Pajulle EM-hopeaa, Mäkelälle pronssia – Vikström hopealle junioreissa

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. 18-vuotiaiden junioriluokassa (MJ18) kilpaillut Jyväskylän Liitokiekkoilijoiden Oskari Vikström sijoittui omassa luokassaan EM-hopealle.

Lizotte mestaruuteen – Pajulle hopeaa, Mäkelälle pronssia

Avoimen luokan (MPO) kilpailussa finaalikierrokselle suunnattiin Saksan Simon Lizotten johdolla. Aiemmilta kierroksilta kuuden heiton etumatkan saavuttaneen Lizotten vahva pelivire jatkui myös lauantaina. Kierrostuloksen 54 heittoa (6 alle) pelannut Lizotte säilytti johtoasemansa loppuun saakka ja nappasi luokan Euroopan mestaruuden kokonaistuloksella 208 heittoa (-32). Kyseessä on Lizotten toinen Euroopan mestaruus – edellisen kerran saksalainen juhli EM-kultaa vuonna 2012.

Hopean ja pronssin osalta tilanne ennen päätöskierrosta oli äärimmäisen tiukka. Finaalipäivän kovimman kierrostuloksen 51 heittoa (-9) korttiinsa kirjautti sijalta 12 päivään lähtenyt Tanskan Karl Johan Nybo.  Nybon hurja kiri ei kuitenkaan riittänyt aivan mitaleille saakka. Kolmannelta sijalta päätöspäivään suunnannut Seppo Paju pelasi niin ikään upean kierroksen, 52 heittoa (-8), ja nousi näin kilpailussa hopealle. Kolmen päivän jälkeen toisella sijalla ollut Väinö Mäkelä nakutti puolestaan 56 heiton (-4) kierroksen, ja varmisti pronssimitalin ennen Tanskan Nyboa.

Seppo Paju ja Väinö Mäkelä nappasivat mitalit vuoden 2018 EM-kisoista. Kuvat: SFL / Marika Salmi (vas.), SFL (oik.)

Pajun lopputulos oli lopulta 213 heittoa (-27) ja Mäkelän 216 heittoa (-24). Kovatasoisessa kilpailussa jaetulle neljännelle sijalle tuloksella 220 heittoa (-20) sijoittui lopulta neljä pelaajaa: Tanskan Nybo, Viron Silver Lätt sekä Suomen Pasi Koivu ja Leo Piironen. Luokassa kymmenen parhaan joukkoon pelasivat myös Jalle Stoor (8:s) ja Teemu Nissinen (9:s).

Vikströmille EM-hopeaa

18-vuotiaissa (MJ18) finaalikierrokselle suunnattiin tasaisista asetelmista. Tsekin Bohdan Bílek johti kilpailua vain yhden heiton erolla Oskari Vikströmiin, kolmantena oli Samuel Stenman ja neljäntenä Viron Maico Rimmel, vain heiton päässä Stenmanista.

Sekä Bílek että Vikstöm jatkoivat vahvoja otteitaan lauantaina. Tsekkiläinen pelasi kisaviikon parhaan kierroksensa 53 heitolla (-7) ja varmisti näin mestaruutensa kokonaistuloksella 222 (-18). Vikström yltyi niin ikään viikon parhaaseen vireeseensä, ja pelasi kierroksen 55 heitolla (-5). Yhteistuloksella 225 heittoa (15) Vikström kuittasi itselleen selkein lukemin EM-hopeaa.

Oskari Vikström. Kuvat: SFL (vas.), SFL / Jesse Kyytinen (oik.)

Stenman, Rimmel ja sekä Viron Robin Lepik kävivät sen sijaan tiukan otatuksen EM-pronssista. Ratkaisut tasaväkisesti pelanneen kolmikon välillä nähtiin vasta aivan kierroksen viimeisillä väylillä. Viimeiseltä väylältä birdien pelannut Lepik vei lopulta Viroon pronssimitalin kokonaistuloksella 237 (-3) vain heiton erolla maanmieheensä Rimmeliin ja kahden heiton erolla Stenmaniin.

Suomen kolmas edustaja luokassa, Mikael Hakala, pelasi niin ikään finaalissa parhaan kierroksensa, ja sijoittui tasaväkisessä kilpailussa yhdeksänneksi.