Otanlahden rantaradalta kaksinkertaiseksi Suomen mestariksi

Henna Blomroos, 18, kuuluu Suomen naisten absoluuttiseen kärkeen, mitä frisbeegolfiin tulee. Tällä hetkellä hän on valtakunnan numero yksi, sillä toissa viikolla palkintokaappiin tuli lisäystä uran toisen Suomen mestaruuden johdosta.

Nuoresta iästään huolimatta mestaruus oli Blomroosille jo toinen. Ensimmäisen hän nappasi vuonna 2014 ollessaan vasta 14-vuotias.

”Onhan näillä ensimmäisellä ja toisella mestaruudella paljonkin eroa. Pelaajien taso on noussut, enkä silloin 14-vuotiaana olisi voinut ennen kisoja edes ajatella voittoa. Tänä vuonna siihen tiesi olevan realistiset mahdollisuudet, kun alkukausi on sujunut niin hyvin”, Blomroos tuumaa.

Vuoden 2014 Suomen mestaruuden jälkeen Blomroos ehti olla kolmasti hopealla ennen tuoretta mestaruutta. Kakkossijojen putki sai nyt tulleen voiton maistumaan erityisen hyvältä.

”Hienolta se tuntui, kun oli jäänyt toiseksi monta kertaa peräkkäin. Ei SM-viikonloppuna kaikki parhaalla mahdollisella tavalla toiminut, mutta sain pidettyä pelin hyvin kasassa, ja se riitti lopulta voittoon. Puttien kanssa on ollut ongelmaa, ja siihen olen yrittänyt panostaa nyt enemmän.”

SM-kisojen näyttämönä toiminut Tampereen uusi rata sai Blomroosilta vuolaat kehut.

”Rata on erittäin hieno, ja siitä tuli heti yksi suosikeistani. Samalla täytyy todeta, etten ole tainnut koskaan heittää niin haastavalla radalla.

Kuva: SFL / Oskari Forstén

Blomroosin Suomen mestaruuksien välissä maan parhaan naisen tittelin vei kolmasti sama nimi, Eveliina Salonen. Blomroosin ikätoveri on tullut hänelle varsin tutuksi, sillä he kiertävät nykyään kisoja yhdessä.

”Vuosien 2014-2015 aikoihin emme vielä juuri kaveeranneet, vaikka toki joskus juttelimme. Sitten lähdimme yhdessä ulkomaan kisamatkalle, mikä syvensi ystävyyssuhdettamme. Nykyään olemme läheisiä ystäviä ja reissaamme paljon kahdestaan. Minulle on tärkeää, että Suomessa on samanikäinen- ja tasoinen pelaaja. Se vie molempia eteenpäin ja pystymme vaihtamaan ajatuksia. Iloitsemme toistemme menestyksestä, eikä välillämme ole mitään kuittailua.”

Reissut ulkomaille ovat 18-vuotiaalle nuorelle aina hyvä tapa oppia uutta. Kisamatkat ovat tuoneet myös kosolti hienoja muistoja.

”Ulkomaan kisat muistaa aina hyvin, sujui siellä miten tahansa. Tšekin Konopiště on todella hieno paikka ja lisäksi Ruotsissa Skellefteån rata on yksi suosikeistani”, Blomroos luettelee.

Ensikosketus lajiin Otanlahden rantaradalta

Blomroosin frisbeegolfura sai alkunsa Raumalla, missä hän edelleen asuu. Varsinaisena lajin mekkana ei Raumaa tunneta, mutta siellä on saanut hyvät alkueväät menestykseen.

”Ystäväni hommasi aikanaan muutaman kiekon, joita hän kävi testaamassa rannassa olleella 9-väyläisellä radalla. Totesin isälleni, että haluaisin itsekin kokeilla, joten ostimme muutamat kiekot. Tuo oli vuoden 2011 tienoilla. Kipinä syttyi nopeasti ja laji tuntui mukavalta. Vuonna 2013 pelasin ensimmäiset kisani lajin parissa.”

”Otanlahden rantarataa ei enää ole, mutta kaupungista löytyy nykyään esimerkiksi Uotilan 18-väyläinen rata, jossa välillä käyn”, Blomroos kertoo.

Kuva: SFL / Timo Ahopelto

Blomroos harrasti frisbeegolfin rinnalla pitkään kilpauintia. Uinti lohkaisi viikoista ison osan aikaa, mikä oli pois kiekkojen parista. Nyt uinti on kuitenkin jäänyt valikoimasta kokonaan sivuun.

”En oikein ikinä sanonut ääneen, että frisbeegolfista tulisi päälajini. Treenasin jatkuvasti lisää uinnin ohessa, mutta vaikea uimisesta oli kokonaan irrottautua. Viime vuoden keväällä jätin sen lopulta kokonaan pois ja tuloksissakin on näkynyt edistystä, kun on nyt panostanut frisbeegolfiin täysillä.” 

Kroatian EM-kisat kauden tärkeimpiä tavoitteita

Blomroos kuuluu joukkueeseen, joka valittiin edustamaan Suomea elokuun puolessa välissä Kroatiassa järjestettäviin EM-kisoihin. Kyseiset arvokisat ovat tämän kauden tärkeimpiä etappeja.

”EM-kisat ovat yksi isompi tavoite. Oman tasoni mukaisesti kun pystyn siellä pelaamaan, niin olen tyytyväinen. Kovasti en etukäteen jännitä, mutta kun avauspäivänä astelee ykkösen tiille, niin pientä jännitystä varmasti tuntuu”, Blomroos pohtii.

Kroatian kisat ovat kuitenkin vain pieni askel kokonaiskuvassa. Pitemmän aikavälin tavoitteitakin raumalaiselta löytyy.

”Tavoitteenani olisi treenata kovasti kehityksen eteen ja jenkeissä olisi myös hienoa päästä joskus käymään. Memorial Championships olisi sellainen yksittäinen kisa, mihin olisi hienoa päästä mukaan. Tuo kaikki on varmasti ajan kuluessa mahdollista, kunhan panostan kaikkeni tähän lajiin.”

Kuva: SFL / Kajsa Wickström

Kuka?

Henna Blomroos

  • Syntynyt 13.1.2000
  • Asuinpaikka: Rauma
  • Aloitti frisbeegolfin vuonna 2011. Heitti ensimmäiset kilpailunsa 2013
  • Voittanut naisten Suomen mestaruuden vuosina 2014 & 2018
  • Kuuluu Suomen joukkueeseen, joka pelaa 15.-19. elokuuta EM-kisoissa Kroatiassa
  • Opiskelee tarjoilijaksi. Opinnoissa alkaa syksyllä viimeinen, eli kolmas vuosi
  • Harrasti frisbeegolfin ohessa pitkään kilpauintia

Teksti: Markus Viljanen