EM-kisojen kolmantena päivänä luotiin asetelmia finaalikierrokselle

Frisbeegolfin EM-kilpailuiden kolmas päivä on saatu päätökseensä Kroatian Sveti Martinissa. Niin kutsutun ”Moving Dayn” aikana luotiin asetelmia ennen kilpailun lauantaina pelattavaa päätöskierrosta. Lauantaina Euroopan mestaruuksien kohtalot ratkaistaan yhteensä kahdeksassa eri luokassa.

Blomroos ja Salonen kaksoisjohdossa

Henna Blomroos  ja Eveliina Salonen jatkavat naisten avoimen luokan (FPO) kaksoisjohdossa. Luokan kärkiryhmä – Blomroos ja Salonen sekä Tsekin Eva Kralova ja Viron Kristin Tattar – pelasivat perjantaina keskenään tasaväkiset kierrokset. Asetelmat kärkijoukossa säilyivät näin likimain entisellään.

Ennen finaalikierrosta Blomroos johtaa 179 heiton tuloksella (-7) ja Salonen on toisena yhteistuloksella 183 (-3). Salosen etumatka kolmatta sijaa jakaviin Kralovaan ja Tattariin on kymmenen heittoa. Päivän parhaan kierroksen pelannut Slovakian Katka Bodova paranteli asemiaan, ja on jännittävästi vain yhden heiton päässä pronssisijasta. 

Henna Blomroos jatkaa naisten avoimen luokan kärkipaikalla. Kuva: Aleksander Savnik

Lizotte kasvatti johtoaan, suomalaiset vaanivat kintereillä

Avoimen luokan (MPO) kärkinimet perjantaina olivat Saksan Simon Lizotte ja Suomen Väinö Mäkelä. Lizotte suuntasi perjantain kierrokselle kokonaistilanteen kärjessä. Hienolla kierrostuloksellaan 51 heittoa (-9) Lizotte kasvatti johtomarginaalinsa kuuteen heittoon. Torstaina loistavan nousun kilpailun sijalta 15 viidenneksi tehnyt Mäkelä pelasi niin ikään kierroksen 9 alle, ja kipusi kilpailun kakkostilalle. 

Tilanne on avoimessa luokassa on erittäin tasainen ennen lauantain päätöskierrosta. Lizotten (154, -26), Mäkelän (160, -20) ja kolmantena olevan Seppo Pajun (161, -19) kannoilla väijyvät neljäntenä Teemu Nissinen 163 heitolla (-17), viidentenä Pasi Koivu 164 heitolla (-16) sekä jaetulla kuudennella sijalla 165 heitolla (-15) Jalle Stoor, Leo Piironen sekä Viron Silver Lätt.

Suomalaiset ovat tiiviisti mukana avoimen luokan mitalitaistossa. Kuva: Rene Westenberg

Suomen juniorit mukana mitalitaistoissa

Maria Asikainen vankisti etumatkaansa 18-vuotiaiden tyttöjen (FJ18) mestaruusjahdissa. Asikainen on parantanut otteitaan kierros kierrokselta, pelaten nyt toistaiseksi parhaan kierroksensa lukemiin 68 heittoa (+6). Kierroksellaan Asikainen kasvatti johtoaan kokonaispisteissä 21 heittoon. Ennen finaalikierrosta kilpailussa toisena on Ruotsin Matilda Ringbom ja kolmantena isäntämaa Kroatian Ana Gorički.

18-vuotiaiden poikien (MJ18) luokan kärkinelikko syttyi perjantaina hienoon pelivireeseen. Eilen kilpailun johtopaikan itselleen napannut Tsekin Bohdan Bílek sekä neljäntenä ollut Samuel Stenman kirjauttivat tuloskortteihinsa 55 heiton kierrokset (-5). Oskari Vikström käytti kierrokseensa yhden heiton enemmän ja Viron Maico Rimmel puolestaan 57 heittoa (-3). 

