Suomalaiset frisbeegolfarit huippuvireessä Yhdysvalloissa

Suomalaispelaajat nappasivat huippusijoitukset Yhdysvalloissa Arizonassa pelatusta frisbeegolfin ammattilaiskiertue Disc Golf Pro Tourin avausosakilpailusta. Eveliina Salonen voitti naisten avoimen luokan kilpailun ja Jalle Stoor sijoittui puolestaan miesten avoimessa luokassa kolmanneksi. Salosen voitto on ensimmäinen suomalaispelaajan voitto Yhdysvaltojen ammattilaiskiertueella.

Nelipäiväinen osakilpailu pelattiin 28.2.-3.3.2019  Scottsdalessa, Yhdysvalloissa. Yhdysvalloissa pelattava ammattilaiskiertue Disc Golf Pro Tour koostuu tänä vuonna yhteensä 11 osakilpailusta. 

Eveliina Saloselle historiallinen voitto

Seuratasolla Nummelan frisbeeseuraa edustava Eveliina Salonen nappasi naisten avoimessa luokassa Disc Golf Pro Tourin avausosakilpailun voiton. Voitto on historiallinen, sillä kukaan suomalaispelaaja ei ole koskaan aiemmin voittanut frisbeegolfin ammattilaiskiertueen osakilpailua Yhdysvalloissa.

Salonen oli mukana kärkikahinoissa heti turnauksen ensimmäisestä kierroksesta lähtien. Avauskierroksella kaiken kaikkiaan kuusi naista, Salonen mukaan lukien, pelasi par-tuloksen 56 heitolla ja jakoi näin yhdessä kilpailun kärkipaikkaa. Salonen jatkoi varmoja otteitaan, ja sunnuntain finaalikierrokselle suunnattiinkin suomalaispelaajan johdolla, vain heiton erolla lajin nelinkertaiseen maailmanmestariin Paige Pierceen (Yhdysvallat) ja viime vuonna MM-pronssia vieneeseen Jessica Weeseen (Yhdysvallat).

Finaalikierroksella Salonen nosti tasoaan entisestään ja pelasi kierroksensa porukasta parhaiten, upeaan tulokseeen 52 heittoa (8 alle parin). Näin Salonen voitti koko turnauksen yhteisheitoin 222 (-10), selvällä erolla ennen Pierceä (226 heittoa, -6) ja kolmanneksi sijoittunutta Weeseä (229, -3). 

Kyseessä on Salosen uran ensimmäinen voitto Yhdysvalloissa ja Disc Golf Pro Tourilla. Viime kesänä Salonen nappasi ensimmäisen Major-turnausvoittonsa Tsekeissä pelatusta Konopiště Openista.

Eveliina Salonen. Kuva: SFL

 

Stoor upeasti kolmanneksi kovassa seurassa

Myös miesten avoimessa luokassa nähtiin erittäin kovatasoinen ja jännittävä taisto kilpailun podiumpaikoista. Suomalaisedustusta kärkikamppailuun toi kotimaan kentillä helsinkiläisseura Talin Tallaajia edustava Jalle Stoor. Salosen tapaan Stoor pelasi turnauksen kärkijoukoissa heti avauskierrokselta lähtien. Kolmannella kierroksella Stoor pelasi tasalukemin Eagle Wynne McMahonin kanssa koko porukan parhaan kierrostuloksen 47 heitolla (-13). 

Päätöskierrokselle kolmen heiton johtoaseman turvin siirtynyt yhdysvaltalainen McMahon onnistui pitämään johtonsa kilpailun loppuun saakka, voittaen turnauksen yhteisheitoin 183 (-49). Erittäin tasokkaassa kilpailussa toiseksi sijoittui vuoden 2018 Euroopan mestari, Saksan Simon Lizotte (187, -45). Stoor onnistui niin ikään pitämään asemansa päätöskierroksella ja nappasi kolmossijan yhteisheitoin 189 (-43). Lajin ehdottomiin kärkinimiin niin ikään lukeutuvat Richard Wysocki (Yhdysvallat) ja Paul McBeth (Yhdysvallat) käynnistivät finaalikierroksella hurjan kirin, mutta eivät onnistuneet saavuttamaan suomalaista, jääden yhden heiton päähän jaetulle neljännelle sijalle (190, -42).

Muista suomalaisista Seppo Paju oli 14:s ja Väinö Mäkelä 54:s. Luokassa kilpaili yhteensä 183 pelaajaa.

Jalle Stoor. Kuva: SFL

 

 

Kilpailun tulokset PDGA:n sivuilla.