Väinö Mäkelä haaveilee täysipäiväisestä ammattilaisuudesta

Väinö Mäkelä on niittänyt kuluvalla kaudella paljon mainetta ja kunniaa. Draivit ja putit ovat osuneet varsin hyvin kohdilleen, kun tässä kuussa 20 vuotta täyttävä Mäkelä on päässyt juhlimaan menestystä niin SM- kuin EM-kilpailuissakin.

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Mäkelä nappasi miesten SM-kisoissa pronssia. Mitalisaldo täydentyi elokuun puolessa välissä Kroatian Sveti Martin na Murissa järjestetyissä EM-kisoissa niin ikään pronssisella mitalilla, kun hän nousi palkintopallin kolmannelle korokkeelle Simon Lizotten ja Seppo Pajun vierelle.

”EM-kisat oli reissuna kymppi plussa. Kisarata oli erään fribaajan sanoin ikään kuin kymmenisen vuotta aikaansa jäljessä, ja se oli hyvin osuva kuvaus. Sieltä löytyi enemmän lyhyitä, teknisiä väyliä, joita näkee enemmänkin juuri hieman vanhemmilla radoilla. Kokonaisuus kuitenkin toimi lopulta hyvin.”

”Ensimmäisen kierroksen jälkeen pitää olla todella tyytyväinen lopputulokseen. Avauskierroksen etuysille heitin +4, ja olin siinä vaiheessa kärkeä kahdeksan heittoa perässä. Kirin loppua kohden heittämällä seuraavilla kierroksilla kahdesti -9, ja se nosti minut kolmanneksi.”

Väinö Mäkelä Prodigy Disc Pro Tourin osakilpailussa Turussa. Kuva: SFL / Timo Kulmala

Helpolla tai minään itsestäänselvyytenä menestys ei kuitenkaan ole nuorelle lahjakkuudelle tullut. Sen eteen Laukaasta kotoisin oleva Mäkelä on paiskinut töitä jo pitemmän aikaa.

”En minä ensimmäisillä kerroilla frisbeegolfia kokeillessani mikään lahjakkuus ollut, vaan aktiivinen heittely ja harjoittelu kehitti eteenpäin. Kovan työn tulos se on, että heitot ovat alkaneet osua sinne minne pitääkin.”

”Rystyheiton tekniikan kanssa minulla oli alkuvuosina ongelmia ja tyylini oli erikoinen. Sain paikattua sitä puttaamisella, jossa olen ollut aina hyvä. Nyt kun olen saanut rystynkin toimimaan, niin totta kai tuloksetkin ovat parantuneet.”

Fyysinen harjoittelu parantuneiden tulosten taustalla

Mäkelä tunnetaan tarkasti ja varsin kovaa puttaavana pelurina, joka ei kaihda pitkienkään puttien yrittämistä. Toisto ja rutiini tuovat itseluottamusta omaan pelaamiseen.

”Olen putannut jo useamman vuoden kovaa ja kohti koria, siinä se yksinkertaisesti. Sitten vain toivoo, että kiekko jää keskelle, eikä pomppaa ulos. Tiedän, että pystyn toistamaan heiton samalla tavalla, enkä pelkää puttirallia, kun luotan heittooni.”

Nelisen vuotta sitten aloitetun tavoitteellisemman harjoittelun oheen Mäkelä toi vuonna 2016 lajitaitojen kehittämisen lisäksi myös fysiikkatreeniä, kuten kuntosaliharjoittelua.

”2016-2017 välisenä talvena aloitin kuntosalilla käymisen. Se on ollut yksi iso tekijä kehittymiseni kannalta. Viime talven olin lisäksi armeijassa Tikkakoskella. Kuntoni nousi siellä aavistuksen ja painokin on tippunut, mikä on myös auttanut frisbeegolfiin”

”Frisbeegolf vaatii hyviä keskivartalon lihaksia. Syvät vatsalihakset ovat heittämisessä paljolti käytössä.”

Väinö Mäkelä frisbeegolfin SM-kilpailuissa Hyvinkäällä 2017. Kuva: SFL / Marika Salmi

”Löysin vaatteiden sekaan piilotetun frisbeegolfaajan aloittelijasetin”

Mäkelä kehitti itseään Laukaan maisemissa, usean eri frisbeegolfradan alueella. 12-vuotiaana ensikosketuksensa lajiin saanut nuorukainen ei kuitenkaan heittänyt uransa ensimmäisiä heittoja kotiseudullaan. 