Kohti finaalikierrosta suunnataan jännittävistä ja tasaisista asetelmista. Tsekin Bílek johtaa yhteisheitoin 169 (-11) vain yhden heiton erolla Vikströmiin. Perjantaina tähän asti parhaan kierroksensa pelannut Stenman on kolmantena 175 heitolla (-5) ja Viron Rimmel neljäntenä vain yhden heiton päässä (176, -4). 

Stenman (vasemmalla) lämmittelemässä Seppo Pajun kanssa. Perjantaina Stenman pelasi kisojen tähän mennessä parhaan kierroksensa. Kuva: Aleksander Savnik

Hirsimäki ja Elo jatkavat kärkikolmikossa

Kahden kilpailupäivän jälkeen MP40-luokan johtoa piti hallussaan Janne Hirsimäki ennen Ranskan Sylvain Gougea ja Ruotsin Anders Swärdia. Perjantaina järjestys kärkipäässä koki kuitenkin hienoisia muutoksia. Ranskan Gouge jatkoi tasaisen varmoja otteitaan pelaten kierrostuloksen 56 heittoa (-4). Hirsimäen saldona oli sen sijaan kisataipaleensa heikoin kierros 62 heitolla (+2). Näin ollen ennen finaalikierrosta kisan kärkipaikkaa pitää hallussaan Gouge yhteisheitoin 168 (-12) ennen neljän heiton päässä väijyvää Hirsimäkeä (172, -8). 

Luokassa päivän parhaaseen vireeseen yltyi Ruotsin Markus Källström, joka nousi kierrostuloksellaan 53 (-7) kokonaistilanteen jaetulle kolmannelle sijalle maanmiehensä Swärdin kanssa. 

40-vuotiaissa naisissa (FPO40) asetelmat kilpailun kärkikortissa kokivat niin ikään muutoksia. Tanskan Lydie Hellgren siirtyi yksin kilpailun kärkeen  yhteisheitoin 212 (+26). Päivän parhaan kierroksen luokassa pelannut Sveitsin Natalie Holloköi rutisti puolestaan kilpailun kakkospaikalle ohi Anna Elon.  Tilanne ennen finaalia on äärimmäisen tiukka, sillä Holloköi on vain kaksi heittoa ja Elo kolme heittoa perässä Hellgreniä. Suomen toinen edustaja Kristiina Sylman on kilpailussa viidentenä. 

Tohni kiinni mestaruudessa, Vesala luokassaan neljäntenä

60-vuotiaissa (MP60) kilpaileva Markku Tohni kasvatti perjantaina johtomarginaaliaan. Kilpailua ensimmäiseltä kierrokselta alkaen johtanut Tohni lähtee finaalipäivään viiden heiton etumatkalta yhteisheitoin 196 (+10). Kilpailussa toisena on luokan puolustava mestari, Ruotsin Olle Samuelsson 201 heitolla (+15) ja kolmantena Sveitsin Paul Francz vain heiton päässä Samuelssonista.

Ruotsin Hans Tegebäck vahvisti asemiaan 50-vuotiaiden (MP50) kilpailun piikkipaikalla. Tasaisen varmasti läpi kilpailuiden pelannut Tegebäck suuntaa päätöskierrokselle lukemista 166 heittoa (-20) kymmenen heiton etumatkan turvin. Espanjan Carlos Río on toisena  ja Belgian Jean-Louis Tanghes kolmantena. Koko kilpailun ajan aivan mitalisijojen tuntumassa pelannut Kari Vesala on kolmannen kierroksen päätteeksi vain kolmen heiton päässä Tanghesista. Toinen Suomen MP50-luokan edustaja Ville Kotamäki nosti perjantaina tasoaan, ja nousi kilpailussa kuudenneksi.

***

Finaalikierrokset pelataan lauantaina 18.8. klo 7.30 alkaen (Suomen aikaa klo 8.30) väliaikalähdöillä. Viimeinen ryhmä lähtee matkaan paikallista aikaa klo 12 ja palkintojenjako on alustavan aikataulun mukaan paikallista aikaa noin klo 16.


EM-joukkueen yhteistyökumppani:

Seuraa EM-kisoja

Suomen joukkue päivittää kisatunnelmia paikan päältä omalla Facebook-sivullaan Disc Golf Team Finland at EDGC.