Jännittävä avauspäivä parifrisbeegolfin SM-kilpailuissa

Ähtärissä Mustikkavuoren frisbeegolfpuistossa ratkotaan tänä viikonloppuna parifrisbeegolfin Suomen mestaruudet. Yhteensä mukana on liki 150 heittäjää eri puolilta Suomea.

Parifrisbeegolfissa pelataan nimensä mukaisesti yhdessä parina. Lauantaina ensimmäisellä kierroksella kaikissa luokissa pelattiin ”best shot” -pelimuotoa. FPO-, MP40-, ja junioriluokissa kesytettiin Mustikkavuoren metsärännejä ja puistoväyliä tämän lisäksi myös raskaan ”tough shot” -kierroksen muodossa. 

 

Avoimessa luokassa odotetusti kovatasoinen avauskierros

Avoimen luokan avauskierroksella kärkipaikoille mielivien piti heittää reilusti pakkaselle. Haastavalla 11. väylällä eagleja nähtiin jopa kolmin kappalein. Birdieputki oli tavoitteena kaikilla, ja avoimen luokan kovimmasta tuloksesta (-16) vastasi viime vuoden mestaripari Jesse Nieminen (Vuorelan Veikot, Siilinjärvi) & Mikael Räsänen (Deep in the Forest, Kuopio).

Kakkosena sunnuntain kahdelle kierrokselle lähtee Nokian Frisbeeseuran kaksikko Jukka Leinonen & Lassi Hakulinen (-15), ja heistä heiton päässä kolmantena Nummelan Frisbeeseuran Janne Hirsimäki & Teemu Nissinen. Kärkikymmenikköön pääsi tuloksella -11, joten varsin tasokasta ja tasaista frisbeegolfia nähtiin Ähtärissä lauantaina. 

Naisten luokkaa parinsa Jenna Hirsimäen (vas.) kanssa johtava Eveliina Salonen näyttää foren mallia. Kuva: SFL / Timo Ahopelto

Salonen ja Hirsimäki naisten luokan johtoasemassa 

Naisten luokan ensimmäisellä kierroksella haettiin avoimen tavoin birdie-tuloksia korttiin. Parhaiten tässä tavoitteessa onnistui pari Eveliina Salonen (Nummelan Frisbeeseura) & Jenna Hirsimäki (Helt Jees, Janakkala). Birdieitä kirjattiin korttiin 10 kappaletta. Ilman yhtään bogeytä selvinnyt pari johti ensimmäisen kierroksen jälkeen tuloksella -10. Haastamassa kolmen heiton päässä olivat avauskierroksen jälkeen järjestäjäseuran Ähtärin Urheilijoiden Anna-Sofia Haipus & Sini Lindholm (Lahden Frisbee Club) sekä samalla tuloksella -7 Jenni Eskelinen (Oulun Frisbeeseura) & Maija Laitinen (Rovaniemen Rolffarit). 

Toisella lauantain kierroksella pelattiin tough shotia. Salonen & Hirsimäki pitivät kuin pitivätkin johtoasemansa (kokonaistulos +3), mutta heiton päässä niskaan hengittävät Eskelinen & Laitinen. Kolmannesta sijasta kappailevat samalla yhteistuloksella +9 Haipus & Lindholm sekä takamatkalta nousseet, puolustavat Suomen mestarit Anne Kettunen (Tampereen Frisbeeseura) & Henna Blomroos (Rauman Frisbee).

 

Tasaista taistoa, juniorit väläyttivät tuloksillaan

MP40-sarjassa kovimmasta ensimmäisen kierroksen tuloksesta vastasi Vampulan Urheilijoiden Marko Taalikka & Rami Silainen. Kaksikon 13 birdietä takasi avauskierrokselta tuloksen -13. Heiton päässä heistä oli kolme paria: Tommi Heikkinen (Ylivieskan Frisbeekarhut) & Jarkko Koivisto (West Coast Disc Golfers Kokkola), Oulun Frisbeeseuran Jukka Kälkäjä & Jari Härö ja Disc Golf Club Tampereen Marko Jokimäki & Antti Heikkilä. Tämän sarjan tasaisuudesta kertoi se, että kolmannessa sijassa oli kiinni avauskierroksen jälkeen peräti neljä paria tuloksella -11. 