”Aloitin frisbeegolfin Turussa Mynämäen radalla serkkuni innoittamana. Hän nakkasi kiekot kouraani, ja lähdimme heittämään.”

Laji tuntui kiinnostavalta, joten omat kiekot piti saada nopeasti. Mäkelän isä piti kuitenkin poikaansa tovin jännityksessä ennen kiekkojen hankintaa.

”Meillä on ollut aina sellainen periaate, että jos jotain haluaa, niin sen eteen pitää myös tehdä jotain, kuten kotitöitä. Eräänä päivänä isäni pyysi minua viikkaamaan pyykkiä ja muistutti vielä, että jonain päivänä saattaa saada palkinnon, kun tekee töitä. Aloin viikata pyykkejä vähän turhautuneena, kunnes löysin vaatteiden sekaan piilotetun frisbeegolfaajan aloittelijasetin. Se on huikea muisto.”

Frisbeegolfuran ensiaskeleiden muistelu tuntuu Mäkelästä selvästi mukavalta. Muistot tulvivat mieleen, kun hän kelaa ajassa taaksepäin.

”2013 oli ensimmäiset varsinaiset kilpailuni, kun osallistuin Meri-Toppilassa SM-karsintoihin. Se jännitti todella paljon, mutta kisa sujui varsin hyvin. Sitten voitin tuona samana vuonna TehoSport Openin kotiradallani Peurungassa saavuttaen ensimmäisen voittoni lajissa.”

Väinö Mäkelä frisbeegolfin SM-kilpailuissa Hyvinkäällä 2017. Kuva: SFL / Joni Tuhkanen

Vuosi 2016 on Mäkelän tähänastisen uran ehdottomia helmiä. Tuplamestariksi itsensä nuorten arvokisoissa pelannut Mäkelä syttyy edelleen tuolle junioriuransa kohokohdalle.

”Pelasin tuolloin jo käytännössä vain avoimen kisoja, mutta SM- ja EM-kisat pelasin vielä junioreissa. Avoimessa luokassa pelaaminen kehitti paljon. Junioreiden EM-kisojen voitto oli upea asia, ja vielä se tapa, millä se tuli. Lähdimme hyvän ystäväni Riku Vinkin kanssa pelaamaan voitosta sudden deathia, joka päättyi vasta kolmannen uusintaväylän jälkeen edukseni.”

”Tuon päälle tuli sitten vielä juniorien Suomen mestaruuden uusiminen omalla kotiradallani. Se tuntui miltei täydelliseltä kaudelta tuon kaiken jälkeen.”

Väinö Mäkelä Prodigy Disc Pro Tourin osakilpailussa Turussa. Kuva: SFL / Timo Kulmala

Tulevaisuus lajin parissa näyttää Mäkelän kohdalla varsin kirkkaalta. Määrätietoinen harjoittelu ja lajin opiskelu on tuonut hänet jo nyt pitkälle. Miesten Suomen mestaruutta yhtenä lähivuosien päätavoitteistaan pitävä Mäkelä tähtää kuitenkin korkealle – niin korkealle kuin lajissa toistaiseksi on mahdollista päästä.

”Täysipäiväinen ammattilaisuus on haave ja samalla tavoite. Sitä en tiedä, onko se mahdollista, mutta teen paljon töitä sen mahdollistamiseksi. Kovaa treeniä se tulee ehdottomasti vaatimaan.”

Kuka?

Väinö Mäkelä

 • Syntynyt 20.9.1998
 • Kotoisin Laukaasta. Muutti hiljattain asumaan Jyväskylään.
 • Aloitti frisbeegolfin vuonna 2010. Ensimmäisiin kisoihinsa osallistui vuonna 2013.
 • Voitti tällä kaudella pronssia niin miesten SM- kuin EM-kisoissakin. Mäkelä voitti myös tämän kauden Prodigy Disc Pro Tourin miesten avoimen luokan kokonaiskilpailun.
 • Aloitti tänä syksynä opiskelemaan informaatioteknologiaa Jyväskylän yliopistossa.
 • Liiton valmennusryhmän, Ford Disc Golf Teamin, jäsen 

Saavutuksia:

 • Miesten EM-pronssia 2018
 • Miesten SM-pronssia 2018
 • Miesten SM-hopeaa 2017
 • Alle 18-vuotiaiden poikien Suomen mestaruus 2016
 • Junioreiden Euroopan mestaruus 2016
 • Parifrisbeegolfin junioreiden Suomen mestaruus 2014 ja 2015
 • Sekajoukkueiden Suomen mestaruus 2014

Teksti: Markus Viljanen