajan” tittelin kiertävän vuosittain.

”Hyvänä päivänä olemme kaikki samalla viivalla Lizotten ja McMahonin kanssa. Näkisin, että lajin johtava kaksikko Paul McBeth – Ricky Wysocki on kuitenkin se osasto, josta maailman vahvin puttaaja löytyy. Usein pelaaja, joka maailmassa milläkin hetkellä hallitsee, on myös sen hetken paras puttaaja.” 

Opinnoista hyötyä kilpailu-uran jälkeen

Vuoden 2019 kalenteri on Piirosen kohdalla täynnä erilaisia merkintöjä. Tuttujen SM-kisojen lisäksi hän on toukokuussa järjestämässä Heinolassa opiskelijoiden SM-kisoja. Kilpailukalenteriin palaa myös vuoden tauon jälkeen varsin mieluisa kilpailu, Nokialla järjestettävä European Open.

”Olen käynyt European Openissa ensimmäistä kertaa jo vuonna 2009, kun se pelattiin Tampereen Epilässä. Olen siitä lähtien heittänyt kaikissa European Openeissa, mitkä on järjestetty. Arvostan korkealle sitä faktaa, että meillä on Suomessa tällainen Major-tason kilpailu, jossa saa kisata huippujen kanssa.”

Heinäkuussa pelattava European Open olisi varmasti varsin maukas paikka napata uran ensimmäinen iso voitto Euroopan kentillä.

”Pitäisi sellainen iso voitto Euroopassakin saada vielä joskus vyön alle. Pitää vain kiertää ahkerasti, niin eiköhän sieltä niitä hyviä sijoituksia myös tule. Järvassa vuonna 2016 järjestetyssä European Mastersissa olin parhaana suomalaisena yhdeksäs, ja se oli Major-kilpailuun hieno sijoitus.”

Kuva: SFL / Oskari Forstén

Arki ei suinkaan ole pelkkää frisbeegolfia, sillä sitä täyttävät myös opiskelut. Lahdessa majaansa pitävä Piironen opiskelee Vierumäellä liikunnanohjaajaksi.

”Joulukuussa tulee täyteen kolme ja puoli vuotta ja silloin olisi tarkoitus valmistua. Olen tykännyt ajastani siellä. Liikunta-alalta saatuja oppeja on voinut soveltaa hyvin myös frisbeegolfiin.” 

Tuleva tutkinto ja rakas laji frisbeegolf saattavat kulkea tulevaisuudessa käsi kädessä.

”Kilpailu-uran aikana olisi tarkoitus panostaa myös ohjaus- ja valmennustoimintaan, ja kehittää sitä lajin parissa myös jatkossakin. Näkisin itseni mielelläni oman aktiiviurani jälkeen valmentamisen parissa viemässä oppia eteenpäin nuorille.” 

KUKA?

Leo Piironen

  • Syntynyt 26.11.1993
  • Asuinpaikka: Lahti
  • Voittanut miesten Suomen mestaruuden vuosina 2012, 2016 ja 2018. Euroopan mestaruuden Piironen voitti vuonna 2016.
  • Suomen mestaruuksien lisäksi Piiroselta löytyy miesten SM-hopeaa vuodelta 2017, SM-pronssia 2013 sekä nuorten SM-kultaa vuosilta 2009 ja 2010.
  • Opiskelee Vierumäellä liikunnanohjaajaksi. Piirosen on tarkoitus valmistua joulukuussa 2019.
  • Harrasti nuorempana salibandya ja uintia.

Teksti: Markus Viljanen