Tough shot -kierros illansuussa alkoi tehdä pientä hajontaa parien välille. Parhaiten siitä selvisivät Jokimäki & Heikkilä heittämällä ainoina kierroksen miinukselle (-1), nousten näin kisan johtoon ennen sunnuntain päätöskierrosta. Heistä kolmen heiton päähän toiseksi kiilasivat Heikkinen & Koivisto. Ensimmäisen kierroksen kärkipari Taalikka & Silainen lähtee viimeiselle kierrokselle kolmansina heiton päässä hopeasijasta. Mitaleista käydään viimeisellä alternate-kierroksella vielä kova kamppailu, sillä muutaman heiton sisällä on useampi pari. 

Junioreissa tehtiin etenkin ensimmäisellä kierroksella kovaa tulosta. Kuvassa heittää kärkiparin Niklas Anttila, Oskari Vikström seuraa vasemmalla. Oikealla alle 15-vuotiaiden kisaa johtavat Valtteri Nikkanen ja Casper Ahonen. Kuva: SFL / Timo Ahopelto

Junioriluokissa näytettiin vanhemmille kilpakumppaneille heittämisen mallia, kun alle 18-vuotiaiden sarjassa pelattiin avauskierroksella sama kärkitulos (-16) kuin avoimessa luokassa. Hurjan tuloksen kirjauttivat pari Niklas Anttila (Deep in the Forest, Kuopio) & Oskari Vikström (Jyväskylän Liitokiekkoilijat). Tulevaisuuden toivojen kovaa tasoa täydensi Jyväskylän Liitokiekkoilijoiden pari Lauri Lehtinen & Matias Puikkonen, ollen kärkiparista vain kahden heiton päässä ensimmäisen kierroksen jälkeen.

Kolmantena avauskierroksen jälkeen oli kaksi paria tuloksella -13: lappeenrantalaisseuraa Willimiehen Disc Golfia edustavat Niko Liikkanen & Jukka Vartiainen sekä West Coast Disc Golfersin Joel Koski-Vähälä & Rene Ojala, jotka paukauttivat ykkösväylälle päivän ainoan eaglen. 

Tough shot -kierroksella Lehtinen & Puikkonen pelasivat tasaisesti ja napsivat 6 birdietä, ja näin ollen jakavat kärkisijan Anttilan ja Vikströmin kanssa ennen viimeistä kierrosta. Kolmannessa sijassa on kiinni hyvän nousun tehnyt Liitokiekkoseura Mustavariksen kaksikko Samuel Stenman & Heikki Koivisto, tosin muutaman heiton päähän mahtuu jälleen useampi pari.

Huikeaa junioritasoa täydennettiin alle 15-vuotiaissa, kun kärkipari Casper Ahonen (Padasjoen Frisbeegolf) & Valtteri Nikkanen (Nummelan Frisbeeseura) pelasi avauskierroksen upeasti 8 heittoa miinukselle. Toisella kierroksella kaksikko pelasi tasaisesti kierrostuloksen +5.

Viimeiseen päivään lähdetään tasaisissa merkeissä ja yllätyksen mahdollisuus on usealla parilla jäljellä. Avoimessa luokassa kilpaillaan kaksi kierrosta: klo 9.00 ja 15.00 alkaen. Muissa luokissa on pelataan sunnuntaina yksi alternate-muotoinen kierros klo 12 alkaen. Yleisöllä ja medialla on tapahtumaan vapaa pääsy.

Tulospalvelu ja liveseuranta Metrixissä.

Kuvia kilpailusta.

Teksti: Leena Saunanen